Μετά την Tesla, ο Ίλον Μασκ προτίθεται να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία δύο ακόμη εταιρειών του στο Τέξας, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X και την εταιρεία πυραύλων SpaceX, επικαλούμενος έναν νέο νόμο της Καλιφόρνιας που προστατεύει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ παιδιών.

Οι λόγοι του δισεκατομμυριούχου όμως φαίνεται πως ξεπερνούν κατά πολύ το θέμα του νόμου. Ο Μασκ, ο οποίος την Τρίτη αποκάλεσε τον νέο πολιτειακό νόμο ως «την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» σε μια ανάρτηση στο X, έχει γίνει όλο και πιο αρνητικός για την Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια.

Τραμπ: 45 εκατ. δολ. κάθε μήνα του υποσχέθηκε ο Μασκ

«Εξαιτίας αυτού του νόμου και πολλών άλλων που προηγήθηκαν, οι οποίοι επιτίθενται τόσο σε οικογένειες όσο και σε εταιρείες, η SpaceX θα μεταφέρει τώρα τα κεντρικά της γραφεία από το Hawthorne της Καλιφόρνιας στο Starbase του Τέξας», ανέφερε στο tweet του. Αργότερα πρόσθεσε: «Και τα κεντρικά γραφεία της X θα μεταφερθούν στο Όστιν».

Ίλον Μασκ: Μετακομίζει γιατί διαφωνεί

Η SpaceX διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις εκτόξευσης, κέντρο ελέγχου και χώρο παραγωγής πυραύλων κοντά στο Μπράουνσβιλ του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού. Η SpaceX αναφέρεται στην τοποθεσία αυτή ως Starbase και την έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται επί του παρόντος στο Χόθορν της Καλιφόρνια, έξω από το Λος Άντζελες, ενώ δεν έχει γίνει σαφές πόσοι άνθρωποι θα μετακινηθούν ή αν θα αφορά μόνο ένα μικρό προσωπικό γραφείου για την υποστήριξη των κορυφαίων στελεχών και του διοικητικού συμβουλίου.

Το σχέδιο μετακίνησης της X με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δεν αποτελεί την παραμικρή έκπληξη, καθώς ο Μασκ διαμαρτύρεται για την πόλη και τη γειτονιά όπου βρίσκεται η X από τότε που αγόρασε την εταιρεία κοινωνικών μέσων, πρώην γνωστή ως Twitter, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Ο ίδιος έχει γράψει στο Twitter για το πώς έχει «κουραστεί να αποφεύγει συμμορίες και βίαιους τοξικομανείς μόνο και μόνο για να μπει στο κτίριο» και την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα San Francisco Chronicle ανέφερε ότι η X αναζητούσε να υπενοικιάσει ολόκληρο το κτίριο που στεγάζει σήμερα τα κεντρικά της γραφεία.

Ο Μασκ έχει ήδη μεταφέρει την έδρα της Tesla Inc. από την Καλιφόρνια στο Όστιν του Τέξας και τον Ιούνιο πήρε την έγκριση των μετόχων για την επανένταξη της εταιρείας στο Τέξας, αφού ένας δικαστής του Ντελαγουέαρ ακύρωσε το πακέτο αμοιβών του ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος. Οι μέτοχοι της Tesla ενέκριναν επίσης το πακέτο αμοιβών του για δεύτερη φορά. Ο δισεκατομμυριούχος υπολογίζει ότι ένα νεοσύστατο επιχειρηματικό δικαστήριο στο Τέξας, το οποίο επιδιώκει να ανταγωνιστεί το Chancery Court του Ντέλαγουερ σε επιχειρηματικές διαφορές, θα είναι ευνοϊκό για τον ίδιο και τις εταιρείες του.

Ενώ και ο ίδιος άλλαξε τη δική του κατοικία το 2021 από την Καλιφόρνια στο Τέξας, όπου δεν υπάρχει κρατικός φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα.

Αφορμή και αιτία

Είναι σαφές ότι ο Μασκ έχει πολλούς επιχειρηματικούς λόγους να κάνει αυτές τις κινήσεις. Θεωρεί την Καλιφόρνια πολύ ακριβή, πολύ φιλική προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, όπως και αυστηρώς ως προς το δικονομικό κομμάτι. Και όλα αυτά, επειδή θέλει να πληρώνει χαμηλότερους φόρους και να μειώσει το κόστος απασχόλησης.

Χρησιμοποίησε την είδηση σχετικά με τα δικαιώματα των γονέων και τα δικαιώματα των παιδιών τους για να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά, αμέσως μετά τις πληροφορίες ότι θα δωρίζει 45 εκατομμύρια δολάρια το μήνα στον Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ.

«Η απόφαση αυτή φέρει αναμφισβήτητα μια πολιτική χροιά, ανεξάρτητα από τα όποια οικονομικά οφέλη», δήλωσε στο MarketWatch ο Eric Talley, συνδιευθυντής του Κέντρου Millstein για τις παγκόσμιες αγορές και τους εταιρικούς ιδιοκτήτες της Νομικής Σχολής του Κολούμπια.

Ο Talley τόνισε επίσης ότι παρά την όποια μετακόμιση, οι εταιρείες του Μασκ πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να έχουν μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στην Καλιφόρνια. «Ένας λόγος για τον οποίο οι εταιρείες δυσκολεύονται τόσο πολύ να φύγουν από την Καλιφόρνια είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας».

Ενώ οι οπαδοί και οι θαυμαστές του Μασκ βρήκαν την ευκαιρία για να καταγγείλουν με τη σειρά τους τη σημερινή κατάσταση της Καλιφόρνιας, το πρόβλημα των αστέγων και αυτό που θεωρούν «χαλαρούς νόμους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή