
Η ιδιωτική χρηματοδότηση σε ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις ανέκαμψε το α’ εξάμηνο του 2024, με αιχμή τις επενδύσεις σε εταιρείες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αναφέρει σε έκθεσή της η Startup Nation Central.
Η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 31% στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2023, με τον αριθμό αυτό να φτάνει τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια όταν συνυπολογίζονται οι μη αναφερόμενοι γύροι και τα μη δημοσιοποιημένα ποσά, ανέφερε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Δυναμική χρονιά το 2024 για τις ελληνικές startups παρά τις αντιξοότητες
Η χρηματοδότηση κατά το β τρίμηνο ανήλθε σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.
Κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου, υπήρξαν 14 μεγα-γύροι άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που συνεισέφεραν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 56% της συνολικής ιδιωτικής χρηματοδότησης και «επισκιάζοντας τους ασθενέστερους τομείς και την αναγκαία χρηματοδότηση για πολλές εταιρείες αρχικών και μεσαίων σταδίων», αναφέρει η έκθεση.
Η κυβερνοασφάλεια συνεισέφερε το 52% της χρηματοδότησης, με επικεφαλής έναν γύρο 1 δισ. δολαρίων από την Wiz, η οποία ενδέχεται να πωληθεί στην Google για 23 δισ. δολάρια σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα.
Ταυτόχρονα, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανήλθαν σε 1,5 δισ. δολάρια σε 9 συμφωνίες και αντιστοιχούν στο 35% των εξαγορών του πρώτου εξαμήνου.
Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση της χρηματοδότησης κατά 31% στο Ισραήλ ξεπέρασε την αύξηση κατά 28% στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ευρώπη και η Ασία παρουσίασαν μείωση 6% και 18% αντίστοιχα.
Από την άντληση σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, η χρηματοδότηση στις ισραηλινές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε το 2022 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και επιδεινώθηκε το 2023 λόγω του κυβερνητικού σχεδίου στο Ισραήλ για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος και αργότερα μέσα στο έτος από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα που διανύει τον 10ο μήνα του.
Η τεχνολογία αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για το Ισραήλ, καθώς αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομικής ανάπτυξης, το 15% των θέσεων εργασίας και περισσότερο από το 50% των εξαγωγών.
«Θα περίμενε κανείς ότι ο “ισραηλινός παράγοντας” θα είχε ισχυρότερο αντίκτυπο στην ισραηλινή τεχνολογική δραστηριότητα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο», δήλωσε ο Avi Hasson, διευθύνων σύμβουλος της Startup Nation Central.
«Ενώ ορισμένοι επενδυτές είναι διστακτικοί, άλλοι αυξάνουν τις επενδύσεις τους, προσελκυόμενοι από εταιρείες υψηλής ποιότητας και ελκυστικές αποτιμήσεις. Οι startups “αστέρων” σε δημοφιλείς τομείς συνεχίζουν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση, ενώ οι εταιρείες αρχικών σταδίων και πρώιμης ανάπτυξης σε λιγότερο δημοφιλείς τομείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις χρηματοδότησης».


Latest News

H προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με AI |H ιστορία της Orfium
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πετυχάκη, συνιδρυτή της Orfium. Η εταιρεία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με τη βοήθεια της ΑΙ και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως.

Η Tech Visa και η προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων
Την αισιοδοξία του ότι η Tech Visa θα νομοθετηθεί σύντομα και θα μπορέσει να εφαρμοστεί από φέτος το καλοκαίρι εξέφρασε στον ΟΤ ο Managing Director της Endeavor Greece, Παναγιώτης Καραμπίνης

Hackathon από το ΕΒΕΑ για την έξυπνη και βιώσιμη γεωργία
Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας διοργανώνει τριήμερο γεμάτο δράση και καινοτομία, με τον Διαγωνισμό Καινοτομίας – Hackathon

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Πώς θα κερδίσει τη μάχη των startups η Ευρώπη – Τι λένε Βερέμης, Παπαδόπουλος
Υπάρχει περίσσεια ταλέντου και ιδεών στην Ελλάδα τα οποία δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα, ανέφερε ο Μάρκος Βερέμης της Big Pi Ventures κατά την παρουσίαση έρευνας της Deloitte