Μπορεί η Τουρκία να πλήττεται από δυσθεώρητα ύψη πληθωρισμού και η πλειοψηφία του λαού της να υποφέρει από τη φτώχεια και την ακρίβεια, όμως, σύμφωνα με την έκθεση της UBS Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου 2024, αυτό δεν ισχύει για όλους. Η χώρα πέτυχε αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα μακράν μεγαλύτερη από τις αμέσως επόμενες, τη Ρωσία και το Κατάρ.

«Η Τουρκία ξεχωρίζει με μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στον πλούτο ανά ενήλικα μεταξύ 2022 και 2023, αφήνοντας όλες τις άλλες χώρες πολύ πίσω», έγραψε η ελβετική τράπεζα.

Τουρκία: Απρόσιτες οι τιμές για τα κινεζικά αυτοκίνητα

Οι επόμενες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αύξησης πλούτου ανά ενήλικα είναι η Ρωσία και το Κατάρ με σχεδόν 20% και η Νότια Αφρική με λίγο περισσότερο από 16%. Στις ΗΠΑ, ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε κατά σχεδόν 2,5%.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πληθωρισμό κοντά στο 72%. Τα τελευταία πέντε χρόνια η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας της.

Αλλά για τους Τούρκους που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, ο πλούτος έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος αυτών των εκμεταλλεύσεων.

Η έκθεση της UBS ορίζει την καθαρή θέση ή τον «πλούτο» ως «την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κατοικίες) που ανήκουν σε νοικοκυριά, μείον τα χρέη τους».

Αλλο πλούτος, άλλο ακρίβεια

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι συντάκτες της έκθεσης διέλυσαν τη σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και της αύξησης του πλούτου στην Τουρκία.

«Με ορισμένους τρόπους, ο υψηλός ρυθμός του πληθωρισμού βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί ο πλούτος έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο σε τοπικούς όρους, τουλάχιστον [περισσότερο] από ό,τι σε άλλες χώρες, επειδή αξίζει να έχουμε κατά νου ότι ο πλούτος μετριέται σε ονομαστικούς όρους», είπε ο Σάμιουελ Ανταμς, οικονομολόγος στην UBS Global Wealth Management, στο CNBC.

«Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αυτό που τείνει να συμβεί είναι ότι εάν κάποιος έχει ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο όπως η κατοικία, οι τιμές των κατοικιών τείνουν να αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, αν όχι ακόμη πιο γρήγορα», είπε. Επομένως, «όσοι έχουν ιδιοκτησία σπιτιού ή μετοχές, οι οποίες τείνουν επίσης να αποδίδουν αρκετά καλά σε αυτές τις συνθήκες, τείνουν να βλέπουν τον πλούτο τους να συσσωρεύεται λίγο πιο γρήγορα.

«Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι ωφελούνται στον ίδιο βαθμό», πρόσθεσε ο Άνταμς. «Αν δεν είσαι σε αυτή την κατηγορία, εάν οι αυξήσεις του μισθού σου δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, τότε, φυσικά, θα επηρεαστείς αρκετά αρνητικά».

Το φαινόμενο του νομίσματος

Η έκθεση σημείωσε επίσης το «φαινόμενο του νομίσματος», που είναι αυτό το οποίο αλλάζει περισσότερο την αύξηση του πλούτου – τα στοιχεία για την αύξηση του πλούτου σε τοπικό νόμισμα είναι συχνά σημαντικά διαφορετικά από αυτά σε όρους δολαρίου.

«Η ήδη εξαιρετική ανάπτυξη της Τουρκίας άνω του 63% σε δολάρια ΗΠΑ (…) υπερδιπλασιάζεται σε σχεδόν 158% σε τουρκικές λίρες», ανέφερε. Άλλα παραδείγματα στην έκθεση περιελάμβαναν την Ιαπωνία, η οποία σε όρους δολαρίου ΗΠΑ έχει σημειώσει μέση αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα λιγότερο από 2% μεταξύ 2022-23, αλλά σε τοπικό νόμισμα αυτή η ανάπτυξη ήταν 9%.

Αξιολογώντας τη μέση αύξηση του πλούτου των χωρών μεταξύ των ετών 2008 και 2023, «η πιο δραματική εξέλιξη σημειώθηκε στην Τουρκία», έγραψε η UBS, «όπου ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυτή την περίοδο αυξήθηκε κατά 1.708% σε τοπικό νόμισμα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, επεσήμανε ότι το να είσαι πλούσιος σε περιουσιακά στοιχεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι πλούσιος σε μετρητά – στην Τουρκία, αυτό θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο.

«Όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο και όχι τον πλούτο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι εάν έχετε ένα σπίτι, η αξία του σπιτιού σας έχει αυξηθεί, αλλά ο πραγματικός σας μισθός μπορεί να είναι αρνητικός ταυτόχρονα. Έτσι μπορείτε να είστε … πλούσιοι σε περιουσιακά στοιχεία και φτωχοί σε μετρητά», είπε ο Ντόνοβαν την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή