Την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι μπορούν να αρθούν ορισμένοι εμπορικοί φραγμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο νέος υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Τζόναθαν Ρέινολντς, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή πως ο μηχανισμός διαιτησίας τυχόν διαφορών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το Εργατικό Κόμμα που κέρδισε τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, ενώ έχει δεσμευτεί να μην ανοίξει εκ νέου τα βασικά κομμάτια της συμφωνίας της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει σε μια νέα συμφωνία για τα τρόφιμα και την κτηνιατρική για τη μείωση των συνοριακών ελέγχων στα ζωικά προϊόντα.

Βρετανία προς G7: Είμαστε έτοιμοι για μια πιο ώριμη, πιο ισότιμη σχέση με την ΕΕ

Οι επικριτές ισχυρίζονται στο Reuters ότι αυτό θα σημαίνει ότι θα αποδεχτεί την εποπτεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ), γεγονός που αποτελεί κόκκινο πανί για τους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι το βλέπουν ως παραβίαση της βρετανικής κυριαρχίας.

Μιλώντας στην Ιταλία, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των συναδέλφων του υπουργών Εμπορίου της Ομάδας των Επτά (G7), ο νέος υπουργός Εμπορίου και Επειρηματικότητας της Βρετανίας, Τζόναθαν Ρέινολντς, δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει «χώρος» για μια συμφωνία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ενδεχόμενη διαιτησία.

«Ο τρόπος επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς είναι πάντα κάτι που θα αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης», δήλωσε στο Reuters.

«Φυσικά, αυτή είναι μια πτυχή μιας συμφωνίας που ελπίζουμε ότι θα καλύπτει ένα ολόκληρο φάσμα θεμάτων, όχι μόνο οικονομικών, αλλά και σχετικών με την άμυνα και την ασφάλεια», είπε.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι θέλει να εξασφαλίσει την αμοιβαία αναγνώριση ορισμένων επαγγελματικών προσόντων με το μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ, καθώς και ευκολότερη πρόσβαση για τους μουσικούς που περιοδεύουν.

Ο Ρέινολντς εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού του στην Ιταλία συζήτησε με Ευρωπαίους συναδέλφους του μια κίνηση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα για να αντιμετωπίσει αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν άδικες επιδοτήσεις για τις κινεζικές εταιρείες.

Ωστόσο, ακούστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις προοπτικές της Βρετανίας να ακολουθήσει το παράδειγμά του, λέγοντας ότι ο εγχώριος τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι εξαγωγικός και ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν έχουν παραπονεθεί για την Κίνα.

«Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά αν έχεις μια βιομηχανία με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, η απόφαση που θα πάρεις πρέπει να είναι η σωστή για τον συγκεκριμένο τομέα», πρόσθεσε.

Βρετανία: Συνομιλίες με Καναδά, Ινδία, ΗΠΑ

Η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση επιδίωξε μια σειρά εμπορικών συμφωνιών μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι συνομιλίες με τον Καναδά σταμάτησαν τον Ιανουάριο, ενώ οι συνομιλίες με το Δελχί αναβλήθηκαν φέτος ενόψει των ινδικών εκλογών.

Ο Ρέινολντς δήλωσε ότι είχε «μια εξαιρετική συνάντηση» με την καναδική αντιπροσωπεία στη συνάντηση της G7, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε, σε αυτό το στάδιο, συμφωνήσει επίσημα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας Piyush Goyal συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη της G7 και προσκάλεσε τον Reynolds να επισκεφθεί την Ινδία. Δεν είχε οριστεί ημερομηνία, αλλά ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ινδία «το συντομότερο δυνατό».

Ο Ρέινολντς αναγνώρισε ότι η Βρετανία είναι απίθανο να εξασφαλίσει διμερή εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα, αλλά προέβλεψε ότι οι σχέσεις θα παραμείνουν θερμές, όποιος και αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα μια σχέση-κλειδί για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία των χωρών αυτών», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή