Tο καλύτερο τρίμηνό της για την επενδυτική τραπεζική σε περισσότερα από δύο χρόνια σημείωσε η Wall Street, σε μια εξέλιξη την οποία οι τραπεζίτες χαρακτήρισαν ως τα «πρώιμα βήματα» μιας διαρκούς ανάκαμψης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες — η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase, η Morgan Stanley, η Bank of America και η Citigroup — ανέφεραν μαζί προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 40% από πέρυσι. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από την αρχή του 2022.

Όλες οι τράπεζες εκτός από την Goldman ανακοίνωσαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική για το τρίμηνο.

Ο οικονομικός διευθυντής της Morgan Stanley, Sharon Yeshaya, δήλωσε την Τρίτη ότι καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές άρχισαν να κλείνουν ένα χάσμα αποτίμησης που εμπόδιζε τις συμφωνίες, «αναμένουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα της ανάκαμψης της επενδυτικής τραπεζικής», επαναλαμβάνοντας μια φράση που  χρησιμοποίησε μία ημέρα νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman,  David Solomon.

«Τα νούμερα φαίνονται υπέροχα», είπε ο αναλυτής της UBS, Brennan Hakwen, ο οποίος είπε ότι «τρέφονται πραγματικά από το αφήγημα επαναλειτουργίας των κεφαλαιαγορών, η οποία ήταν θεματικά απολύτως μπροστά και στο επίκεντρο των επενδυτών».

Καθεμία από τις πέντε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ξεπέρασε τον δείκτη αναφοράς S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αντιστροφή του κλίματος

Την Τρίτη, τα ανοδικά σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Morgan Stanley, Τεντ Πικ, σχετικά με τις προοπτικές για την επενδυτική τραπεζική βοήθησαν να αντιστραφεί το χτύπημα στις μετοχές της τράπεζας από τα μικτά τριμηνιαία αποτελέσματα.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ενός πολυετούς κύκλου επενδυτικής τραπεζικής», είπε ο Πικ στους αναλυτές.

Ο Solomon της Goldman ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές ότι «το ανεκτέλεστο επενδυτικό τραπεζικό της εταιρείας έχει αυξηθεί σημαντικά αυτό το τρίμηνο» με περιθώρια για περαιτέρω άνοδο της δραστηριότητας, ενώ ο οικονομικός διευθυντής της JPMorgan Τζέρεμι Μπάρνουμ είπε ότι οι συζητήσεις με πελάτες για συμφωνίες ήταν «σίγουρα αυξημένες».

Ο Πικ  είπε ότι σε ορισμένες περιοχές υπήρχαν τώρα τριπλάσιοι “bakeoffs” – όπου οι τράπεζες προτείνουν ρόλους σε επερχόμενες συμφωνίες – από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Ακόμα μεγαλύτερες προμήθειες  στο μέλλον

Οι προμήθειες καταβάλλονται γενικά όταν ολοκληρώνονται οι συμφωνίες, σηματοδοτώντας ότι τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα.

Οι προμήθειες από συμφωνίες χρέους έχουν ξεπεράσει άλλους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς οι εταιρικοί δανειολήπτες προσπαθούν να αναχρηματοδοτήσουν ή να αντλήσουν νέο χρέος καθώς τα επιτόκια έχουν σταθεροποιηθεί. Τα έσοδα από την αναδοχή χρέους στις πέντε τράπεζες αυξήθηκαν περισσότερο από 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 3,7 δισ. δολάρια.

Η Citi και η Morgan Stanley ήταν οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από την πρόσφατη ανάκαμψη στις συμφωνίες χρέους. Οι προμήθειες στις δύο τράπεζες αυξήθηκαν κατά περίπου 90% και 70% αντίστοιχα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι τράπεζες ανέκτησαν το έδαφος που είχαν παραχωρήσει σε ανταγωνιστές.

Και όπως υπογραμμίζουν οι FT, η ανανεωμένη εμπιστοσύνη στην οικονομία έχει αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για συμφωνίες που θα θεωρούνταν πολύ επικίνδυνες μόλις πριν από λίγους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή