
Διαγωνισμό για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς υψηλής τάσης Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας (μεικτή υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή γραμμή με τα συνοδά έργα της), προκηρύσσει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού.
Πρόκειται για τον τρίτο δρόμο διασύνδεσης της Κέρκυρας με το Ηπειρωτικό Σύστημα μέσω της νέας καλωδιακής σύνδεσης «Αετός – Κέρκυρα», η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του 2025.
Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου καλωδιακού συστήματος απλού κυκλώματος 150 kV για τη διασύνδεση της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα. Σκοπός του έργου είναι η εξασφάλιση ασφαλούς τροφοδότησης του νησιού, μέσω της ενίσχυσης της υφιστάμενης διασύνδεσής του.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Σήμερα, η Κέρκυρα διασυνδέεται με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με δύο καλωδιακές γραμμές 150 kV. Το νέο έργο συνιστά την τρίτη καλωδιακή γραμμή 150 kV, που θα υλοποιηθεί σε νέα όδευση. Με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι εφικτή η ασφαλής κάλυψη πρόσθετου φορτίου της τάξης των 60 MW κατ’ ελάχιστο, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.
Το έργο
Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων (4 χλμ.) και υποβρύχιων καλωδίων (17,1 χλμ.) εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV, εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Ειδικότερα το πρώτο τμήμα του έργου περιλαμβάνει ένα τριπολικό υποβρύχιο καλώδιο 150 kV, μήκους 17,1 χλμ., με ενσωματωμένα δύο τηλεπικοινωνιακά υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, που θα συνδέει την περιοχή «Αετός» του Δ. Φιλιατών με την περιοχή «Όρμος Ποταμού» του Δ. Κεντρικής Κέρκυρας.
Το δεύτερο τμήμα του έργου περιλαμβάνει ένα τριφασικό κύκλωμα υπόγειων καλωδίων 150 kV, συνοδευόμενο από δύο υπόγεια καλώδια οπτικών ινών, μήκους 320 μ.
Στο τελευταίο τμήμα του, το τριφασικό κύκλωμα υπόγειων καλωδίων 150 kV (με τα καλώδια των οπτικών ινών), θα συνδεθεί με τον Υποσταθμό Κέρκυρα Ι.
Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο έργο, προϋπολογισμού 42.800.000 ευρώ, που θωρακίζει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος της Κέρκυρας, καθώς θα καλύπτει με ασφάλεια τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση που εμφανίζεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες (λόγω του τουρισμού).
Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει 100 εκατ. ευρώ έως το 2025, με βάση το 10ετές αναπτυξιακό του πλάνο, για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια νησιά που θα εξασφαλίσει την ομαλή ενεργειακή τους τροφοδότηση.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού