Το μέτρα προστασίας μπροστά στις αυξανόμενες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα εξειδίκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ύψος του έκτακτου φόρου και των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, κάτι το οποίο αναμένεται να κλειδώσει όπως είπε προς το τέλος Ιουλίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς η Ουκρανία, η Ουγγαρία και τα Βαλκάνια αυξάνουν τις τιμές στην Ελλάδα

Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Το βράδυ της 16ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης  να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για  την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς  ρεύματος, αρχικά για τον μήνα Αύγουστο.

Το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο υπουργός εξήγησε πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές ρεύματος και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια. Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Επίσης, για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, είπε ότι οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες ο υπουργός τόνισε ότι τους συμφέρει να μπουν στο ΓΑΙΑ. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο«, ενώ ο υπουργός τους παροτρύνει να μπουν άμεσα.

Όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια ο κ. Σκυκαλάκης σημείωσε ότι «το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ» και  πρόσθεσε πως «ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο».

Ο υπουργός σημείωσε πώς στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.

Τα μέτρα

Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν «ουρανοκατέβατα κέρδη» και αυτά έρχονται ως πλήγμα στους καταναλωτές, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα το τελευταίο διάστημα.

Έτσι, τα 3 μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα  εξής:

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Να σημειωθεί ότι η έκτακτη ειδική εισφορά θα επιβληθεί ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
  • Προβλέπεται επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια, οριζόντια και χωρίς περιοριστικά κριτήρια. Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή δεν θα περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.
  • H ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ενέργειας. Υπερ των καταναλωτών, θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός στρέβλωσης

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προς το παρόν για τον έκακτο μηχανισμό, ωστόσο θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί, αν υπάρξουν οι συνθήκες.

Όσον αφορά στις επιδοτήσεις, αυτές θα αφορούν τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια του Αυγούστου.

Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την έκτακτη εισφορά, θα επιδοτηθούν για τον μήνα Αύγουστο όσους είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης θα είναι οι 500 κιλοβατώρες, τόνισε η κ. Σδούκου.

Το ύψος της επιδότησης θα αποφασιστεί μετά την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμών στα πράσινα ειδικά τιμολόγια.

Σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, για τον Αύγουστο σε πρώτη φάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΑΔΜΗΕ: Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας
Ενέργεια |

Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας μέσω νέας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου καλωδιακού συστήματος απλού κυκλώματος 150 kV για τη διασύνδεση της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα

Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ