Το ράλι επέκτασης της οπτικής ίνας στην ελληνική επικράτεια συνεχίζεται αμείωτο, με στόχο έως το 2027 τα δίκτυα που θα έχουν αναπτυχθεί να πετυχαίνουν πανελλαδική κάλυψη. Παράλληλα, επιταχύνεται η υλοποίηση του προγράμματος «Smart Readiness» για την ενίσχυση 120.000 κτιρίων με υπερυψηλές ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας μέχρι το τέλος του 2025, με κοινή υπουργική απόφαση.

Στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).

«Πρασινίζουν» οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εν μέσω αυξανόμενου ενεργειακού κόστους

Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Ο Όμιλος ΟΤΕ, προφανώς ο παλαιότερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα, συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο Όμιλος έχει ήδη φέρει την υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνει την ανάπτυξή του για να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2024 και τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027, καλύπτοντας τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Συνεχίζεται η επέκταση της υποδομής Fiber To The Home (FTTH) από τον Όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος μέσα στο 2024 εγκατέστησε δίκτυο οπτικής ίνας σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα.

Ειδικά κατά το α’ τρίμηνο του 2024, ο Όμιλος OTE κατέγραψε ρεκόρ σε προσθήκες συνδρομητών FTTH με 36.000 νέες συνδέσεις και τη συνολική πελατειακή βάση του να αυξάνεται σε 287 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 22%, από 18% ένα χρόνο πριν. Όμιλος ΟΤΕ

Επέκταση σε αγροτικές-ημιαστικές περιοχές

Παράλληλα με τα παραπάνω, σε εξέλιξη βρίσκεται το σκέλος του έργου UFBB (Ultra-Fast Broadband) που αφορά τον Όμιλο ΟΤΕ, με την κατασκευή του έργου να έχει ξεκινήσει και τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη δικτυακών υποδομών FTTH σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Οι σχετικές υπογραφές για συμμετοχή στο έργο από την πλευρά του ΟΤΕ μπήκαν πέρυσι τον Ιούνιο, ενώ η πρώτη καμπίνα Fiber to the Home στο πλαίσιο του UFBB εγκαταστάθηκε στη Δράμα στα τέλη Ιανουαρίου του 2024.

Μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων, ενώ το πρόγραμμα θα φέρει συνολικά υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

Συνολικά, ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «UltrafastOTE», θα αναπτύξει δίκτυο FTTH στις 3 από τις 7 περιοχές του έργου (Lots 1, 3, 7).

«Κόκκινη» επέκταση

Η Vodafone από την πλευρά της υλοποιεί επένδυση ύψους  δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία, μέχρι το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2021. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και περίπου 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH. Στόχος της εταιρείας είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Ειδικότερα, η Vodafone Ελλάδος έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει οπτική ίνα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο συνεχίζεται η κατασκευή σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας (ενδεικτικά η ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης), του Πειραιά (κέντρο) και της Θεσσαλονίκης (περιοχές Απόστολος Παύλος και πλατεία Ελευθερίας).

Τα έργα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές (ενδεικτικά στην Αθήνα σε Ν. Κόσμο, Αλεξάνδρας αλλά και εκτός Αθήνας, δηλαδή Αχαρνές) το 2024 και ολοκληρώνονται μέσα στο 2025. Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, αυτή την περίοδο η εταιρεία κατασκευάζει δίκτυο οπτικών ινών στην Πάτρα και την Κοζάνη, ενώ στους επόμενους μήνες ξεκινούν οι εργασίες σε Βόλο, Ιωάννινα και Βέροια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, συστάθηκε η Fiber2All, 100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, αποκλειστικά για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, προκειμένου ο Όμιλος να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες high-speed internet.

Η νέα εταιρεία έχει αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή, και τη χονδρική πώληση της υποδομής οπτικών ινών, εστιάζοντας στην επιτάχυνση της επέκτασης και τον μετασχηματισμό του δικτύου, με μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, απαρτιζόμενη από το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο νέος, δυναμικός παίκτης

Ένας νέος «παίκτης» στην χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι η ΔΕΗ FiberGrid με το δίκτυο Fiber to the Home να έχει φτάσει έως σήμερα σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής.

Ακολούθως, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη.

Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχωρά στην απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου και εισφοράς του στην 100% θυγατρική που θα φέρει τον διακριτικό τίτλο FiberGrid.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Κλάδος χονδρικής της ΔΕΗ που μεταβιβάζεται στη θυγατρική FiberGrid περιλαμβάνει το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα κλπ) μαζί με αποθέματα, υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κλπ καθώς και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Βρεττού – Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα για τον 5ο τραπεζικό πόλο
Επιχειρήσεις |

Το χρονοδιάγραμμα της Attica Bank για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο

Μετά το επίσημο χρίσμα της DBRS Morningstar, που «κατεβάζει» τις εκτιμώμενες ζημιές από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στα 400 εκατ. ευρώ για την Attica Bank, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τα επόμενα βήματα

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Επιχειρήσεις |

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Η Attica Bank εκτιμά πώς η επιπλέον ζημιά που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης υπό το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. 

Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων