Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την Thrivest  των Δ. Μπάκου–Γ. Καϋμενάκη– Α. Εξάρχου που θα οδηγήσει στη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Σύμφωνα με την CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών. Και με ένα δίκτυο καταστημάτων και business centers ανά την επικράτεια που θα μπορεί να καλύπτει και με φυσική επικοινωνία και συνεργασία, τις ανάγκες των πελατών μας.

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

«Η σχεδιαζόμενη νέα ΑΜΚ, την οποία τοποθετούμε χρονικά στο 4ο τρίμηνο του έτους, σκοπό έχει όχι μόνο να καλύψει τις εκτιμώμενες ζημίες από την ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, αλλά να καλύψει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας για τα κόστη αναδιοργάνωσης, επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονη και αποτελεσματική. Επίσης, θα προβλέπει και κεφάλαια ανάπτυξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για όλους τους μετόχους που θα συμμετάσχουν σε αυτή» είπε.

Μετά το επίσημο χρίσμα της DBRS Morningstar, που «κατεβάζει» τις εκτιμώμενες ζημιές από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στα 400 εκατ. ευρώ για την Attica Bank, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τα επόμενα βήματα.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, μετά την επίσημη αξιολόγηση της DBRS, είναι το εξής:

  • Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται αίτημα στον Ηρακλή ΙΙΙ για την ένταξη τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Είναι αυτά που έχουν λάβει την αξιολόγηση ΒΒ+, που θέτει ο Νόμος για τους τίτλους που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου(senior tranche) και τα οποία αξιολόγησε η DBRS Morningstar.
  • Μέχρι τις 30 Ιουλίου, κατατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, μαζί με το συνδυαστικό, κοινό business plan των δύο τραπεζών.
  • Μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης του σχετικού φακέλου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει την έγκρισή της τη συγχώνευση.
  • Τέλη Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη νομική συγχώνευση. Σενάριο ιδανικό από πλευράς χρόνου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού ομίλου πριν εκπνεύσει το 2024.
  • Αρχές του τετάρτου τριμήνου, πιθανότατα Οκτώβριο, δρομολογείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica, την οποία θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι, μετά τη Συμφωνία Μετόχων.
  • Απομένει το rebranding, η εταιρική ταυτότητα της νέας Τράπεζας, που το 2025 αναμένεται να έχει 11,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, 8 δισ. ευρώ χορηγήσεις και προ προβλέψεων κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Επιχειρήσεις |

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Η Attica Bank εκτιμά πώς η επιπλέον ζημιά που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης υπό το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. 

Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων