Νέος γύρος επανυπολογισμού των συντάξεων, που θα αποφέρει αναδρομικά σε συνταξιούχους έως 5.000 ευρώ, ξεκινάει από την ερχόμενη Παρασκευή, μαζί με την καταβολή των συντάξεων Αυγούστου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβουν αναδρομικά άλλοι 4.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας καθώς και του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Εξάλλου, θα ακολουθήσουν αναδρομικά (από τον επανυπολογισμό) 550 πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ, 750 συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ, 500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας και 750 συνταξιούχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, αυτή την περίοδο στην «ουρά» του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 15.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί, είτε έχουν επανυπολογιστεί αλλά είναι με λάθος ποσά και γίνονται διορθώσεις.

Οι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση μαζί με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019. Τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

Πώς προκύπτουν τα αναδρομικά

Τα αναδρομικά προκύπτουν από τους παρακάτω λόγους:

1. Από τον επανυπολογισμό των συντάξεων

α) Με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση.

β) Με προσαυξημένο ασφάλιστρο όπως στην περίπτωση των συνταξιούχων της Ολυμπιακής και άλλων συνταξιούχων από ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – τραπεζών) που κατέβαλαν εισφορές κύριας ασφάλισης πάνω από 20%, αλλά η επιπλέον εισφορά δεν είχε ληφθεί υπόψη στον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε το 2019.

γ) Με συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός. Υπάρχουν αποδοχές ή και εισφορές που δεν έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δικαιούνται αναδρομικά.

2. Από την fast track διαδικασία έκδοσης των συντάξεων

Η fast track διαδικασία έκδοσης συντάξεων αφήνει πολλές φορές, ιδίως στην παράλληλη ασφάλιση, έτη ή μήνες και ημέρες που δεν έχουν υπολογιστεί και τα οποία έρχονται αργότερα ως προσαύξηση της σύνταξης.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους εντοπίζουν κατηγορίες συντάξεων στις οποίες έχουν γίνει λάθη ή εκκρεμεί ο επανυπολογισμός και εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του έργου. Αναλυτικά τον Νοέμβριο 2023 ολοκληρώθηκε η διόρθωση του τακτικού υπολογισμού για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων πρώην εργαζομένων στην τέως Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίοι ανάλογα με την ειδικότητά τους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία τον Μάρτιο 2024 καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά του ορθού επανυπολογισμού. Εκκρεμεί καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας.

  • Τον Απρίλιο 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά, κατόπιν ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του τέως ΗΣΑΠ.
  • Τον Μάιο 2024 έγινε καταβολή αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ και τον Ιούνιο 2024 για τους συνταξιούχους του τέως ΤΑΠΙΛΤ.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax