Ενα βήμα πριν από το ταμείο, για να λάβουν εντόκως αναδρομικά έως 4.000 ευρώ, βρίσκονται οι 370.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αφού αναμένεται η θετική για αυτούς απόφαση του ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο). Η απόφαση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος Ιουλίου ή μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και θα δικαιώνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόνο αυτούς που προσέφυγαν.

Αν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων όπως και αναμένεται, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ.

Oι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Το συνολικό κόστος κινείται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ.

Συντάξεις: Έρχεται η ώρα των περικοπών στις χηρείας

Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ έγινε στις 17 Απριλίου 2024. Αν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων (όπως και αναμένεται), θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.

Τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία πληρωμών ώστε να τεθεί και ένα τέλος στον μεγάλο δικαστικό μαραθώνιο των συνταξιούχων.

Οπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, η απόφαση του ΑΕΔ είναι οιονεί νόμος και οφείλει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει. Τα αναδρομικά θα είναι έντοκα και θα αφορούν μόνο όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020 (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016). Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τις 31/7/2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά. Δηλαδή, για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31/7/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται διά νόμου. Ετσι οι αξιώσεις των 1.300.000 συνταξιούχων που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31/7/2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί διά νόμου για λόγους εκτάκτου ανάγκης.

Στον πάγο

Πάντως τονίζεται ότι με την απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται να δοθεί ένα τέλος στη μεγάλη δικαστική περιπέτεια των συνταξιούχων. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα δώρα, έχει παγώσει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος κ. Λουκάς Αποστολίδης, «η Διοίκηση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο e-ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις. Ως συνήγοροι αυτής της πολύπαθης κοινωνικής ομάδας έχουμε επανειλημμένα οχλήσει και διαμαρτυρηθεί για σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Η αδιαφορία της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η συνέχιση εκ μέρους της του δικαστικού αγώνα, παρότι το νομικό ζήτημα έχει λυθεί με τις άνω αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταδεικνύουν την πρόθεση του e-ΕΦΚΑ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την καταβολή των εν λόγω αναδρομικών ποσών συντάξεων στην καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη καθώς και τα καταργηθέντα επιδόματα των δώρων εορτών και αδείας.

Τα διοικητικά δικαστήρια αναστενάζουν στην κυριολεξία από τις χιλιάδες αγωγές προς εκδίκαση πάνω από 250.000 δικαιούχων. Εξίσου δυσβάσταχτο το βάρος στο ελλιπές προσωπικό του e-ΕΦΚΑ για την προετοιμασία των δικαστικών φακέλων. Επιπλέον επιβαρύνεται το Δημόσιο με την καταβολή τόκων υπερημερίας».

«Ελπίζουμε το ΑΕΔ να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για σύντομη έκδοση της απόφασης. Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία και το e-ΕΦΚΑ μετά την απόφαση του ΑΕΔ τουλάχιστον σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές να δώσει τέλος στο μαρτύριο των αναδρομικών. Πιστεύω, είναι αρκετά 10 χρόνια ταλαιπωρίας των συνταξιούχων στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν μάλιστα έχει κριθεί το νομικό ζήτημα από το 2015!», σημειώνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης.

Πηγή:Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax