Τέλος στα κόλπα των επαγγελματιών με τα POS και τις δικαιολογίες για να μην δέχονται πληρωμές με κάρτα από τους πελάτες τους βάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή ειδικές δραστηριότητες στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω αποφυγής  πληρωμής με κάρτα θα είναι υποχρεωμένες  να τοποθετούν εντός τις επιχείρηση ειδική σήμανση (ταμπέλα), με την οποία οι επαγγελματίες στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες.

Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι πρώτοι που θα υποχρεωθούν να τοποθετήσουν την ειδική σήμανση θα είναι εκμεταλλευτές ταξί και οι έμποροι  στις λαϊκές αγορές.

ΑΑΔΕ: Μετάθεση ημερομηνιών απόσυρσης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών

Η διάταξη για τα POS

Αναγραφή δυνατότητας πληρωμής μέσω κάρτας σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας – Προσθήκη παρ. 9α και 9β στο άρθρο 66 ν. 4446/2016

Στο άρθρο 66 του ν. 4446/2016 (Α 240), περί υποχρέωσης ενημέρωσης καταναλωτή, προστίθενται παρ. 9α και 9β ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δύναται να  προσδιορίζεται ο μορφότυπος της αναγραφής της παρ. 1, τα σημεία εντός της επιχείρησης στα οποία τίθεται η αναγραφή αυτή για τις εκάστοτε δραστηριότητες, ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης των αναγραφών αυτών, ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εψαρμσγή του παρόντος.

Με όμοια απόφαση προσδιορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των δραστηριοτήτων που ακολουθούν τους προσδιοριζόμενους μορφότυπους.

9β. Η Α.Α.Δ.Ε. είναι αρμόδια, παράλληλα με τα όργανα της παρ. 4, να επιβάλλειτις κυρώσεις της παρ. 2 για παραβάσεις της παρ. 1, όταν αυτές αφορούν δραστηριότητες που προσδιορίζονται με την απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 9α. Κατά διοικητικής κύρωσης της παρούσας που επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής. Η μείωση της παρ. 9 ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με την παρούσα. Αν το πρόστιμο επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε., η μείωση ισχύει σε περίπτωση καταβολής εντός εξήντα (60) ημερών από την Κοινοποίηση της σχετικής πράξης στον υπόχρεο.».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax