Δεν είναι και το καλύτερο για τις εταιρείες συνολικά η οποιασδήποτε μορφής έκτακτη φορολόγηση. Και τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα για τους ηλεκτροπαραγωγούς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν τέτοιο χαρακτήρα.
Κάτι που φάνηκε χθες και στο ταμπλό για τους ομίλους της ΔΕΗ και της Metlen. Πάντως, αυτό που σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πώς οι καθετοποιημένοι όμιλοι, δεν θα έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στις οικονομικές τους επιδόσεις. Κι αυτό καθώς αφενός έχουν κι άλλες δραστηριότητες από τις οποίες μπορούν να ανακτήσουν τις όποιες απώλειες και αφετέρου τα όποια έσοδα που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα διατεθούν σε επιδοτήσεις των λογαριασμών.
Και ιδίως για τη ΔΕΗ, όπως μαθαίνω, ούτως ή άλλως αυτό το πλάνο είχε μπροστά της. Μέρος των έκτακτων εσόδων να το διαθέσει στην κατανάλωση για χαμηλότερες τιμές ρεύματος…
Το καμπανάκι της Goldman
Σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά έλαβε τα μέτρα της. Πρόσφατη άλλωστε ήταν η ανάλυση της Goldman Sachs, που είχε αναφέρει ότι έκτακτος φόρος θα επηρεάσει τα καθαρά κέρδη σε Motor Oil, Heleniq Energy.
Μάλιστα, οι Αμερικανοί αναλυτές είχαν αλλάξει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των δύο για το 2024, μειώνοντας τις κατά περίπου 30%, λόγω της συμπερίληψης του έκτακτου φόρου. Βέβαια, τα προσαρμοσμένα EBITDA της επόμενης τριετίας τα είχαν αυξήσει. Και εδώ έρχεται αυτό που μας εξηγούσαν οι Έλληνες αναλυτές. Ότι τα κυβερνητικά σχέδια επηρεάζουν την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων.
—-
Λεφτά… υπάρχουν
Τώρα αν ψάχνει το οικονομικό επιτελείο λεφτά, ας ψάξει καλύτερα. Έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες από τότε που το ελληνικό δημόσιο υπέγραψε τη σύμβαση αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τους πλειοδότες του διαγωνισμού για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου, «Grimaldi» και «Μινωϊκές Γραμμές Α.Ν.Ε.».
Στο ΤΑΙΠΕΔ σε ειδική εκδήλωση τη συμφωνία που επικύρωνε ουσιαστικά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο ίδιος ο Εμανουέλ Γκριμάλντι είχαν υπογράψει τη σύμβαση.
Τα 80 εκατ. ευρώ, όμως, ακόμα δεν έχουν μπει στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ, επτά μήνες μετά… Μαθαίνω ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί και στη Βουλή και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου με τον ΟΛΗ Α.Ε. ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του ιδιώτη επενδυτή… Για να δούμε…
—-
Υποψίες για τις τράπεζες
Και για να μείνω στο θέμα της έκτακτης φορολογίας, κάθε φορά που έρχεται ένα τέτοιο θέμα, στο «κάδρο» μπαίνουν και οι τράπεζες. Είναι τόσο μεγάλη η σημειολογία του κλάδου, που εύκολα γίνεται στόχος υποτιμητικής κερδοσκοπίας, αν και τελευταία δείχνει σημάδια αντοχής.
Και αυτό διότι αυτοί που γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα έκτακτης φορολόγησής τους. Καμία απολύτως πιθανότητα…
Θα έχουν πρόβλημα με την αναβαλλόμενη φορολογία, τα DTC. Γι’ αυτό και κανένα σενάριο από τους ξένους δεν περιλαμβάνει τέτοια πτυχή. Μάλιστα, περισσότερο κρίνουν τα business plans συντηρητικά.
Χρεώσεις
Γι’ αυτό και το επιτελείο του Συντάγματος προσανατολίζεται στο να πιέσει για τις χρεώσεις. Βέβαια άλλαξε «τροπάριο» και από τα «αστραπόβροντα» του Σταϊκούρα πέρασε στις ευγενικές συστάσεις του Χατζηδάκη.
Και πρώτη που ανταποκρίθηκε ήταν η Eurobank. Έφτιαξε μάλιστα «πακέτα» ώστε να δημιουργήσει μια win – win σχέση με τους πελάτες της. Κάθε χρήστης δηλαδή θα επιλέγει το πακέτο των συναλλαγών που κάνει μηνιαίως για παράδειγμα, ώστε να έχει είτε μειωμένες χρεώσεις είτε δωρεάν. Για να δούμε εάν θα λειτουργήσει ο τραπεζικός ανταγωνισμός.
—-
Κριτήρια
Πάντως στο μέτωπο των χορηγήσεων ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Και αυτό επισήμανε και η Τράπεζα της Ελλάδας, που διαπίστωσε ότι όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις χαλάρωσαν λίγο.
Το απέδωσε στις πιέσεις από τον ανταγωνισμό, καθώς μειώθηκε το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια. Βέβαια το ίδιο δεν ισχύει για τα νοικοκυριά, στεγαστικά και καταναλωτικά, όπου οι όροι είναι πιο «σφιχτοί».
—-
Οι ουρές των Κινέζων
Άλλωστε και να γίνουν πιο εύκολα τα καταναλωτικά δάνεια, οι προσδοκίες για τους Έλληνες δεν είναι μεγάλες. Οι γενιές της κρίσης δύσκολα θα ξεπεράσουν τα «τραύματα» που βίωσαν.
Τραύματα που δεν έχουν οι Κινέζοι, όπως φαίνεται, που αποβαίνουν καθημερινά στα μεγάλα brands των Αθηνών. Και όχι μόνο βέβαια, αλλά για μας θα μιλήσουμε.
Τι κι αν οι Burberry και η Hugo Boss μείωσαν τα guidance τους για τις πωλήσεις στην Κίνα… Οι Κινέζοι αλωνίζουν στην Ευρώπη και κάνουν τις αγορές τους με μειωμένη φορολογία σε σχέση με τη χώρα τους. Για «ντοκουμέντα» αρκεί μια βόλτα από την Βουκουρεστίου και την Ερμού.
Κι άλλες «αποδείξεις»
Εκτός από ότι βλέπει κανείς την τουριστική κίνηση, ιδίοις όμμασι, η Uber ανακοίνωσε «εξωπραγματικές» επιδόσεις. Από τον Απρίλιο οι τουριστικές μετακινήσεις στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 72%, ενώ τα App Sessions σημείωσαν αύξηση 64%.
Οι Διεθνείς Μετακινήσεις από/προς το Αεροδρόμιο οι οποίες τον Απρίλιο διπλασιάστηκαν (+101%), τον Μάιο και τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 52% και 64% αντίστοιχα.
—-
Τι περιμένουν οι ξένοι από τον Κώστα Νεμπή
Μια κάποια ορατότητα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τον ΟΤΕ παρείχε η Deutsche Bank, δίνοντας μάλιστα και από τις υψηλότερες τιμές στόχους για τη μετοχή, στα 19,50 ευρώ.
Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή έχει απογοητεύσει αρκετούς στην αγορά, με την έλευση του νέου CEO, Κώστα Νεμπή να έχει αναπτερώσει λίγο το ηθικό πολλών.
Η Deutsche Bank υπενθύμισε ότι δεν συμπεριέλαβε στις εκτιμήσεις της την κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία, επειδή πωλείται και επειδή οι αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές (OpFCF) είναι σχετικά μικρές (-21 εκατ. έναντι +742 εκατ. από τον ελληνικό OTE).
Ο Κώστας Νεμπής έχει ήδη όμως κάνει αλλαγές στη διευθυντική του ομάδα. Και θέλει ο ΟΤΕ να εξελιχθεί σε μια από τις πιο σύγχρονες και ψηφιακά προηγμένες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Αυτό που θα πρέπει να δουν, λοιπόν, κατά την Deutsche Bank, οι επενδυτές είναι πώς και σε ποιο βαθμό στοχεύει να αυξήσει την καθαρή παρούσα αξία (NPV) του ΟΤΕ και ποιες μετρήσεις και στόχους πρέπει να παρακολουθούν για να κρίνουν την πρόοδό του.
Επίσης, η Deutsche Bank πιστεύει ότι ο ΟΤΕ έχει καλά περιθώρια να συνεχίσει να μειώνει το κόστος προσωπικού κατά ~20 εκατ.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα