
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημιουργία του νέου τετραετούς πλάνου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά, το συμβούλιο Eurogroup που διεξήχθη προχθές επικύρωσε την πρόθεση των κρατών μελών να εφαρμόσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι επιστρέφουν από τις αρχές του 2025. Ειδικά για τις χώρες που έχουν χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ τους όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, το όριο του ελλείμματος μειώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ για να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας.
Οι πιέσεις που θα υποστούν οι χώρες θα είναι σημαντικές μετά από μια 4ετία δημοσιονομικής χαλαρότητας, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να παρουσιάσει για φέτος έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ σχεδόν το μισό από προβλεπόμενο όριο και να μειώσει το χρέος στο 145,3% στο τέλος του 2025, από 153% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2024.
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Ο «κόφτης» δαπανών
Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών. Βάσει των νέων κανόνων θα μπορεί να συμβεί μια σωρευτική απόκλιση κατά 0,6%, η οποία όμως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ (0,3%) μέσα σε μια χρονιά ειδάλλως εάν τα όρια δεν γίνονται σεβαστά τότε η χώρα θα μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει κανόνα για αύξηση των δαπανών κατά 3% (κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ) που έχει θέσει ως στόχο για την χώρα μας η Κομισιόν για το 2025, ενώ το πλάνο ποα θα πρέπει να παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να αφορά την τετραετία 2025-2028.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση αυτούς τους στόχους θα καθοριστούν τα περιθώρια εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι στενά. Επί της ουσίας, οι επόμενοι 4 προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση τα προαναφερθέντα όρια δαπανών.
Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Η αναφορά της JP Morgan
Τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο και των νέων δημοσιονομικών κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2024 και θα επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς από το 2025 και μετά, υπολογίζουν οι αναλυτές της JP Morgan, σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν κατά πόσο η λιτότητα αυτή θα πλήξει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Παρά την σχετική αβεβαιότητα γύρω από το πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, η JP Morgan υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί μια συνολική προσαρμογή της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2025. Μάλιστα, με δεδομένη την πιθανότητα κάποιας δημοσιονομικής απόκλισης στην Γαλλία αλλά και αλλού, η δημοσιονομική προσαρμογή ίσως να είναι ακόμα μικρότερη, τονίζουν οι αναλυτές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε χώρες που έχουν έλλειμμα κάτω από το 3%, διαρθρωτικό έλλειμμα κάτω από το 1,5% και χρέος κάτω από το 60% και άρα δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη δημοσιονομική πολιτική τους. Πρόκειται για την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Η Γερμανία βρίσκεται σε παρόμοια θέση, καθώς το χρέος της είναι λίγο πάνω από το 60%, αλλά το έλλειμμα είναι αρκετά χαμηλότερο του 3% και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό ισοζύγιο πληροί την ασφαλιστική δικλείδα για την ανθεκτικότητα του ελλείμματος.
Όπως σημειώνει η JP Morgan, λίγες ακόμα χώρες βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση. Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Όλες αυτές οι χώρες εμφανίζουν γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους, αν και από υψηλά επίπεδα.


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών