Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημιουργία του νέου τετραετούς πλάνου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά, το συμβούλιο Eurogroup που διεξήχθη προχθές επικύρωσε την πρόθεση των κρατών μελών να εφαρμόσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι επιστρέφουν από τις αρχές του 2025. Ειδικά για τις χώρες που έχουν χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ τους όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, το όριο του ελλείμματος μειώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ για να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Οι πιέσεις που θα υποστούν οι χώρες θα είναι σημαντικές μετά από μια 4ετία δημοσιονομικής χαλαρότητας, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να παρουσιάσει για φέτος έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ σχεδόν το μισό από προβλεπόμενο όριο και να μειώσει το χρέος  στο 145,3% στο τέλος του 2025, από 153% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2024.

Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του

Ο «κόφτης» δαπανών

Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών. Βάσει των νέων κανόνων θα μπορεί να συμβεί μια σωρευτική απόκλιση κατά 0,6%, η οποία όμως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ (0,3%) μέσα σε μια χρονιά ειδάλλως εάν τα όρια δεν γίνονται σεβαστά τότε η χώρα  θα μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει κανόνα για αύξηση των δαπανών κατά 3% (κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ) που έχει θέσει ως στόχο για την χώρα μας η Κομισιόν για το 2025, ενώ το πλάνο ποα θα πρέπει να παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να αφορά την τετραετία 2025-2028.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση αυτούς τους στόχους θα καθοριστούν τα περιθώρια εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι στενά. Επί της ουσίας, οι επόμενοι 4 προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση τα προαναφερθέντα όρια δαπανών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Η αναφορά της JP Morgan

Τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο και των νέων δημοσιονομικών κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2024 και θα επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς από το 2025 και μετά, υπολογίζουν οι αναλυτές της JP Morgan, σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν κατά πόσο η λιτότητα αυτή θα πλήξει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παρά την σχετική αβεβαιότητα γύρω από το πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, η JP Morgan υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί μια συνολική προσαρμογή της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2025. Μάλιστα, με δεδομένη την πιθανότητα κάποιας δημοσιονομικής απόκλισης στην Γαλλία αλλά και αλλού, η δημοσιονομική προσαρμογή ίσως να είναι ακόμα μικρότερη, τονίζουν οι αναλυτές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε χώρες που έχουν έλλειμμα κάτω από το 3%, διαρθρωτικό έλλειμμα κάτω από το 1,5% και χρέος κάτω από το 60% και άρα δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη δημοσιονομική πολιτική τους. Πρόκειται για την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Η Γερμανία βρίσκεται σε παρόμοια θέση, καθώς το χρέος της είναι λίγο πάνω από το 60%, αλλά το έλλειμμα είναι αρκετά χαμηλότερο του 3% και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό ισοζύγιο πληροί την ασφαλιστική δικλείδα για την ανθεκτικότητα του ελλείμματος.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, λίγες ακόμα χώρες βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση. Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Όλες αυτές οι χώρες εμφανίζουν γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους, αν και από υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου