Η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνά της, καθώς δεν δίνει τίποτα στη χώρα, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οδηγώντας την Τετάρτη σε πτώση της μετοχής της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευαστής ημιαγωγών TSMC .

Ο Τραμπ και η απειλή για την παγκόσμια οικονομία

«Γνωρίζω τους ανθρώπους πολύ καλά, τους σέβομαι πολύ. Πήραν περίπου το 100% των δραστηριοτήτων μας με ημιαγωγούς. Νομίζω ότι η Ταϊβάν πρέπει να μας πληρώσει για την άμυνα», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη στο Bloomberg Businessweek στις 25 Ιουνίου, αλλά δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

«Ξέρετε, δεν διαφέρουμε σε τίποτα από μια ασφαλιστική εταιρεία. Η Ταϊβάν δεν μας δίνει τίποτα.»

Η TSMC είναι ο κυρίαρχος κατασκευαστής προηγμένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων και εφαρμογών, από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τα smartphone και τα μαχητικά αεροσκάφη, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε σύγκρουση για την Ταϊβάν θα αποδεκάτιζε την παγκόσμια οικονομία.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσο Γιουνγκ-τάι, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, είπε ότι η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις παρά την έλλειψη επίσημων δεσμών και είναι αφοσιωμένη στην ενίσχυση της άμυνάς της.

«Η Ταϊβάν ενίσχυσε σταθερά τον αμυντικό της προϋπολογισμό και έδειξε την ευθύνη της στη διεθνή κοινότητα», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι.

«Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες· υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας».

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, αλλά δεν υπάρχει επίσημη αμυντική συμφωνία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεσμεύονται από το νόμο να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει θέσει τον εκσυγχρονισμό της άμυνας ως προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των δικών της υποβρυχίων, και έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η ασφάλεια του νησιού βρίσκεται στα χέρια της.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, έχει εκφράσει τις ενστάσεις της για επαναλαμβανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να πιέσει το την ανεξάρτητη κυβέρνηση του νησιού που απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναστάτωσε την κινεζική κυβέρνηση με σχόλια που φαινόταν να υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν εάν δεχόταν επίθεση, μια απόκλιση από τη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ περί «στρατηγικής ασάφειας».

Η Ουάσιγκτον και η Ταϊπέι δεν είχαν καμία επίσημη διπλωματική ή στρατιωτική σχέση από το 1979, όταν οι ΗΠΑ άλλαξαν την αναγνώριση στο Πεκίνο και τερμάτισαν μια αμοιβαία αμυντική συνθήκη.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την TSMC, η οποία αυτή τη στιγμή πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την Πέμπτη.

Κάτω η μετοχή της TSMC από τις δηλώσεις Τραμπ

Η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), του μεγαλύτερου στον κόσμο κατασκευαστή ημιαγωγών με συμβόλαια, με κορυφαίες εταιρείες στο πελατολόγιό της όπως η Apple και η Nvidia, υποχώρησε περισσότερο από 2% νωρίς την Τετάρτη.

“Τα σχόλια του Τραμπ ήταν ξεκάθαρα ωμά. Το βλέπουμε ως πολιτική ρητορική”, δήλωσε ο Άλεν Χουάνγκ, αντιπρόεδρος της Mega International Investment Service. “Η TSMC είναι μια εξαιρετική εταιρεία και έχει κερδίσει στην αγορά πολλές αντίπαλες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία εργοστάσια στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ, αν και δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα παραμείνει στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει επίσης εκκρεμείς παραδόσεις όπλων αξίας περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί να επιταχύνουν.

Από το 2022, η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές επικεντρώθηκαν στον εφοδιασμό της Ουκρανίας για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Τον Απρίλιο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει ένα εκτεταμένο πακέτο εξωτερικής βοήθειας που περιλαμβάνει υποστήριξη όπλων για το νησί, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Βουλής άλλαξαν απότομα πορεία και επέτρεψαν την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν και τους εταίρους των ΗΠΑ στην τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία