Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε με τη βοήθεια της Εθνικής και της Eurobank να ανακόψει την πτωτική τροχιά του προηγούμενου διημέρου, χωρίς όμως να κάνει την υπέρβαση που χρειαζόταν για να ξεφύγει από την πλάγια πορεία των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 1.457,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.446,73 μονάδων (-0,01%) και 1.458,99 μονάδων (+0,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 19,3 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Προσπαθεί για την ανάκαμψη ο Nasdaq, πιέσεις στον Dow Jones

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,86% στις 3.553,98 μονάδες, ενώ στο +0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.316,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2% στις 1.308,76 μονάδες.

Κοντά στο άνω εύρος της συσσώρευσης

Η αγορά κατάφερε ένα κλείσιμο πάνω από το εύρος των 1.440 -1.450 μονάδων στο οποίο κινείται από τις 5 Ιουλίου, αλλά χωρίς να δώσει το μήνυμα ότι αλλάζει επίπεδο, καθώς εξακολουθεί να στερείται καταλυτών στη μεγάλη εικόνα προκειμένου να κάνει τη διαφυγή από τη συσσώρευση. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι σε μίκρο επίπεδο δεν υπάρχουν οι λόγοι και οι αφορμές για μεγαλύτερες κινήσεις, εντούτοις τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές υπερασπίζονται στην παρούσα τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει.

Κι ενώ το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει «ασυγκίνητο» από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, η συνέχιση του δομικού ράλι στο ΧΑ «περνά» σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχικές αποτιμήσεις των τραπεζών, με την εν εξελίξει βελτίωση των ισολογισμών να τις οδηγεί σε μερισματικές διανομές, αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αυξημένο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Οι σημαντικές «άμυνες» που ο Γενικός Δείκτης έβγαλε εσχάτως στις 1.400 μονάδες καθιστούν αυτό το επίπεδο σημαντική διαγραμματική και ψυχολογική στήριξη, προσθέτει ο ίδιος. Η εν λόγω περιοχή τιμών «κράτησε» σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τον Ιούνιο, κάτι που ταυτόχρονα συνεπάγεται ότι νέα πιθανή επαναπροσέγγισή της ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα εφόσον οι επενδυτές την επόμενη φορά προκρίνουν ακόμη χαμηλότερες «τιμές εισόδου».

Σε περίπτωση ανόδου, η «ζώνη» 1.462-1.472 αποτελεί «στοίχημα» για τους αγοραστικούς προκειμένου το υπερδεκαετές υψηλό του Μαΐου να μπει και πάλι στο «στόχαστρο» του δεύτερου εξαμήνου.

Από άποψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος, τα… «μπάνια των επενδυτών» περιορίζουν την ορατότητα και δυσχεραίνουν την τεχνική επιβεβαίωση τασικών κινήσεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Βεβαίως, παρότι η πολυθρύλητη «θερινή ραστώνη» δεν είναι κάτι το καινοφανές ούτε κάτι που δεν αναμέναμε και φέτος στο ελληνικό ΧΑ, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως «δικαιολογία» για την συλλήβδην απουσία αξιόλογων ευκαιριών στις Κεφαλαιαγορές, καταλήγει ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με άλμα 3,17%, με τις Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ, Πειραιώς, Σαράντης και Alpha Bank να κλείνουν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

Στον αντίποδα, ο Τιτάν έχασε 1,59%, με τις Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ και Cenergy να κλείνουν ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Autohellas, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών