Με την μετοχή της Εθνικής να ξεχωρίζει, το χρηματιστήριο Αθηνών κάνει μία ακόμη προσπάθεια να κινηθεί πάνω από τις 1.450 μονάδες, χωρίς όμως να μπορεί να υπερκεράσει τις πιέσεις που δέχονται επιλεγμένοι, αλλά δεικτοβαρείς, τίτλοι του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,43% στις 1.453,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,7 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.539,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,97% στις 1.295,50 μονάδες.

Αναγκαίες οι τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να μείνει «ασυγκίνητο» από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Αγγλία, τα ερωτηματικά για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, τις σχετικές με την αντιπληθωριστική πολιτική δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την δολοφονική απόπειρα κατά του υποψήφιου πλανητάρχη Τραμπ, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts. Τα παραπάνω, κατά τον ίδιο, «ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο» και κατ’ επέκτασιν το δημοσιονομικό ρίσκο στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διάθεση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών σε μετοχές και ομόλογα.

Στα εγχώρια, η συνέχιση του δομικού ράλι στο ΧΑ «περνά» σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχικές αποτιμήσεις των τραπεζών, με την εν εξελίξει βελτίωση των ισολογισμών να τις οδηγεί σε μερισματικές διανομές, αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αυξημένο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Οι σημαντικές «άμυνες» που ο Γενικός Δείκτης έβγαλε εσχάτως στις 1.400 μονάδες καθιστούν αυτό το επίπεδο σημαντική διαγραμματική και ψυχολογική στήριξη, προσθέτει ο ίδιος. Η εν λόγω περιοχή τιμών «κράτησε» σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τον Ιούνιο, κάτι που ταυτόχρονα συνεπάγεται ότι νέα πιθανή επαναπροσέγγισή της ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα εφόσον οι επενδυτές την επόμενη φορά προκρίνουν ακόμη χαμηλότερες «τιμές εισόδου».

Σε περίπτωση ανόδου, η «ζώνη» 1.462-1.472 αποτελεί «στοίχημα» για τους αγοραστικούς προκειμένου το υπερδεκαετές υψηλό του Μαΐου να μπει και πάλι στο «στόχαστρο» του δεύτερου εξαμήνου.

Από άποψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος, τα… «μπάνια των επενδυτών» περιορίζουν την ορατότητα και δυσχεραίνουν την τεχνική επιβεβαίωση τασικών κινήσεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Βεβαίως, παρότι η πολυθρύλητη «θερινή ραστώνη» δεν είναι κάτι το καινοφανές ούτε κάτι που δεν αναμέναμε και φέτος στο ελληνικό ΧΑ, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως «δικαιολογία» για την συλλήβδην απουσία αξιόλογων ευκαιριών στις Κεφαλαιαγορές, καταλήγει ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 2,37%, με τις Σαράντη, Alpha bank, ΔΕΗ και Motor Oil να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Aegean, Πειραιώς, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Cenergy, Coca Cola, Autohellas, ΔΑΑ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ο Τιτάν παραμένει υπό μεγάλη πίεση, χάνοντας 1,91%, με τις ΟΠΑΠ, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών