Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon, στο Κόβεντρι στην κεντρική Βρετανία, καταψήφισαν οριακά μια ιστορική συμφωνία για την αναγνώριση ενός συνδικάτου να τους εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, σε μια εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση για τους ακτιβιστές που πίεζαν για το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους μισθούς και όρους εργασίας.

Amazon: Ο CEO που κέρδισε τους επενδυτές της Wall Street και οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι διοίκησης

Οι εργαζόμενοι ψήφισαν με πλειοψηφία 50,5% υπέρ της απόρριψης της πρότασης να τους εκπροσωπεί το συνδικάτο GMB στις διαπραγματεύσεις με τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ, με όσους ήθελαν την αναγνώριση του συνδικάτου να χάνουν τη μάχη για μόλις 29 ψήφους.

Συνδικαλιστές του σωματείου GMB δήλωσαν ότι η Amazon είχε «δημιουργήσει μια κουλτούρα φόβου» και χρησιμοποίησε εκφοβιστικές τακτικές για να καταπνίξει την υποστήριξη του εργατικού δυναμικού των 3.000 ατόμων στην αποθήκη του Κόβεντρι μετά από μια μάχη που διήρκεσε περισσότερο από χρόνο.

Ο Στιούαρτ Ρίτσαρντς, στέλεχος του GMB, είπε ότι το σωματείο θα εξετάσει εάν θα κινηθεί νομικά. «Από την πρώτη μέρα η Amazon ήταν αμείλικτη στις επιθέσεις της στο δικό της εργατικό δυναμικό. Είδαμε εργαζομένους να πιέζονται να παρακολουθήσουν έξι ώρες σεμινάρια κατά των συνδικάτων πέρα ​​από την περιουσία που ξοδεύουν τα αφεντικά της Amazon για να τρομάξουν τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι έλαβαν την άδεια τον Απρίλιο προκειμένου να διεξαγάγουν τη νομικά δεσμευτική ψηφοφορία από την ανεξάρτητη Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας μετά από εκστρατεία του GMB, του σωαμτείου που διεξήγαγε την ψηφοφορία. Η Amazon είχε απορρίψει αίτημα για οικειοθελή αναγνώριση.

Εάν το προσωπικό είχε ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης, το GMB θα είχε το δικαίωμα να τους εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους εργασίας, με τους εργαζόμενους της Amazon να αποκτούν επί της ουσίας για πρώτη φορά στην ιστορία συνδικαλιστική εκπροσώπηση στη Βρετανία.

Θα ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι του λιανοπωλητή Διαδικτύου είχαν κερδίσει το δικαίωμα αναγνώρισης εκτός των ΗΠΑ. Τα συνδικάτα εκπροσωπούν το προσωπικό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γερμανίας, αλλά μόνο ως αποτέλεσμα κυβερνητικής παρέμβασης.

Ο Ρίτσαρντς είπε ότι οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί ότι δεν θα λάβουν καμία αύξηση μισθού φέτος και ότι θα έχαναν τα επιδόματα εάν ψήφιζαν για την αναγνώριση των συνδικάτων. «Αυτό το είδος καταστροφής των συνδικάτων δεν έχει θέση στη Βρετανία του 21ου αιώνα. Είναι σαφές ότι η Amazon δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς ότι θα παίξει με τους κανόνες που αναμένεται να ακολουθήσουν όλες οι άλλες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

«Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Η Amazon αντιμετωπίζει τώρα μια νομική πρόκληση, ενώ η φωτιά που άναψαν οι εργαζόμενοι στο Κόβεντρι και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καίει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή