Σε τρεις αμερικανικές βιοτεχνολογικές εταιρείες ρίχνει το βλέμμα της η ιταλική φαρμακοβιομηχανία Angelini Pharma SpA στοχεύοντας σε μια πιθανή συγχώνευση που θα επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και θα τη βοηθήσει να εκτελέσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης.

Ο Sergio Marullo di Condojanni, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χαρτοφυλακίου της φαρμακοβιομηχανίας με έδρα τη Ρώμη, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο ιδανικός εταίρος θα διαθέτει μια σειρά προϊόντων σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές και θα έχει κυκλοφορήσει τουλάχιστον ένα φάρμακο για τη θεραπεία της επιληψίας, της κατάθλιψης ή της σχιζοφρένειας. Χωρίς ωστόσο να κατονομάζει οποιονδήποτε από τους υποψήφιους αντισυμβαλλόμενους.

Amgen: Τεράστιο deal 27,8 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Ηorizon

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε έναν κατάλογο με περίπου τρεις εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι οποίες επικεντρώνονται όλες στις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Marullo di Condojanni.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Angelini έφτασε πρόσφατα στο ιστορικό υψηλό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε έσοδα, με τη μεγαλύτερη δραστηριότητά της, την Angelini Pharma, να αναφέρει πωλήσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Angelini: Επέκταση στις ΗΠΑ

Ενώ ο Marullo τόνισε ότι η Angelini ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να επεκταθεί στις ΗΠΑ, όπου δεν έχει επί του παρόντος παρουσία, το Bloomberg News ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ιταλική φαρμακοβιομηχανία Recordati SpA.

Αυτό συνέβη αφού η εταιρεία εξαγοράς CVC Capital Partners Plc ξεκίνησε συζητήσεις για την πώληση του πλειοψηφικού της πακέτου μετοχών.

Μια συμφωνία με την Recordati -χωρίς ωστόσο να έχει υποβάλει ακόμη επίσημη πρόταση- θα ήταν μια μετασχηματιστική κίνηση για την Angelini, δημιουργώντας μια ιταλική φαρμακευτική δύναμη που θα μπορούσε να παράγει συνολικές πωλήσεις περίπου 3,3 δισ. ευρώ και θα απασχολούσε περίπου 7.500 εργαζόμενους, σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις των εταιρειών.

Ρεκόρ όλων των εποχών

Οι πωλήσεις του ομίλου Angelini αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά περίπου 8% το 2023 σε 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία ο Marullo di Condojanni χαρακτήρισε ως την καλύτερη οικονομική επίδοση της εταιρείας όλων των εποχών. Την ίδια περίοδο, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σκαρφάλωσαν κατά 19% στα 304 εκατ. ευρώ.

Το 2021, η Angelini συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική Arvelle Therapeutics, η οποία παρασκευάζει φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, σε μια συμφωνία με μετρητά αξίας έως και 960 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χάρη στις επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής φαρμακευτικής επισήμανε πως τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν περισσότερο από 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η φαρμακοβιομηχανία, η οποία ιδρύθηκε στην πόλη Ανκόνα της κεντρικής Ιταλίας το 1919 από τον φαρμακοποιό Φραντσέσκο Αντζελίνι, είναι γνωστή για την παραγωγή δημοφιλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου. Σήμερα διαθέτει 12 εργοστάσια, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στην Ιταλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή