Δεν έχουν τέλος τα δεινά της Boeing καθώς τώρα το μεγαλύτερο συνδικάτο εργατών της κατασκευάστριας αεροσκαφών  ψήφισε να εγκρίνει πιθανή απεργία, καθώς οι συνομιλίες για τη σύμβαση εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση τον Σεπτέμβριο.

Η Διεθνής Ένωση Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής – ΙΑΜ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 32.000 εργαζομένους της Boeing σε Ουάσιγκτον και Όρεγκον, κατέβηκε στο γήπεδο της ομάδας μπέιζμπολ Seattle Mariners την Τετάρτη σε μια κίνηση επίδειξης εργασιακής αλληλεγγύης, ανέφερε το Bloomberg.

Boeing: Συμφωνεί να αγοράσει την Spirit Aero για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Η ψηφοφορία για την έγκριση μιας πιθανής απεργίας πέρασε με την υποστήριξη του 99,9%, ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του. Αν και έχει συμβολικό χαρακτήρα, θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα του συνδικάτου να επιδιώξει αυξήσεις στους μισθούς κατά 40%, θέση στο διοικητικό συμβούλιο και καλύτερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Boeing: Υψηλοί στόχοι των εργαζομένων

«Θέλουμε η εταιρεία να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας και να διαπραγματευτεί σοβαρά. Δεν θέλουμε να απεργήσουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να το κάνουμε για να φέρουμε το καλύτερο συμβόλαιο που έχουν δει ποτέ τα μέλη μας», δήλωσε ο Τζον Χόλντεν, πρόεδρος της Περιφέρειας 751 της IAM. «Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Αγωνιζόμαστε για όλους. Από τα μέλη της οικογένειάς μας μέχρι το ιπτάμενο κοινό, θέλουμε όλοι να είναι περήφανοι για αυτήν την εταιρεία για άλλη μια φορά».

Η Boeing δήλωσε νωρίτερα ότι σέβεται και υποστηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων της να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που εξισορροπεί τις ανάγκες των εργαζομένων μας και την επιχειρηματική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ως εταιρεία», σχολίασε η εταιρεία.

Έγκριση

Η ψηφοφορία για την έγκριση απεργίας είναι αυστηρά διαδικαστική και διασφαλίζει ότι τα μέλη του συνδικάτου θα λάβουν επιδόματα απεργίας εάν τελικά απεργήσουν. Το συνδικάτο θα ψηφίσει ξανά μόλις η Boeing κάνει την τελική της προσφορά, πιθανότατα στις 12 Σεπτεμβρίου. Εάν η συμφωνία απορριφθεί, τα μέλη θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστή ψηφοφορία για το αν θα απεργήσουν στις 12:01 π.μ. στις 13 Σεπτεμβρίου, μόλις λήξει η τρέχουσα σύμβαση.

Οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε εργατική διαφορά. Ένα κλείσιμο της βιομηχανικής βάσης της Boeing στην περιοχή του Σιάτλ θα προσθέσει στα επιχειρησιακά και οικονομικά δεινά της εταιρείας, δυνητικά εκτροχιάζοντας την ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έγραψε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Τζορτζ Φέργκιουσον, σε σημείωμα στις 3 Ιουλίου.

Κακή συγκυρία

Το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την Boeing, της οποίας η ηγεσία βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Μιλώντας σε ακρόαση στη Γερουσία τον Ιούνιο που διερεύνησε την κουλτούρα ασφάλειας της εταιρείας, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος Ντέιβ Καλχούν είπε ότι οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν αύξηση, όταν αναφέρθηκε το δικό του πακέτο αποδοχών.

Ο κατασκευαστής αεροπλάνων αντιμετωπίζει πολλαπλές έρευνες και το όνειδος της παραδοχής της ενοχής του για κακούργημα. Επιβράδυνε την παραγωγή για να αντιμετωπίσει ποιοτικές αστοχίες που έφερε στο φως ένα σχεδόν καταστροφικό ατύχημα στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα μέλη της Ένωσης έχουν εντείνει τη δραστηριότητα στα εργοστάσια της Boeing, διακόπτοντας ακόμη και μια περιοδεία μέσων ενημέρωσης σε μια γραμμή συναρμολόγησης αεροσκαφών 737 τον περασμένο μήνα με κόρνες και τύμπανα. Η Περιφέρεια 751 του IAM έχει μακρά ιστορία ακτιβισμού. Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τη δουλειά για οκτώ εβδομάδες το 2008, την τελευταία φορά που το τοπικό συνδικάτο διαπραγματεύτηκε μια συλλογική σύμβαση με την Boeing.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τουρκία: Επενδυτική «απόβαση» στην Αφρική
Διεθνή |

Το ουράνιο του Νίγηρα, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι άλλες business της Τουρκίας στην Αφρική

Εκτός απο τις ανάγκες για ουράνιο, που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου, η Τουρκία αναζητά στο Νίγηρα δουλειές για τις κατασκευαστικές της εταιρείες αλλα και για την αμυντική της βιομηχανία