Η Alphabet φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά της Wiz από τον ιδρυτή Ασάφ Ράπαπορτ, πρώην αξιωματικό της φημισμένης στρατιωτικής μονάδας 8200, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ιστορικό στην ανάδειξη επιχειρηματιών τεχνολογίας.

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συμπιέζει την οικονομία του Ισραήλ, η συμφωνία υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας τεχνολογίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παραγωγής της χώρας και περίπου το 15% των θέσεων εργασίας. Αναδεικνύει επίσης τον ρόλο του στρατού στην ανάπτυξη ενός από τους πιο επιτυχημένους κλάδους της οικονομίας του Ισραήλ.

Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στους ημιαγωγούς φέρνει «βουτιά» στις μετοχές

Μαζί με τα πανεπιστήμια, οι στρατιωτικές μονάδες πληροφοριών και τεχνολογίας του Ισραήλ, όπως η 8200, έχουν παράσχει τα ηγετικά στελέχη για εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, συμβάλλοντας στη μετατροπή του Ισραήλ σε αυτό που θεωρείται ευρέως ως το νούμερο 2 κέντρο τεχνολογίας παγκοσμίως μετά τη Σίλικον Βάλεϊ.

Η Check Point Software Technologies, η Nice, η Palo Alto Networks, η CyberArk, η Wix και η Waze – που αγοράστηκε από την Google για 1 δισεκατομμύριο δολάρια – είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες των οποίων οι ιδρυτές έχουν ρίζες στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

«Φίλοι από τον στρατό»

Ο Ράπαπορτ πιστώνει τον ισραηλινό στρατό για την επιτυχία του, αποκαλώντας κάποτε τη μονάδα 8200 «το καλύτερο σχολείο επιχειρηματικότητας», σύμφωνα με το Reuters. Υπηρέτησε εκεί μαζί με τους Γινόν Κοστίκα, Ρόι Ρέζνικ και Αμί Λούτβακ, με τους οποίους ίδρυσε μαζί την προηγούμενη εταιρεία ασφάλειας cloud Adallom το 2012, την οποία πούλησαν στη Microsoft τρία χρόνια αργότερα έναντι 320 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2020, στην αρχή της πανδημίας COVID, οι τέσσερις ξεκίνησαν την εταιρεία Wiz για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την οποία ανέδειξαν γρήγορα σε εταιρεία που αποτιμήθηκε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από γύρο χρηματοδότησης ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να μεγαλώνεις τίγρεις και στη συνέχεια να τις απελευθερώνεις στην άγρια φύση», δήλωσε στο Reuters ο Γκίλι Ραανάν, ιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Cyberstarts και γενικός εταίρος της Sequoia Capital, σχετικά με τις μονάδες πληροφοριών του Ισραήλ.

Τεχνολόγοι της μονάδας επιχειρησιακών δεδομένων και εφαρμογών Matzpen του ισραηλινού στρατού στους σταθμούς εργασίας τους, σε βάση των IDF στο Ραματ Γκαν, Ισραήλ. June 11, 2023. REUTERS/Nir Elias/File Photo

Οι «απόφοιτοι» της 8200 κυριαρχούν

Ο Ραανάν είπε ότι το να προέρχεται από μια επίλεκτη μονάδα πληροφοριών δεν αποτελεί προϋπόθεση για τον ίδιο όταν επενδύει, ωστόσο, «το 90% έως 95% των ομάδων που βλέπω αποτελείται από αποφοίτους της 8200».

«Επομένως, είτε το εξετάζω είτε όχι, αυτή είναι η δεξαμενή ταλέντων που εξετάζω», κατέληξε.

Εν μέρει ο λόγος είναι ο ελεύθερος, αξιοκρατικός χαρακτήρας των μονάδων, οι οποίες επιτρέπουν στους αποφοίτους τους να μετακινηθούν ομαλά στον κόσμο των startups μετά τη λήξη της θητείας τους, δήλωσε ο Ραανάν, ο οποίος ήταν αρχικός επενδυτής τόσο στην Adallom όσο και στην Wiz – που τώρα έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη με τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στο Τελ Αβίβ.

Ο Ράπαπορτ εν ήθελε αρχικά να δεχτεί χρήματα από τη Sequoia για την Adallom το 2012 και απέρριψε μια σειρά από αιτήματα συνάντησης από τον Ραανάν. Ο Ραανάν επέμεινε και τελικά συμφώνησε να συναντηθούν σε ένα βενζινάδικο περίπου 40 λεπτά βόρεια του Τελ Αβίβ. «Ουσιαστικά υπογράψαμε τους όρους σε μια χαρτοπετσέτα σε ένα βενζινάδικο».

Ενώ το Ισραήλ έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μετά το λύκειο, οι μονάδες πληροφοριών έχουν το δικαίωμα της πρώτης άρνησης, ώστε να «μπορούν να διαλέξουν τους καλύτερους ανθρώπους», δήλωσε στο Reuters ο Ντρορ Μπιν, διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ.

Η 8200 είναι η κύρια μονάδα συλλογής πληροφοριών του στρατού, όπου οι 18-21χρονοι στρατιώτες αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν εργαλεία για τη συλλογή πληροφοριών, τις οποίες μεταβιβάζουν σε ανώτερους αξιωματούχους. Είναι περίπου η εκδοχή του Ισραήλ για το αντίστοιχο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Λιγότερο γνωστή είναι η 81, η Τεχνολογική Μονάδα του Σώματος Πληροφοριών, η οποία παρέχει τεχνολογίες αιχμής στις μάχιμες μονάδες.

Ο Ράπαπορτ υπηρέτησε επίσης σε αυτή τη μονάδα, η οποία έχει αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για πολλές εταιρείες του κυβερνοχώρου, τεχνητής νοημοσύνης και fintech μόλις οι στρατιώτες επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.

Δύναμη… επανεκκίνησης

Παρά τα σύννεφα που έφερε πάνω από την ισραηλινή οικονομία ο πόλεμος στη Γάζα, οι ισραηλινές εταιρείες ήταν μεταξύ των σημαντικότερων δικαιούχων της έκρηξης της ζήτησης για ασφάλεια στο cloud και επωφελήθηκαν από μια σειρά ισχυρών γύρων χρηματοδότησης.

Ο κλαδικός όμιλος Startup Nation Central ανέφερε την Τετάρτη σε έκθεσή του ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση σε ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 31% σε 5,1 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024 από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο να συνεισφέρει το 52% της χρηματοδότησης.

«Θα περίμενε κανείς ότι ο “ισραηλινός παράγοντας” θα είχε ισχυρότερο αντίκτυπο στην ισραηλινή τεχνολογική δραστηριότητα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο», δήλωσε ο Άβι Χασόν, διευθύνων σύμβουλος της Startup Nation Central.

Εάν η εξαγορά της Wiz προχωρήσει, θα επισκιάσει την αγορά της Mobileye ύψους 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Intel το 2017 και θα προσφέρει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια φορολογικών εσόδων στα ισραηλινά ταμεία.

«Ακόμη και αν δεν συμβεί, είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης στον ισραηλινό τεχνολογικό τομέα», δήλωσε ο Μπιν. «Η απόφαση να γίνει μια τόσο μεγάλη επένδυση σε μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ σε περίοδο πολέμου σημαίνει ότι πρόκειται πραγματικά για μια καλή συμφωνία», είπε προσθέτοντας ότι αναμένει να δει περισσότερα.

«Υπάρχουν πολλοί καλοί στόχοι στο Ισραήλ σήμερα για τέτοιες εξαγορές. Και ίσως ακόμη και αυτή η πιθανή απόφαση της Google να επιταχύνει τις επενδυτικές αποφάσεις άλλων».

Ο Αμιράμ Σαχάρ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ισραηλινής εταιρείας ασφάλειας cloud Upwind Security, δήλωσε στο Reuters ότι η πιθανή αγορά της Wiz από την Google είναι το «καλύτερο πράγμα» που θα μπορούσε να συμβεί τόσο για την κυβερνοασφάλεια όσο και για τις βιομηχανίες cloud και το οικοσύστημα του Ισραήλ θα επωφεληθεί.

«Επιβεβαιώνει ότι το cloud είναι το μέλλον», είπε, «και υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένων πλατφορμών, όχι μόνο εταιρειών που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για την προστασία του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή