Μετά τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, η ΕΚΤ αναμένεται να τα διατηρήσει σήμερα σταθερά κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της, αναμένοντας τις οικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για μια ενδεχόμενη νέα μείωση.

Πολλοί είναι οι λόγοι που κλίνουν υπέρ της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τονίζουν ότι η μείωση του Ιουνίου δεν σηματοδοτεί μια συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων. Επιπλέον, δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στα δεδομένα από τον Ιούνιο και τα μέλη προτιμούν  να περιμένουν τις νέες τριμηνιαίες μακροοικονομικές προβολές του Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία

Η τελευταία ανακοίνωση στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό έδειξε ελαφρά μείωση του ετήσιου γενικού ρυθμού πληθωρισμού, από 2,6% τον Μάιο σε 2,5% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο δοµικός πληθωρισµός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε σταθερός στο 2,9%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών διατηρήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα, στο 4,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης μέχρι στιγμής το 2024.

Γουόλερ (FED): Πλησιάζουμε σε μια μείωση επιτοκίων, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί

Η ευρωζώνη είναι πολύ προχωρημένη στην αποπληθωριστική πορεία, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες στη Σίντρα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πάντως, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ ανέδειξαν διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ορισμένοι, όπως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας αλλά και ο αντίστοιχος της Σλοβακίας, τάσσονται υπέρ μιας μείωσης. Άλλοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Στουρνάρας, της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας τάσσονται υπέρ δύο μειώσεων.

Προβλέψεις αναλυτών

Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί κοινός τόπος μεταξύ των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει να μειώσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Μια πρώτη μείωση της Fed τον Σεπτέμβριο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς και μια αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης, θα μπορούσαν ακόμη να σηματοδοτήσουν τη μείωση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ING.

Ακόμη, η UniCredit υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις των βασικών επιτοκίων λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Η BNP Paribas αναμένει ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση θα αναφερθεί ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σημειώνοντας παράλληλα πως οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν σταθερές. Προβλέπει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει το 2,5% το 2025.

Η παραγωγικότητα

Η προσοχή εστιάζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγικότητα, σύμφωνα με οικονομολόγο της BNP Paribas στο Λονδίνο, ο οποίος βλέπει τις αυξήσεις των μισθών σε γενικές γραμμές να είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες της ΕΚΤ, όπως και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

«Η ΕΚΤ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγικότητας για να αμβλύνει κάποιες από τις πιέσεις στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Αν αυτό δεν συμβεί – αν δεν πρόκειται απλώς για μια κυκλική κάμψη της παραγωγικότητας, αλλά για κάτι που είναι πιο διαρθρωτικό – αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στον πληθωρισμό», δήλωσε.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η άποψη της ΕΚΤ πως η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά περίπου 1% το 2025 και το 2026 – ταχύτερα από το 0,6% που ήταν ο μέσος όρος της κατά τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία – είναι πολύ αισιόδοξη, ακόμη και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των τελευταίων προβλέψεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή