
Οι χαράκτες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται σε ολοένα και περισσότερες σκέψεις για το αν μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια μόνο μία ακόμη φορά φέτος.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, οι αξιωματούχοι γίνονται όλο και λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι σίγουρη, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Λαγκάρντ για επιτόκια: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τον Σεπτέμβριο
Η εμπειρία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής από το γεγονός ότι είχαν αναλάβει μια πολύ ισχυρή δέσμευση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, όταν μείωσαν το κόστος δανεισμού ακόμη και μετά την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, τους παρακινεί επίσης να κρατήσουν όλες τις επιλογές διαθέσιμες για την επικείμενη απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου.
Τέτοια συναισθήματα έγιναν εμφανή όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι ακόμη «ορθάνοιχτο». Επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα δεδομένα που θα λάβουμε» για να καθορίσουν την πορεία δράσης τους μετά από μια παύση οκτώ εβδομάδων μεταξύ των αποφάσεων.
Οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από αυτήν την είδηση: 44 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του έτους έναντι περίπου 47 μονάδων βάσης προηγουμένως. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,43% και το ευρώ περιόρισε τις προηγούμενες απώλειές του.
Ένα επιχείρημα υπέρ μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο είναι οι επιδόσεις της οικονομίας, η οποία ήταν αδύναμη το δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι υπερβολικά κολλώδης, γεγονός που θα μπορούσε να βαρύνει κατά μιας τέτοιας κίνησης.
Κανείς από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Bloomberg δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων και όλοι τόνισαν ότι οι αποφάσεις για οποιαδήποτε κίνηση δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν σήμερα δεν ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με τις προοπτικές για τη συγκέντρωση του Σεπτεμβρίου.


Latest News

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι κατηγορίες «πρωταθλητές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών