Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μίας μείωσης επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ κράτησε όπως αναμενόταν σταθερά τα επιτόκια, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία για το αν θα το πράξει στο μέλλον.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε μείωση στα επιτόκια, υπολογίζοντας τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου και που θα επιβεβαιώνουν ή θα διαψεύδουν ότι η αύξηση των μισθών περιορίζεται, τα εταιρικά κέρδη μετριάζονται και η παραγωγικότητα ανακάμπτει.

Επιτόκια: Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ

Και όπως αναφέρουν πηγές στo Reuters, ακόμη και μερικοί από τους πιο συντηρητικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα λεγόμενα «γεράκια» στη γλώσσα της αγοράς, δεν φάνηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια νέα μείωση επιτοκίων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, εφόσον τα στοιχεία θα το επιτρέψουν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τις ρητές οδηγίες προς το παρόν, αφού «κάηκε» τον Ιούνιο, όταν σηματοδότησε μια περικοπή πολύ πριν από τη συνεδρίαση, για να αντιμετωπίσει αρνητικές εκπλήξεις δεδομένων στην τελική ευθεία πριν από τη συνεδρίαση. Μάλιστα η συγκεκριμένη δεν υπήρξε ομόφωνη, αφού ο Αυστριακός Κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν είχε φανεί αντίθετος σε μία αύξηση.

Μία ή δύο μειώσεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων το 2024 από την ΕΚΤ;

Οι χαράκτες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται σε ολοένα και περισσότερες σκέψεις για το αν θα μπορούν να είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια μόνο μία ακόμη φορά φέτος.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, οι αξιωματούχοι γίνονται όλο και λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι σίγουρη, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η εμπειρία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής από το γεγονός ότι είχαν αναλάβει μια πολύ ισχυρή δέσμευση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, όταν μείωσαν το κόστος δανεισμού ακόμη και μετά την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, τους παρακινεί επίσης να κρατήσουν όλες τις επιλογές διαθέσιμες για την επικείμενη απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τέτοια συναισθήματα έγιναν εμφανή όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι ακόμη «ορθάνοιχτο». Επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα δεδομένα που θα λάβουμε» για να καθορίσουν την πορεία δράσης τους μετά από μια παύση οκτώ εβδομάδων μεταξύ των αποφάσεων.

Οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από αυτήν την είδηση: 44 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του έτους έναντι περίπου 47 μονάδων βάσης προηγουμένως. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,43% και το ευρώ περιόρισε τις προηγούμενες απώλειές του.

Ένα επιχείρημα υπέρ μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο είναι οι επιδόσεις της οικονομίας, η οποία ήταν αδύναμη το δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι υπερβολικά κολλώδης, γεγονός που θα μπορούσε να βαρύνει κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Κανείς από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Bloomberg δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων και όλοι τόνισαν ότι οι αποφάσεις για οποιαδήποτε κίνηση δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν σήμερα δεν ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με τις προοπτικές για τη συγκέντρωση του Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

«Δεν δεσμευόμαστε σε ένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής», επανέλαβε ξανά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ομόφωνη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα στο 4,25%. Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε μετά από πολλές ερωτήσεις ότι τα ενδεχόμενα για μια κίνηση στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτά.

«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων».

Σχολιάζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις είπε ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το στόχο και το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται στα παρόντα επίπεδα για όλο το 2024 και αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τουρκία: Επενδυτική «απόβαση» στην Αφρική
Διεθνή |

Το ουράνιο του Νίγηρα, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι άλλες business της Τουρκίας στην Αφρική

Εκτός απο τις ανάγκες για ουράνιο, που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου, η Τουρκία αναζητά στο Νίγηρα δουλειές για τις κατασκευαστικές της εταιρείες αλλα και για την αμυντική της βιομηχανία