
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μίας μείωσης επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ κράτησε όπως αναμενόταν σταθερά τα επιτόκια, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία για το αν θα το πράξει στο μέλλον.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε μείωση στα επιτόκια, υπολογίζοντας τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου και που θα επιβεβαιώνουν ή θα διαψεύδουν ότι η αύξηση των μισθών περιορίζεται, τα εταιρικά κέρδη μετριάζονται και η παραγωγικότητα ανακάμπτει.
Επιτόκια: Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ
Και όπως αναφέρουν πηγές στo Reuters, ακόμη και μερικοί από τους πιο συντηρητικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα λεγόμενα «γεράκια» στη γλώσσα της αγοράς, δεν φάνηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια νέα μείωση επιτοκίων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, εφόσον τα στοιχεία θα το επιτρέψουν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τις ρητές οδηγίες προς το παρόν, αφού «κάηκε» τον Ιούνιο, όταν σηματοδότησε μια περικοπή πολύ πριν από τη συνεδρίαση, για να αντιμετωπίσει αρνητικές εκπλήξεις δεδομένων στην τελική ευθεία πριν από τη συνεδρίαση. Μάλιστα η συγκεκριμένη δεν υπήρξε ομόφωνη, αφού ο Αυστριακός Κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν είχε φανεί αντίθετος σε μία αύξηση.
Μία ή δύο μειώσεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων το 2024 από την ΕΚΤ;
Οι χαράκτες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται σε ολοένα και περισσότερες σκέψεις για το αν θα μπορούν να είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια μόνο μία ακόμη φορά φέτος.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, οι αξιωματούχοι γίνονται όλο και λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι σίγουρη, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Η εμπειρία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής από το γεγονός ότι είχαν αναλάβει μια πολύ ισχυρή δέσμευση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, όταν μείωσαν το κόστος δανεισμού ακόμη και μετά την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, τους παρακινεί επίσης να κρατήσουν όλες τις επιλογές διαθέσιμες για την επικείμενη απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου.
Τέτοια συναισθήματα έγιναν εμφανή όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι ακόμη «ορθάνοιχτο». Επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα δεδομένα που θα λάβουμε» για να καθορίσουν την πορεία δράσης τους μετά από μια παύση οκτώ εβδομάδων μεταξύ των αποφάσεων.
Οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από αυτήν την είδηση: 44 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του έτους έναντι περίπου 47 μονάδων βάσης προηγουμένως. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,43% και το ευρώ περιόρισε τις προηγούμενες απώλειές του.
Ένα επιχείρημα υπέρ μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο είναι οι επιδόσεις της οικονομίας, η οποία ήταν αδύναμη το δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι υπερβολικά κολλώδης, γεγονός που θα μπορούσε να βαρύνει κατά μιας τέτοιας κίνησης.
Κανείς από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Bloomberg δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων και όλοι τόνισαν ότι οι αποφάσεις για οποιαδήποτε κίνηση δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν σήμερα δεν ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με τις προοπτικές για τη συγκέντρωση του Σεπτεμβρίου.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ
«Δεν δεσμευόμαστε σε ένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής», επανέλαβε ξανά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ομόφωνη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα στο 4,25%. Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε μετά από πολλές ερωτήσεις ότι τα ενδεχόμενα για μια κίνηση στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτά.
«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων».
Σχολιάζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις είπε ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το στόχο και το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται στα παρόντα επίπεδα για όλο το 2024 και αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.


Latest News

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/work-600x362.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι κατηγορίες «πρωταθλητές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο