Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, και δεν έδωσε καμία ένδειξη για την επόμενη κίνησή της, υποστηρίζοντας ότι οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές και ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον στόχο της αρκετά μέσα στο επόμενο έτος.

Την απόφαση συνόδευε ένα ισορροπημένο μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι τα εταιρικά κέρδη απορρόφησαν ορισμένες πιέσεις στις τιμές, αλλά ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται και χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορέσουν να πατήσουν το έναυσμα για δεύτερη φορά.

Χρέος: Οι δημοσιονομικές πληγές της G7 προκαλούν νέες ανησυχίες στις αγορές [γραφήματα]

Ενώ ορισμένα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, τα περισσότερα μέτρα είτε ήταν σταθερά είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες, η πληθωριστική επίδραση της αύξησης των υψηλών μισθών έχει περιοριστεί από τα κέρδη. Η νομισματική πολιτική διατηρεί περιοριστικούς τους όρους χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο μετρούμενος πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο και το επόμενο έτος.

Η απόφαση για τον πληθωρισμό

Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει ότι είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και κάθε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις της για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή της για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα.

Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP)

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο APP, τονίζεται ότι αυτό μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν.

Επίσης, το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλες τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη του 2024.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που έχουν δανειστεί στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συμβάλλουν στη νομισματική πολιτική του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, μετά από εννέα μήνες διατήρησης του επιτοκίου στο ιστορικό υψηλό του 4% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκαν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

Η απόφαση έδωσε προβάδισμα και διαφοροποίησε την ΕΚΤ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει ακόμα ανοίξει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή