Ο αμερικανικός βραχίονας της Grant Thornton βρίσκεται σε συζητήσεις για μια πιθανή συμφωνία για την εξαγορά των θυγατρικών του λογιστικού ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η πρόταση υπερατλαντικής συγχώνευσης έρχεται μετά την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της Grant Thornton US σε επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων νωρίτερα φέτος και την υπόσχεση να επιταχύνει την ανάπτυξη των συμβουλευτικών και φορολογικών της επιχειρήσεων.

Στο στόχαστρο η Deutsche Bank για λογιστικές «αλχημείες»

Η αμερικανική εταιρεία είχε θέσει ως στόχο τη διεθνή επέκταση και εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συνένωση εταιρειών του παγκόσμιου δικτύου της Grant Thornton, όπως σημειώνουν οι Financial Times, αν και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο διερεύνησης.

Όλες οι κατά τόπους εταιρείες είναι νομικά ξεχωριστές οντότητες, που ανήκουν σε τοπικούς εταίρους, αν και μοιράζονται ένα κοινό εμπορικό σήμα και λειτουργούν κάτω από μια ομπρέλα που επιβάλλει ελάχιστα πρότυπα και συμβάλλει στο συντονισμό των διεθνών εργασιών.

Πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο της Grant Thornton US

Σύμφωνα με το σχέδιο τριμερούς συγχώνευσης, οι σημερινοί εταίροι των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας θα γίνουν μέτοχοι σε μια διεθνή εταιρεία συμμετοχών υπό την ηγεσία των Αμερικανών ιδιωτών επενδυτών και εταίρων της Grant Thornton. Οι σχετικές αποτιμήσεις των εταιρειών δεν έχουν ακόμη συζητηθεί και οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας θα μπορούσαν να αποφασίσουν να επιδιώξουν διαφορετικές συμφωνίες ή καμία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η βρετανική εταιρεία έχει ήδη προσλάβει τη Rothschild για να διερευνήσει τις επιλογές για την επιχείρησή της. Οι τραπεζίτες έχουν αρχίσει να αναζητούν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση σε σχέση με τη συγχώνευση με την αμερικανική εταιρεία. Πιο πρόσφατα, η Grant Thornton Ireland προσέλαβε την Deutsche Bank για να ξεκινήσει μια παρόμοια διερεύνηση των επιλογών της, αναφέρουν οι FT.

Η Grant Thornton UK είχε έσοδα 654 εκατ. στερλίνες και λειτουργικά κέρδη 146 εκατ. στερλίνες πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της, ενώ η ιρλανδική επιχείρηση είχε έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η Grant Thornton US είχε έσοδα 2,4 δισ. δολάρια κατά το τελευταίο οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούλιο του 2023. Μια κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων New Mountain Capital αγόρασε το Μάιο το 60% της επιχείρησης έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συμφωνία στο πλαίσιο ενός κύματος επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων σε λογιστικά γραφεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή