«Δεν δεσμευόμαστε σε ένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής » επανέλαβε ξανά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ομόφωνη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα στο 4,25%. Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ τόνισε μετά από πολλές ερωτήσεις ότι τα ενδεχόμενα για μια κίνηση στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτά.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και διαμορφώθηκε στα 1,09325 δολάρια, ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν γύρω στα 1,09278 δολάρια. Έναντι της στερλίνας, το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,12% την ημέρα στις 84,20 πένες, έναντι 84,175 πένες πριν από την απόφαση της ΕΚΤ.

Επιτόκια: Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ

«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.»

Ο πληθωρισμός

Σχολιάζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις είπε ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το στόχο και το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται στα παρόντα επίπεδα για όλο το 2024 και αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

«Οι υψηλότεροι ονομαστικοί μισθοί, παράλληλα με την αδύναμη παραγωγικότητα, έχουν συμβάλει στην αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, αν και επιβραδύνθηκε κάπως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Λόγω του κλιμακωτού χαρακτήρα των μισθολογικών προσαρμογών και της μεγάλης συμβολής των εφάπαξ πληρωμών, η αύξηση του κόστους εργασίας θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένη στο εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα, τα πρόσφατα στοιχεία για τις αμοιβές ανά εργαζόμενο ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες και οι τελευταίοι δείκτες ερευνών σηματοδοτούν ότι η αύξηση των μισθών θα μετριαστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Επιπλέον, τα κέρδη συρρικνώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών επιδράσεων του υψηλότερου μοναδιαίου κόστους εργασίας, και τα στοιχεία των ερευνών υποδηλώνουν ότι τα κέρδη θα συνεχίσουν να περιορίζονται βραχυπρόθεσμα.» είπε η Λαγκάρντ.

Μια αύξηση των μισθών ή των κερδών περισσότερο από το αναμενόμενο θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμός.  Οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν επίσης να ωθήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό. «Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει αρνητική έκπληξη εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.»

Δημοσιονομική πειθαρχία

Η επικεφαλής της ΕΚΤ χαιρέτισε την καθοδήγηση των Βρυξελλών προς τα κράτη μέλη να θωρακίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τους και εξήγησε ότι πλήρης εφαρμογή του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να μειώνουν σε σταθερή βάση ελλείμματα και χρέος.

«Οι εθνικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στο να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης και στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα. Η αποτελεσματική, ταχεία και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος «Next Generation EU », η πρόοδος προς την ένωση των κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, καθώς και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα βοηθήσουν στην προώθηση της καινοτομίας και στην αύξηση των επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης

Αναφερόμενη στην ανάπτυξη της ευρωζώνης είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε πιο αργά σε σχέση με το πρώτο. Οι υπηρεσίες οδηγούν την ανάκαμψη ωστόσο βιομηχανία και εξαγωγές παραμένουν αδύναμες. « Οι επενδυτικοί δείκτες υποδηλώνουν συγκρατημένη ανάπτυξη το 2024, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας. Όσον αφορά το μέλλον, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από την κατανάλωση, με κινητήρια δύναμη την ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων που προκύπτει από τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τους υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς. Επιπλέον, οι εξαγωγές θα πρέπει να ανακάμψουν παράλληλα με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Τέλος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ασκεί μικρότερη αντίσταση στη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά η Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη «κλίνουν προς τα κάτω», παραλείποντας μια γραμμή από προηγούμενη διατύπωση που είχε κρίνει ότι οι κίνδυνοι ήταν ισορροπημένοι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία ή μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών θα επιβάρυνε την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι επίσης πιθανό τα υψηλά επιτόκια να πλήξουν τη δραστηριότητα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Χαρακτήρισε ανθεκτική την αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει το χαμηλότερο επίπεδο από την γέννηση του ευρώ ήτοι 6,4%. «Η απασχόληση, η οποία αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, υποστηρίχθηκε από την περαιτέρω αύξηση του εργατικού δυναμικού, το οποίο αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό. Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Οι εταιρείες μειώνουν σταδιακά τις θέσεις εργασίας τους, αλλά από υψηλά επίπεδα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή