Ακόμη και μέσα στη μέρα εκτιμάται ότι μπορεί να υπογραφεί η mega εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Prelios SpA από τον όμιλο fintech ION Group προς 1,35 δισ. ευρώ.

Ύστερα από μήνες αντιπαράθεσης με τις ιταλικές αρχές το κλείσιμο της συμφωνίας αποτελεί νίκη για την ION με έδρα το Λονδίνο, έναν όμιλο που ελέγχεται από τον Ιταλό επιχειρηματία Andrea Pignataro, ο οποίος υπέβαλε για πρώτη φορά προσφορά για την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων το 2023.

Ιταλία: Ρίχνει άμεσα 1 δισ. ευρώ κρατικά κεφάλαια σε ταμείο «Made in Italy» [γράφημα]

Τόσο η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι όσο και η Τράπεζα της Ιταλίας ενέκριναν τη συμφωνία τις τελευταίες εβδομάδες, επιτρέποντάς της να προχωρήσει παρά τις ανησυχίες σχετικά με τα υψηλά επίπεδα χρέους της ION, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Επί μήνες, οι ιταλικές αρχές εξέταζαν τον αυξανόμενο ρόλο της ION στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Ιταλίας μετά από μια σειρά εξαγορών που χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω δανείων.

Mega εξαγορά: Ποιοι είναι οι παίκτες

Ο όμιλος ION ανακοίνωσε το σχέδιό της να αγοράσει την Prelios από την Davidson Kempner Capital Management LP τον περασμένο Αύγουστο. Η εξαγορά θα ολοκληρωθεί μέσω μιας μονάδας με την ονομασία X3 Group.

Η Prelios ιδρύθηκε το 1990 και επικεντρώνεται στην εναλλακτική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ακινήτων με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ υπό διαχείριση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απίθανα προς πληρωμή ανοίγματα και αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων.

Η Bloomberg LP, η μητρική εταιρεία της Bloomberg News, ανταγωνίζεται την ION στην παροχή χρηματοοικονομικού λογισμικού και δεδομένων.

Τι προηγήθηκε

Μόλις στα τέλη Ιουνίου, ο fintech όμιλος έλαβε το «πράσινο φως« από την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας για την εξαγορά της Prelios από το αμερικανικό hedge fund Davidson Kempner.

Η εξαγορά σηματοδοτεί την τελευταία επένδυση του ιδρυτή της ION Andrea Pignataro στη χώρα του, μετά την αγορά το 2021 της Cedacri, του κύριου παρόχου εξωτερικών υπηρεσιών πληροφορικής στην Ιταλία για τράπεζες, και της Cerved, ενός ομίλου πιστωτικών δεδομένων.

Οι επενδύσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ του Pignataro στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια έδωσαν στην ION κυρίαρχο ρόλο στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας ως προμηθευτή βασικών υπηρεσιών.

Η έγκριση της Τράπεζας της Ιταλίας για την τελευταία συναλλαγή, για την οποία πηγές είχαν αναφέρει ότι η Prelios αποτιμάται πάνω από 1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους, έρχεται μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της πολύπλοκης εταιρικής δομής της ION Group.

Η συναλλαγή έχει επίσης ελεγχθεί από την κυβέρνηση, η οποία έχει εξουσίες να μπλοκάρει συμφωνίες για περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται στρατηγικής εθνικής σημασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή