Νέο γύρο επίσημων συνομιλιών για την αναδιάρθρωση χρέους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησαν η Ουκρανία και οι διεθνείς ομολογιούχοι της, καθώς το Κίεβο δεν προλαβαίνει να καταλήξει σε συμφωνία ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πιθανής χρεοκοπίας.

Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, που μάχεται κατά της ρωσικής επιθετικότητας, δέχεται πιέσεις να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για μια ρύθμιση του χρέους, καθώς το πάγωμα των πληρωμών -που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας σε πλήρη κλίμακα- λήγει την 1η Αυγούστου.

Ουκρανία: Συμμαχική βοήθεια ενός δισ.δολαρίων για τον ενεργειακό τομέα

Με τις αποπληρωμές να πρόκειται να ξαναρχίσουν σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση ζητά από τους επενδυτές να αποδεχθούν μεγαλύτερες ζημίες που θα της επιτρέψουν να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές της προσπάθειες και να προετοιμάσει οικονομικούς πόρους για την ανοικοδόμηση, όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Μια ομάδα κατόχων ομολόγων της Ουκρανίας έχει υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο πρώτος γύρος απέτυχε να οδηγήσει σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, αφού η Ουκρανία πίεσε τους πιστωτές για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Οι «περιορισμένες» συνομιλίες συνήθως σημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις καλύπτονται από απαιτήσεις μη αποκάλυψης που επιτρέπουν την ανταλλαγή μη δημόσιων πληροφοριών, καθώς και από προσωρινούς περιορισμούς διαπραγμάτευσης, επειδή τα υπό συζήτηση θέματα μπορεί να είναι ευαίσθητα στην αγορά.

Οι δύο πλευρές κλείνουν το χάσμα σχετικά με το κούρεμα και τις πληρωμές, με τους ομολογιούχους να πιέζουν για περισσότερες από συμβολικές πληρωμές κουπονιών μετά τη λήξη του μορατόριουμ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. ουκρανία χρέος

Ουκρανία: Ποιοι μιλούν για το χρέος

Η ομάδα που εκπροσωπεί τους πιστωτές, περιλαμβάνει τις Amundi SA, BlackRock Inc. και Amia Capital LLP. Η PJT Partners Inc. ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Weil, Gotshal & Manges LLP είναι νομικός σύμβουλος των ομολογιούχων.

Η χώρα εκπροσωπείται από τις Rothschild & Co και White & Case LLP ως οικονομικός και νομικός σύμβουλος, αντίστοιχα.

Τα ουκρανικά ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2035 διαπραγματεύονταν γύρω στα 28 σεντς ανά δολάριο την Πέμπτη, με πτώση μικρότερη από ένα σεντ αυτή την εβδομάδα.

Όπως έχει διαμορφωθεί, το διετές πάγωμα του χρέους θα λήξει με την πληρωμή τοκομεριδίων την 1η Αυγούστου σε ομόλογο που λήγει το 2026. Η χώρα θα μπορούσε να εισέλθει σε τεχνική χρεοκοπία, εάν δεν πληρώσει μετά από μια περίοδο χάριτος 10 ημερών.

Αναστολή πληρωμών

Την ίδια στιγμή, οι νομοθέτες στο Κίεβο ενέκριναν ένα νέο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση πληρωμών εξωτερικού χρέους μέχρι τον Οκτώβριο.

Η νομοθεσία, η οποία υποβλήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και περιλάμβανε ορισμένες διατάξεις από ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που είχε καταρτιστεί από το κόμμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιτρέπει την αναστολή πληρωμών για το διεθνές κρατικό χρέος και τις υποχρεώσεις που εγγυάται το κράτος.

Η νομοθεσία παρέχει την απαραίτητη ευελιξία ενόψει της επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ουκρανία δήλωσε στους κατόχους ομολόγων νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα θα συμπεριλάβει στην αναμόρφωση του χρέους, μαζί με τα ανεξόφλητα κρατικά ομόλογά της, μια επεξεργασία των warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ. Τα warrants έχουν πληρωμές που συνδέονται με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και εκδόθηκαν με στόχο την αύξηση της αξίας του στις αγορές κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή