Με την ομιλία της υποψήφιας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκίνησαν οι εργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Φον ντερ Λάιεν ευχήθηκε συγχαρητήρια στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατόπιν τούτου, η υποψήφια πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας «Αξιότιμα μέλη έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ήρθα να ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης σας για πρώτη φορά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε μαζί. Σε αυτήν την αίθουσα, προτείναμε το Next Generation EU, ενώ ενώπιον όλων μας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε για τον πόλεμο και κανένας δεν μπόρεσε να συγκρατίσει τα δάκρυα του.»

Σε ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της, η ίδια δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης».

«Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται στο δημοσιευμένο έγγραφο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση»

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας», είπε, απευθυνόμενη προς τους 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι στοχεύει σε μια ισχυρότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη.

Πρόσθεσε δε ότι «Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη, μια ισχυρή Ευρώπη, μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση και γι’ αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη σας σήμερα». Τόνισε ότι «Οι επιλογές είναι οι ‘’μεντεσέδες’’ του πεπρωμένου. Ας κάνουμε την επιλογή της δύναμης, της ηγεσίας και της Ευρώπης.»

Δείτε την ομιλία

Σαφές μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως «τρομακτικό μήνυμα» την επίθεση των Ρώσων σε ένα νοσοκομείο Πάιδων στο Κίεβο. Ανέφερε «Είδαμε παιδιά καλυμμένα στο αίμα και τις μανάδες τους να μεταφέρουν καρκινοπαθείς.»

Ακόμη, ανέφερε ότι «Η απάντηση μας σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Κανείς δεν θέλει ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς πολίτες. Το μήνυμα μας είναι ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειάζεται.»  Επίσης ανέφερε ότι «θα πρέπει να προσφέρουμε στην Ουκρανία όσα χρειάζεται ώστε να αντισταθεί και να κερδίσει.»

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας

Αναφερόμενη στην άμυνα ανέφερε «Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ασφάλεια και την αμυνα. Η Ρωσία επιτίθεται ακόμα στην Ουκρανία. Θέλουν να κάνουν τον επόμενο χειμώνα ακόμα πιο δύσκολο.»

Συμπλήρωσε δε ότι «Ο Πούτιν βασίζεται στο ότι η ΕΕ θα μαλακώσει και ορισμένοι ακολουθούν αυτό το παιχνίδι. Πριν λίγες μέρες έναν ευρωπαίος πρωθυπουργός πήγε στην Μόσχα. Αυτή η αποστολή “ειρήνης” είναι αποστολή κατευνασμού.»

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία μας» και πρόσθεσε «Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να δημιουργήσουμε για ευρωπαϊκή ένωση άμυνας. Ξέρω ότι κάποιοι δεν ικανοποιούνται από την ιδέα αλλά αυτό που θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε άβολα είναι οι απειλές στην αμυνα μας.»

Επίσης ανέφερε ότι «Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο πυλώνας της συλλογικής μας άμυνας.» Συνέχισε δεν αναφερόμενη στις αμυντικές δαπάνες χαρακτηρίζοντας τις ως «χαμηλές και ανεπαρκείς». Η ίδια υπογράμμισε «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά άμυνας και να επενδύσουμε περισσότερα στις αμυντικές ικανότητες ηψηλου επιπέδου. Να επενδύσουμε περισσότερα και μαζί.»

Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει «Να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα και επιχειρήματα όπως μια αεροπορική ασπίδα, όχι για την προστασία του εναέριου χώρου, μόνο αλλά και ως σύμβολο της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας.»

Σχετικά με το μεταναστευτικό

Στην συνέχεια ανέφερε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η παρουσία της Frontex στις 30.000. Τόνισε ότι «Τα πιο ασφαλή σύνορα θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την μετανάστευση με πιο δίκαιο τροπο. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός που έχουμε θέσει την αλληλεγυη στο κέντρο της ανταπόκρισης μας. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση και σθεναρή ανταπόκριση.»

Συνέχισε λέγοντας «Οι μετανάστες είναι άνθρωποι με δικαιώματα. Κάποιοι απαισιόδοξοι πίστευαν ότι δεν θα συμφωνούσαμε στον τομέα της μετανάστευσης αλλά τους διαψεύσαμε. Θα πρέπει να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και να εφαρμόσουν την νομοθεσία αυτή. Χρειάζομαι κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές ώστε να γίνονται με αξιοπρέπεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Φον ντερ Λάιεν: Στην κόψη του ξυραφιού θα κριθεί η προεδρία της Κομισιόν
Επικαιρότητα |

Η ώρα της αλήθειας για τη Φον ντερ Λάιεν - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Η μυστική ψηφοφορία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της φον ντερ Λάιεν, επιτρέποντας στους ευρωβουλευτές να την επικρίνουν μεν, ψηφίζοντας υπέρ της, για να αποφύγουν μια θεσμική κρίση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόπειρα δολοφονίας και «το τουφέκι της Αμερικής»
Επικαιρότητα |

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόπειρα δολοφονίας και «το τουφέκι της Αμερικής»

Στην απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιήθηκε το best seller ημιαυτόματο στις ΗΠΑ, όμως το θέμα της μαζικής οπλοκατοχής θάβεται προεκλογικά προσώρας «κάτω από το χαλί»