Η 88η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, σηματοδοτεί μία νέα αφετηρία για τον μεγαλύτερο εθνικό επενδυτή στη χώρα μας.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η ταχεία ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για νέα επενδυτικά σχέδια και deals τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

88η ΔΕΘ: Φέτος η έκθεση είναι «made in Germany» – Τον Μάιο οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση

88η ΔΕΘ – Γερμανία

Η 88η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα είναι η απαρχή μίας νέας σελίδας για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις καθώς η Γερμανία κατεβάζει στη συμπρωτεύουσα μία αποστολή 123 επιχειρήσεων. Στις 7 με 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανώσουν περίπου 150 εκδηλώσεις και μέσα από το περίπτερο των 6.000 τετραγωνικών στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους αλλά και θα αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από επιχειρηματικές συμφωνίες με ελληνικές επιχειρήσεις. 88η ΔΕΘ - Γερμανία

Το ρεκόρ

Με το σύνθημα «Hallo Ελλάδα», η Γερμανία σπάει ένα μοναδικό ρεκόρ συμμετοχής σε μεγάλη διεθνή εμπορική έκθεση. Είναι η πολυπληθέστερη μετά από 25 χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και τις συμμετοχές της σε κορυφαίες παγκόσμιες εκθέσεις όπως στην Κίνα. Η έντονη δραστηριότητα δε, του νέου Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα Αντρέας Κιντλ ανοίγει νέους διαδρόμους για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις.

Ο Χάμπεκ και ο Οζντεμίρ

Οι Γερμανοί επιχειρηματίες ξαναβλέπουν… Ελλάδα και ενδεικτική της σημασίας που δίνουν αποτελεί το γεγονός πώς επικεφαλής αυτής της αποστολής στην 88η ΔΕΘ θα είναι δύο κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του Βερολίνου.

Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών Τζεμ Οζντεμίρ.

88η ΔΕΘ - Γερμανία

Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ

Μάλιστα, ο κ. Χάμπεκ αναμένεται μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαινιάσουν την 88η ΔΕΘ με τον αντικαγκελάριο να πραγματοποιεί και την εναρκτήρια ομιλία στο Βελλίδειο στις 7 Σεπτεμβρίου.

88η ΔΕΘ - Γερμανία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών Τζεμ Οζντεμίρ

Ο μεγαλύτερος εθνικός επενδυτής

Η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό επενδυτή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία ο τζίρος των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ (περίπου 5% του ΑΕΠ). Κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα, ενώ απασχολεί 26.000 εργαζόμενους.

Η συμβολή στο ΑΕΠ της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας εκτιμάται από το ΙΟΒΕ στα 7,9 δισ. ευρώ ή 3,8%. Το 2022 οι καθαρές άμεσε επενδύσεις ανήλθαν στα 7,7 δισ. ευρώ.

Σε όρους πολλαπλασιαστών, εκτιμάται ότι για κάθε ένα ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ. Αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,4 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. το 2022 και 2,8 δισ. το 2021.

Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ., έναντι επίσης 8,4 δισ. το 2022 και 6,9 δισ. το 2021.

Τα επενδυτικά σχέδια

Η ενέργεια και τα δίκτυα είναι το νέο μεγάλο στοίχημα των γερμανικών επιχειρήσεων με την Ελλάδα, λόγω της ιδανικής γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να αποτελεί το νέο επενδυτικό τους αφήγημα.

Ήδη κάτι τέτοιο αποδεικνύεται από τη διαχρονική παρουσία της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΟΤΕ και τις επενδύσεις που δρομολογούνται στις οπτικές ίνες.

Αλλά και ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας RWE έχοντας συνάψει τη στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Συνομιλίες, ως γνωστόν, διεξάγονται και ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τον Γερμανό Διαχειριστή για την ανάπτυξη της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλα΄δα και τη Γερμανία.

Τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος

Η γερμανική αποστολή των 123 επιχειρήσεων και άλλων φορέων της οικονομίας και της εκπαίδευσης ετοιμάζουν σειρά εκδηλώσεων στο διάστημα της 88ης ΔΕΘ.

Αυτές θα αφορούν τα logistics, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία υγεία και φαρμάκου, τις ΑΠΕ, την τεχνολογία περιβάλλοντος, την ψηφιακή οικονομία αλλά και την έρευνα και εκπαίδευση.

Μεγάλα ονόματα

Πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η Siemens, η DHL, η HDI κ.α. καθώς και μεσαίες επιχειρήσεις θα δώσουν το παρών στην 88η ΔΕΘ επιδιώκοντας να αυξήσουν το επενδυτικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας.

Θα διερευνηθούν νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, με τη χώρα μας να έχει μία πρώτης τάξης ευκαιρία για το χτίσιμο σε νέες βάσεις της πολυετούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Καραμούζης – Αντωνόπουλος στον ΟΤ: Ο «εθνικός πρωταθλητής» στο ελαιόλαδο, η Μινέρβα και οι ελαιώνες στην Αργεντινή
Επιχειρήσεις |

Καραμούζης – Αντωνόπουλος στον ΟΤ: Ο «εθνικός πρωταθλητής» στο ελαιόλαδο, η Μινέρβα και οι ελαιώνες στην Αργεντινή

Τα σχέδια των Νίκου Καραμούζη και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου πίσω από την εξαγορά των εταιρειών Λατζιμάς, Έλαια Σητείας και Olympian Green