Σε διεθνή προορισμό για ταξιδιώτες υψηλού προφίλ και ισχυρής αγοραστικής δύναμης επιδιώκει να καταστήσει το νησί της Σκιάθου, προς όφελος και της τοπικής οικονομίας, η ELIVI Hotels με την νέα επένδυση ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από την Πτολεμαΐδα η οικογένεια του κατασκευαστή Ηλία Ναθαναηλίδη πλειοδότησε το 2013, στον διαγωνισμό για το δημόσιο ακίνητο έκτασης 69.000 τετραγωνικών μέτρων του πρώην Ξενία Σκιάθου και δημιούργησε το ELIVI Hotel και το πρώτο  Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα, στον όρμο των Κουκουναριών.  Σήμερα σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση της επένδυσης με την προσθήκη νέων πολυτελών καταλυμάτων.

Η «μάχη» 6 διεθνών αλυσίδων για τα ξενοδοχεία στην Κρήτη

Όλα ξεκίνησαν από την ΤΕ.ΝΑ. «Τεχνική Ναθαναηλίδη», η οποία  ιδρύθηκε το 1993 από τον κύριο Ηλία Ναθαναηλίδη, με έδρα την Πτολεμαΐδα. Κατά την διάρκεια των 31 χρόνων από την ίδρυσή της, έχει συνεχή επιχειρηματική δραστηριότητα και υλοποιεί σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα με συνέπεια, καινοτόμες πρακτικές, υψηλή αξιοπιστία και ποιότητα. Κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 6ης Τάξης.  Η πιστοληπτική ικανότητα (credit rating) για την εταιρεία είναι ΒΒ- ενώ η συνολική αξιολόγηση της εταιρείας είναι 5* (Άριστα). ELIVI Hotels

Το 2013 όταν η κρίση είχε «χτυπήσει» για τα καλά τον κατασκευαστικό κλάδο, ο Ηλίας Ναθαναηλίδης, αποφάσισε να επεκταθεί στον τουρισμό και συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το Ξενία Σκιάθου στον οποίο και πλειοδότησε και πήρε τον έλεγχο για 99 χρόνια. Το 2016, η ΕΣΤΙΑ Επενδυτική συμφερόντων του Ομίλου Ναθαναηλίδη, ανέβασε την συνολική προς αξιοποίηση έκταση στα 200 στρέμματα καθώς προχώρησε στην αγορά μιας έκτασης 129.604 τ.μ.  σε όμορη περιοχή με το δημόσιο ακίνητο του πρώην ΞΕΝΙΑ Σκιάθου, στον όρμο των Κουκουναριών που περιλαμβάνει τις παραλίες Κουκουναριές (μέρος αυτής), Αμπελάκια, Μικρή Μπανάνα και Μεγάλη Μπανάνα.

Το 2018 ιδρύεται η ELIVI HOTELS η οποία «ανέστησε» το πρώην Ξενία με την δημιουργία του ELIVI Skiathos, δυναμικότητας 161 «κλειδιών» συνολικά το οποίο αποτελείται  από το ανακαινισμένο κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ, δυναμικότητας 32 δωματίων, από   68 νέα πολυτελή bungalows που προστέθηκαν στη συνέχεια δημιουργώντας το πρώτο Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα, στον όρμο των Κουκουναριών και από άλλα 61 πολυτελή νεόκτιστα bungalows εκτός του δημοσίου ακινήτου αξιοποιώντας μέρος της όμορης έκτασης των 129.604 τ.μ.. Όλη η επένδυση που ξεπέρασε μέχρι τώρα τα 56 εκατ. ευρώ, είναι ήπιας δόμησης και βιοκλιματικά ενεργειακής απόδοσης Α+, πλήρως ενταγμένη στο ανάγλυφο της περιοχής στον όρμο των Κουκουναριών και της Πούντας. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή δωματίου ημερησίως (ADR) στο ELIVI Hotels, ανήλθε για το 2023 σε 527,23 ευρώ, ενώ η πληρότητα αγγίζει ετησίως το 75,8% με ανοδική τάση. ELIVI Hotels

Η νέα επένδυση

Μετά την αναβίωση του ιστορικού Ξενία και τη δημιουργία Παραθεριστικού Τουριστικού Χωριού στον όρμο των Κουκουναριών, η ELIVI Hotels δρομολογεί νέα βιώσιμη στρατηγική επένδυση πέντε αστέρων στη Σκιάθο που αναπτύσσεται στην έκταση των  129.604 τετραγωνικών μέτρων, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ. Με την απόφαση 66/05.08.2021 της ΔΕΣΕ το επενδυτικό σχέδιο «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗN ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ – ΝΗΣΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ, Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» της ELIVI εντάχθηκε στις διαδικασίες των «Στρατηγικών Επενδύσεων» του Ν. 4608/2019. Με το ΦΕΚ 7747/31.12.2023 εγκρίθηκε η χορήγηση των κινήτρων για την υλοποίησή της και παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας γνωμοδότησε θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων και την τελική αδειοδότησή του.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες η νέα επένδυση θα προσθέσει 320 νέες θέσεις εργασίας  8μηνης διάρκειας  και 27 μόνιμης, θα αποφέρει 152 εκατ ευρώ στα δημόσια έσοδα και 268 εκατ. η προστιθέμενη αξία για την Ελληνική οικονομία μέσα σε 20 έτη, ενώ η ELIVIHOTELS εγγυάται ότι θα διαθέτει 0,1% του κύκλου εργασιών της για έργα και δράσεις περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). ELIVI Hotels

Η επένδυση κατά 50% θα γίνει από ίδια κεφάλαια και 50% από δανεισμό ή άλλης μορφής χρηματοδότηση.

Η αναδρομική ισχύ νόμου που προκαλεί εμπόδια

Ωστόσο η νέα επένδυση αντιμετωπίζει και γραφειοκρατικά προβλήματα καθώς με την ψήφιση του νόμου 4965/2022 (άρθρο 5) ισχύουν αναδρομικά νέες ρυθμίσεις επί των πολεοδομικών μελετών που είχαν εγκριθεί με το προ της ισχύος του νέου νόμου δίκαιον, και επιδιώχθηκε και ορίζεται ότι περιέρχονται στο οικείο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα τα τμήματα των δημοσίων ακινήτων, τα οποία καταλαμβάνονται από τους κοινοχρήστους και κοινωφελείς χώρους σύμφωνα με τις εγκριθείσες ήδη ή τις εγκριθησομένες     στο   μέλλον   πολεοδομικές   μελέτες   που  καταρτίσθησαν  ή πρόκειται   να καταρτισθούν  σε  εκτέλεση  των θεσπιζομένων με τα Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α ρυθμίσεων.

Με αυτές τις αλλαγές αντικαταστάθηκαν  οι διατάξεις   περί Παραθεριστικών – Τουριστικών Χωριών, 10   χρόνια  μετά  την ψήφιση των αρχικών διατάξεων (Ν.4092/2012), επηρεάζοντας ακόμα και τις ήδη υλοποιημένες και  σε   λειτουργία επιχειρήσεις.  Εύλογο είναι ότι, οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε παρεμπόδιση ή αναστολή νέων επενδύσεων, καθώς καταργούνται κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα των επενδυτών και δη άνευ αποζημιώσεως. Όπως εξηγούν τα στελέχη της ELIVI, τα Παραθεριστικά – Τουριστικά Χωριά (ΠΤΧ) δεν είναι οικιστικές περιοχές και η θεσμική τους αντιμετώπιση πρέπει να είναι ανάλογη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Καραμούζης – Αντωνόπουλος στον ΟΤ: Ο «εθνικός πρωταθλητής» στο ελαιόλαδο, η Μινέρβα και οι ελαιώνες στην Αργεντινή
Επιχειρήσεις |

Καραμούζης – Αντωνόπουλος στον ΟΤ: Ο «εθνικός πρωταθλητής» στο ελαιόλαδο, η Μινέρβα και οι ελαιώνες στην Αργεντινή

Τα σχέδια των Νίκου Καραμούζη και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου πίσω από την εξαγορά των εταιρειών Λατζιμάς, Έλαια Σητείας και Olympian Green