Θέμα λίγων ωρών είναι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Αυτός θα προκύψει από τη συγχώνευση των Attica Bank- Παγκρήτιας Τράπεζας, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αυτή την ώρα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών για την επικύρωση της συμφωνίας των δύο μετόχων.

Βρεττού – Attica Bank: Το roadmap για τον 5ο τραπεζικό πόλο

Οι δηλώσεις της Βρεττού

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της γενική συνέλευση της τράπεζας η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, είχε τονίσει ότι η οριστική συμφωνία των μετόχων ήταν θέμα 24ώρων.

«Η δημιουργία του πέμπτου πόλου έχει πολλές προκλήσεις και δεν υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο. Σήμερα, μέχρι το τέλος της ημέρας θα έρθει η αξιολόγηση της DBRS», είπε η κ. Βρεττού προχθές.

Σύμφωνα με την ίδια  η νομική συγχώνευση των δυο τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου, και στις αρχές του τέταρτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, η προσδοκώμενη συμφωνία των μετόχων μας, ΤΧΣ και Thrivest για την συγχώνευση των δύο οργανισμών και την πραγματική εξυγίανση των ισολογισμών τους με την υπαγωγή δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ»» υπογράμμισε.

«Το εγχείρημα αυτό ξέραμε ότι θα ήταν γεμάτο προκλήσεις κα δυσκολίες ως ένα έργο που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, ίσως ούτε και στα ευρωπαϊκά. Μέσα από αυτή τη συναλλαγή ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόλυτη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσα από την εξυγίανση όχι ενός αλλά δύο χρηματοπιστωτικών μη συστημικών ιδρυμάτων και εν συνεχεία συγχωνεύονται και ανακεφαλαιώνονται πλήρως».

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, μετά την επίσημη αξιολόγηση της DBRS, είναι το εξής:

  • Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται αίτημα στον Ηρακλή ΙΙΙ για την ένταξη τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Είναι αυτά που έχουν λάβει την αξιολόγηση ΒΒ+, που θέτει ο Νόμος για τους τίτλους που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου(senior tranche) και τα οποία αξιολόγησε η DBRS Morningstar.
  • Μέχρι τις 30 Ιουλίου, κατατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, μαζί με το συνδυαστικό, κοινό business plan των δύο τραπεζών.
  • Μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης του σχετικού φακέλου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει την έγκρισή της τη συγχώνευση.
  • Τέλη Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη νομική συγχώνευση. Σενάριο ιδανικό από πλευράς χρόνου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού ομίλου πριν εκπνεύσει το 2024.
  • Αρχές του τετάρτου τριμήνου, πιθανότατα Οκτώβριο, δρομολογείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica, την οποία θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι, μετά τη Συμφωνία Μετόχων.
  • Απομένει το rebranding, η εταιρική ταυτότητα της νέας Τράπεζας, που το 2025 αναμένεται να έχει 11,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, 8 δισ. ευρώ χορηγήσεις και προ προβλέψεων κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις