Με όραμα να δημιουργηθεί ο «εθνικός πρωταθλητής» στο επώνυμο ελαιόλαδο και «δύναμη πυρός» στα 25 εκατ. ευρώ, η νέα εταιρεία του πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη και του πολύπειρου manager Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου φιλοδοξεί να κατακτήσει Αμερική, Βραζιλία και Ιαπωνία, δηλαδή τους τρεις μεγαλύτερους εισαγωγείς του «πράσινου χρυσού».

Η υπεραξία του ελληνικού ελαιόλαδου «πνίγεται» στα βυτία – Τα διδάγματα από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ

Έχοντας «πιάσει» θέση στις δύο μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ήτοι στην Κρήτη (Ρέθυμνο και Σητεία) και την Πελοπόννησο (Ολυμπία), η νέα επιχειρηματική οντότητα θα δημιουργήσει ένα κοινό brand μιας «οικογένειας» προϊόντων με στόχο κυρίως τις εξαγωγές.

Όπως λέει ο κος Καραμούζης στον ΟΤ, στόχος είναι η ανάπτυξη επώνυμου προϊόντος με αξιώσεις στη διεθνή αγορά. «Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και χρειάζεται μεγαλύτερες, πιο ισχυρές και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις», σημειώνει.

Πάντως ο επικεφαλής της SMERemediumCap, που επενδύει φανατικά στα τρόφιμα φθάνοντας πλέον στις 5 συμμετοχές, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται (ανοιχτά) για τη Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, η οποία οδεύει προς πώληση από τον βασικό μέτοχο, το fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I). «Όταν βγει στην αγορά, θα το δούμε», σημειώνει στον ΟΤ ο κος Καραμούζης.

Πώς προέκυψε η νέα εταιρεία των Καραμούζη – Αντωνόπουλου

Στο νέο ενιαίο σχήμα, που προέκυψε μετά την τριπλή εξαγορά των εταιρειών Λατζιμάς, Έλαια Σητείας – LaSitia και Olympian Green International, πλειοψηφών μέτοχος είναι η SMERemediumCap, με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, ενώ τη θέση του CEO θα έχει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος διαθέτει δεκαετή εμπειρία στον χώρο του ελαιόλαδου.

Επιπλέον στη νέα εταιρεία παραμένουν οι αδελφοί Κοτζαμπασάκη, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της Λατζιμάς, καθώς και στελέχη της ΕΑΣ Σητείας που συμμετείχαν στην εξαγορασθείσα Έλαια Σητείας – LaSitia.

Ας σημειωθεί ότι η Έλαια Σητείας, η οποία στην ουσία βρίσκεται στο στάδιο του early growth και δεν έχει κέρδη, ξεκίνησε πριν 4 χρόνια ως ένα κοινοπρακτικό σχήμα, με τη συμμετοχή των Inspiring Earth του Κώστα Αντωνόπουλου, Κ&N Eυθυμιάδης του ομίλου ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, Gaia Επιχειρείν, αλλά και της τοπικής ΕΑΣ, τα δάνεια της οποίας έχει αναλάβει η Intrum.

Πριν λίγους μήνες Ευθυμιάδης και Gaia Επιχειρείν αποφάσισαν να πουλήσουν και κάπως έτσι προέκυψαν οι διεργασίες για τη δημιουργία του νέας κοινής εταιρείας Καραμούζη – Αντωνόπουλου.

Ο τελευταίος στο κοινό σχήμα, πέραν της συμμετοχής στην Έλαια Σητείας, εισέφερε και την Olympian Green International, μέλος του ομίλου Inspiring Earth που αποτελείται από 15 εταιρείες με δραστηριότητες σε πέντε τομείς: Fintech, gaming, λύσεις πληροφορικής, gamification και αγροδιατροφή. Η Olympian Green τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας.

Η δομή της επένδυσης

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ είναι το equity (ίδια κεφάλαια) της νέας εταιρείας που θα υποστηρίξουν την αναπτυξιακή πολιτική της και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ θα είναι δανειακά κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Λατζιμάς εξ ου και δημιουργήθηκε «χώρος» για επιπλέον δανειοδότηση.

Μέσω της ένωσης των εταιρειών θα διαμορφωθούν σημαντικές συνέργειες τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης κόστους, όσο και στην ευέλικτη εμπορική πολιτική μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων, υποστηρίζουν οι μέτοχοι του νέου εγχειρήματος.

Ελαιώνες μέχρι στην Αργεντινή

«Η στρατηγική μας εστιάζεται στην καθετοποίηση» αναφέρει στον ΟΤ ο κος Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις δεν τελειώνουν εδώ.

«Θα επιδιώξουμε να αποκτήσουμε και ελαιώνες», αναφέρει ο κος Αντωνόπουλος, «κι αν δεν βρούμε στην Ελλάδα, όπου η γη είναι ακριβή, θα κοιτάξουμε αλλού», λέει χαρακτηριστικά.

Στην εύλογη ερώτηση «που» ο κος Αντωνόπουλος απαντά «στην Αργεντινή, στην περιοχή Μεντόζα».

Μάλιστα ο μακροβιότερος CEO στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, ο οποίος διετέλεσε επί 22 χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Intralot, λέει ότι έχει γίνει ήδη έρευνα αγοράς και ο στόχος είναι να δημιουργηθούν θυγατρικές στις αγορές – στόχους του νέου επιχειρηματικού σχήματος, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εποπτεία στην εμπορία των προϊόντων.

Άλλωστε επιδίωξη της νέας εταιρείας, το όνομα της οποίας κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό και θα παρουσιαστεί επίσημα τον Σεπτέμβριο, είναι η ανάπτυξη και συμπληρωματικών προϊόντων με συνεργασίες και επενδύσεις στις στοχευόμενες αγορές για την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις