
Μόλις το 0,44% των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες (και τα παραρτήματά τους) υπέβαλαν αίτημα εφαρμογής του μέτρου για την έκτακτη βάρδια εργασίας αξιοποιώντας τη δυνατότητα για εξαήμερη εργασία, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Εξαήμερη εργασία: 9+1 μύθοι και αλήθειες
Από τα παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση για έκτακτη βάρδια εργασίας πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου μόλις το 17,4% των αιτήσεων και το 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
Τα στοιχεία για την έκτακτη βάρδια εργασίας
Στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα όσον αφορά στην έκτακτη βάρδια εργασίας.
• Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
• Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
• Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
• Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία»
«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα. Το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας την εστίαση και τον τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως», διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
Όπως είπε, κατά την έκτακτη βάρδια, ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ, αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115%, γεγονός που αποδεικνύει ότι, πέρα από παράνομο στην πράξη είναι και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν το μέτρο σε μόνιμη βάση.


Latest News

Τα 10 SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι συμβαίνει με τα τεκμήρια
Οδηγός για όσους αποκτούν εισοδήματα, για την ιδιοκατοίκηση, τη δωρεάν παραχώρηση και την αλλαγή κατοικίας και τους βοηθητικούς χώρους

Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την 25η Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος (2025) συμπίπτει με ημέρα Τρίτη, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία

Η εφορία στο κυνήγι των παράνομων οχημάτων - Το όπλο του «ΕΛΕΓΧΟΣlive»
Μέσω του «ΕΛΕΓΧΟΣlive» θα εκδίδεται επιτόπου το ηλεκτρονικό «ραβασάκι» με τα πρόστιμα και θα στέλνεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος

Σε εξέλιξη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι καταληκτικές ημερομηνίες, οι δόσεις και οι εκπτώσεις στον φόρο

Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Τι αλλάζει για τους επιτηδευματίες
Στο στόχαστρο της εφορίας όσοι εμφανίσουν αποκλίσεις 30% από το MyData - Με αυστηρά πρόστιμα κινδυνεύουν και οι λογιστές

Έρχονται φοροελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο - Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση
Η συνολική εξοικονόμηση πόρων για τις φοροελαφρύνσεις τοποθετείται σε ένα εύρος της τάξης του 1,5-2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφές εάν οι παρεμβάσεις θα αφορούν μόνο το 2026 ή και τη φετινή χρονιά

Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 - Πόσο θα ανέβουν
Η αναθεώρηση για τις ηλικίες στις συντάξεις θα γίνει στα τέλη του 2026 βάσει του προσδόκιμου ζωής άνω των 65 ετών

Η αργία της 25ης Μαρτίου - Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα [πίνακες]
Η 25η Μαρτίου έχει από τον νόμο καθοριστεί υποχρεωτική αργία κατά την οποία απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα

Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων - Ποιοι και πόσο πληρώνουν
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

Μήνυμα Πιερρακάκη: Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο θα μειώνονται και οι φόροι
Πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση εργασίας του ΥΠΕΘΟ Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Διοικητή της Αρχής Γιώργο Πιτσιλή