Μόλις το 0,44% των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες (και τα παραρτήματά τους) υπέβαλαν αίτημα εφαρμογής του μέτρου για την έκτακτη βάρδια εργασίας αξιοποιώντας τη δυνατότητα για εξαήμερη εργασία, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εξαήμερη εργασία: 9+1 μύθοι και αλήθειες

Από τα παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση για έκτακτη βάρδια εργασίας πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου μόλις το 17,4% των αιτήσεων και το 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

Τα στοιχεία για την έκτακτη βάρδια εργασίας

Στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα όσον αφορά στην έκτακτη βάρδια εργασίας.

• Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.

• Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.

• Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

• Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία»

«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα. Το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας την εστίαση και τον τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως», διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Όπως είπε, κατά την έκτακτη βάρδια, ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ, αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115%, γεγονός που αποδεικνύει ότι, πέρα από παράνομο στην πράξη είναι και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν το μέτρο σε μόνιμη βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Μαρκέτος (MRK Consulting): Το 40% των εργαζομένων έχει υποστεί παρενόχληση στην εργασία!
Tax |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Μαρκέτος (MRK Consulting): Το 40% των εργαζομένων έχει υποστεί παρενόχληση στην εργασία!

Πώς η παρενόχληση ξεκινάει από το βιογραφικό – Πως μπορεί να δημιουργήσει υγιές περιβάλλον μια επιχείρηση – Πως συνδέονται τα περιστατικά με ενδοοικοκογενειακή βία