Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού, σε συνεργασία με το μέλος της, EY Ελλάδος, παρουσίασαν τη νέα μελέτη Greece Country Highlights, με τίτλο «Η Ελλάδα αλλάζει και σε περιμένει να επιστρέψεις», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ενισχύεται η ελκυστικότητα της Ελλάδας, αυξάνονται οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις – Τι λέει έρευνα της EY

Η νέα μελέτη απευθύνεται στον απόδημο Ελληνισμό και έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο οικονομικό, ρυθμιστικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας, καθώς και τις ευκαιρίες επαναπατρισμού που δημιουργούνται για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού. Περιλαμβάνει εκτενείς αναλύσεις και δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αγορά εργασίας, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η κοινωνική ασφάλιση και οι νομοθετικές αλλαγές, καθώς και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού που σκέφτονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Πρωτοβουλίας www.brainregain.gr και στον διαδικτυακό τόπο της EY Ελλάδος,  https://www.ey.com/el_gr.

Οι δηλώσεις

Την εκδήλωση προλόγισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κος Γιώργος Κώτσηρας ο οποίος ανέφερε: «Η νέα μελέτη της πρωτοβουλίας “BrainReGain-Ελληνισμός εν Δράσει” απευθύνεται στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού, και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ολοκληρωμένο εργαλείο ενημέρωσής τους σχετικά με το τρέχον κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες επαναπατρισμού που αναδύονται. Η χώρα μας έχει τη μεγάλη τύχη να διαθέτει ένα σπουδαίο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, μέρος του οποίου αναγκάστηκε τα χρόνια της κρίσης να στραφεί προς ξένες αγορές εργασίας. Η Ελλάδα αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και με στοχευμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο ανθρώπινο, αυτό, δυναμικό μια πραγματικότητα ικανή να το φέρει, αλλά και να το κρατήσει στην Ελλάδα. Η Πρωτοβουλία “BrainReGain-Ελληνισμός εν Δράσει”, με τη συνεπή και ενεργή της παρουσία, συμβάλλει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει κάθε δράση που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας μας με τη Διασπορά. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο εστιάζει και στο brain gain ως μια ποιοτική συνεισφορά στην Ελλάδα του μέλλοντος».

Ο κος Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, δήλωσε: «Το Greece Country Highlights αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενημέρωση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των απόδημων Ελλήνων προς την πατρίδα. Μέσω αυτής της μελέτης, προσφέρουμε στους απόδημους Έλληνες τη σωστή πληροφόρηση που χρειάζονται για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό το αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της σύνδεσής τους με την Ελλάδα. Ευχαριστώ θερμά το Μέλος μας, την ΕΥ Ελλάδος, για την επιμέλεια της μελέτης, όπως επίσης και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Κώτσηρα για την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας μας. Με την αρωγή του Υπουργείου Εξωτερικών στη διάχυση της μελέτης, είμαι σίγουρος ότι το Greece Country Highlights θα φτάσει σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα».

Ο κος Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, ανέφερε: «Ο επαναπατρισμός των ταλέντων της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό, αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε τα επόμενα χρόνια – ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός για το ανθρώπινο κεφάλαιο εντείνεται. Στην EY Ελλάδος, είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε αυτόν τον σκοπό με τρόπο ενεργό και ουσιαστικό, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και προσελκύοντας νέες και νέους επιστήμονες από το εξωτερικό, αλλά και συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες όπως της BrainReGain-Ελληνισμός εν Δράσει. Έτσι, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή επιμεληθήκαμε τη μελέτη αυτή, ώστε να αναδείξουμε με τρόπο πρακτικό τι σημαίνει η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού και, δευτερευόντως, να καταγράψουμε τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται, σήμερα, για τον επαναπατρισμό τους».

Η Πρωτοβουλία BrainReGain- Ελληνισμός Εν Δράσει

Η Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει βασίζεται σε μια συμμαχία που περιλαμβάνει 48 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, 90 ανώτατα στελέχη – μέντορες και περισσότερους από 100.000 Έλληνες του εξωτερικού. Οι εταιρείες/μέλη της Πρωτοβουλίας εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους όπως της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, του Λιανικού Εμπορίου, της Ναυτιλίας, της Υγείας, των Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης:  Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Accenture, Aegean Airlines, Athens International College,AIMS International, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Corinth Pipeworks, COSMOTE, ΔΕΗ, Deloitte Greece, ΕΥΔΑΠ, Edenred, ElvalHalcor, Entersoft, Εrnst & Young, eShare, Eurobank, Euroconsultants, (Όμιλος) FOURLIS, Grant Thornton, Hellenic Cables, HELLENiQ ENERGY, INTERAMERICAN, Kyklades Maritime Corporation, METRO, Microsoft, Nestle, NETCOMPANY, Ogilvy, OTIS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, POTAMITIS VEKRIS, Quest Group, Roche, Όμιλος Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες», SALFO Engineering & Management Consultants, Sani / Ikos Group, TITAN, Τράπεζα της Ελλάδος, TEMES, TUV Austria Hellas, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Υπερταμείο, Upstream, Vodafone Ελλάδας, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών και Xerox Hellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΙΟΒΕ: «Καμπανάκι» για επενδύσεις και εξαγωγές – Στο 2,1% η ανάπτυξη και στο 3% ο πληθωρισμός φέτος
Οικονομία |

«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για επενδύσεις και εξαγωγές - Στο 2,1% η ανάπτυξη και στο 3% ο πληθωρισμός φέτος

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη τη μείωση των εξαγωγών αγαθών, παρά το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας διευρύνθηκε, αν και επιδεινώθηκε περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα