Αίτημα για εκταμίευση 1,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων και 2,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων, ήτοι συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, θα υποβάλει τον Οκτώβριο η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανασης κ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε.

Ο ίδιος ανέφερε πως το πέμπτο αίτημα πληρωμής «σχεδιάζουμε να το πραγματοποιήσουμε τον Οκτώβριο, συνολικά υπάρχουν 29 ορόσημο στο κομμάτι των επιχορηγήσεων».

Ecofin: Εγκρίθηκαν τροποποιήσεις ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης της Ελλάδας

Οι εκταμιεύσεις

Αναφορικά με την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις μαζί με την ολοκλήρωση της τέταρτης δόσης του αιτήματος στο σκέλος των επιχορηγήσεων θα υπερβούν το 50% της συνολικής αξίας του ποσού που δικαιούται η Ελλάδα. Στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης που σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι θα προσθέσει περίπου 5,3% στο ΑΕΠ από το 2022 έως το 2030, όπως επισήμανε ο ίδιος, έχουμε ποσοστό εκταμιεύσεων συμβασιοποιημένων δανείων στο 35% με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων από το Ταμείο καλύπτονται τα 5,17 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στην Ευρώπη, μόνο τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ελλάδα έχουν υποβάλει τέσσερα αιτήματα πληρωμής, με την εκταμίευση του τέταρτου αιτήματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του Ιουλίου.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως όσον αφορά στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εκταμιέυσεις συμβασιοποιημένων δανείων της Ελλάδας ανέρχονται στο 35% με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων από το Ταμείο καλύπτονται τα 5,17 δισ. ευρώ

Στη συνέχεια είπε πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2024 είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών με 12,2 δισ. ευρώ από 11,2 δισ. το 2023 και ανήγγειλε πως το νέο νομοσχέδιο για το ΠΔΕ θα έχει ολοκληρωθεί -εκτός απροόπτου- την επόμενη εβδομάδα και θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε σχέση με τις εκταμιεύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ κατατάσσεται στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ με πληρωμές 1,169 δισ ευρώ.

Από την πλευρά της η Ειδική Γραμματέας, Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) Νίκη Δανδόλου, μιλώντας για το νέο ΕΣΠΑ, είπε ότι θα δημιουργηθούν 40.000  νέες θέσεις εργασίας έως το 2027 αλλά και 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες- άνεργοι θα επιχορηγηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News