Η μετοχή της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia υποχώρησε σημαντικά την Πέμπτη, αφού η εταιρεία ανέφερε πτώση 32% στα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου λόγω της χαμηλής ζήτησης για τον εξοπλισμό 5G της.

Η εισηγμένη στο Ελσίνκι μετοχή υποχώρησε 8% στις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου, απηχώντας τους προβληματισμούς της αγοράς για την πορεία της εταιρείας.

Nokia: Μέγα deal – Εξαγοράζει εταιρεία έναντι 2,3 δισ. δολαρίων

Νωρίτερα, η Nokia ανακοίνωσε ότι τα συγκρίσιμα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν στα 423 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, μειωμένα κατά σχεδόν ένα τρίτο από τα 619 εκατομμύρια ευρώ που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Nokia: Μείωση καθαρών πωλήσεων 18%

Επικαλούμενη τη «συνεχιζόμενη αδυναμία της αγοράς», η εταιρεία σημείωσε ότι οι καθαρές πωλήσεις της μειώθηκαν επίσης κατά 18% στα 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ – το χαμηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

«Ο πιο σημαντικός αντίκτυπος ήταν η περίοδος σύγκρισης πριν από ένα χρόνο, η οποία είδε την κορύφωση της ταχείας ανάπτυξης 5G στην Ινδία, με τη χώρα αυτή να αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα της πτώσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Το τοπίο παραμένει επίσης «προκλητικό καθώς οι πάροχοι συνεχίζουν να είναι προσεκτικοί» στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, προειδοποίησε.

Ωστόσο, η Nokia προβλέπει ένα «σταθεροποιητικό» περιβάλλον του κλάδου και μια «σημαντική επιτάχυνση στην αύξηση των καθαρών πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο» του έτους, με βάση την πρόσληψη παραγγελιών το τελευταίο τρίμηνο.

«Ενώ η δυναμική βελτιώνεται, η ανάκαμψη των καθαρών πωλήσεων συμβαίνει κάπως αργότερα από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως, επηρεάζοντας τις εκτιμήσεις καθαρών πωλήσεων του επιχειρηματικού μας ομίλου για το 2024», δήλωσε ο Lundmark. «Παρόλα αυτά, παραμένουμε σταθερά σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τις προοπτικές μας για ολόκληρο το έτος, υποστηριζόμενοι από τη γρήγορη δράση μας για το κόστος».

Η εταιρεία συνεχίζει να στοχεύει μια απόδοση προς ή λίγο κάτω από το μέσο του guidance συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών της από 2,3 δισεκατομμύρια έως 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Η Nokia υπέστη τεράστιο πλήγμα από την απώλεια ενός σημαντικού συμβολαίου στη Βόρεια Αμερική στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T επέλεξε την Ericsson ως προμηθευτή για την κατασκευή ενός δικτύου τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιεί μόνο τη λεγόμενη τεχνολογία ORAN.

Η φινλανδική εταιρεία και η σουηδική ανταγωνίστρια Ericsson έχουν ξεκινήσει απότομα προγράμματα περικοπής δαπανών εν μέσω μιας μάχης σε ολόκληρη τη βιομηχανία ενάντια στην επιβράδυνση της οικονομίας και τις περικοπές δαπανών υποδομής από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Τον Οκτώβριο, η Nokia ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει έως και 14.000 θέσεις εργασίας μετά από μια βουτιά στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, με στόχο να μειώσει το ακαθάριστο κόστος της κατά 800 εκατομμύρια έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.

Η εταιρεία είπε την Πέμπτη ότι είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους και στα μέτρα που έλαβε με στόχο τη μείωση του κόστους κατά 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Καραμούζης – Αντωνόπουλος στον ΟΤ: Ο «εθνικός πρωταθλητής» στο ελαιόλαδο, η Μινέρβα και οι ελαιώνες στην Αργεντινή
Επιχειρήσεις |

Καραμούζης – Αντωνόπουλος στον ΟΤ: Ο «εθνικός πρωταθλητής» στο ελαιόλαδο, η Μινέρβα και οι ελαιώνες στην Αργεντινή

Τα σχέδια των Νίκου Καραμούζη και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου πίσω από την εξαγορά των εταιρειών Λατζιμάς, Έλαια Σητείας και Olympian Green