Δυναμικά ξεκίνησε η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) τον Ιούνιο, καταγράφοντας ζήτηση ρεκόρ στην Ευρώπη, με του ταξιδιώτες να έχουν αρχίσει να στρέφονται προς τους -πιο δροσερούς- προορισμούς του βορρά και τις συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών να λειτουργούν καταλυτικά στη διαμόρφωση των τιμών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της AirDNA, η εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση για Airbnb έλαβε ώθηση από τις σκανδιναβικές χώρες, αν και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός περιόρισε τα κέρδη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αστικές και προαστιακές περιοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, λόγω ξένων ταξιδιωτών.

Ειδικότερα, οι νύχτες ζήτησης στην Ευρώπη έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 44,5 εκατομμυρίων τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε ετήσια βάση.  Η πληρότητα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν κατά μέσο όρο 59% τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση.

Airbnb: Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης κατά τη διάρκεια μιας κράτησης – 7 συμβουλές

Περιορισμός στις τιμές στα Airbnb

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση στις μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) κατά τους τελευταίους 6 μήνες, καθώς η αύξηση της προσφοράς έχει υποχωρήσει. Οι ADR ήταν κατά μέσο όρο 167 € τον περασμένο μήνα, στο ίδιο επίπεδο με τις τιμές τον περασμένο Ιούνιο. Με μέτρια αύξηση πληρότητας και στάσιμη ανάπτυξη ADR, η ανάπτυξη RevPAR επιβραδύνθηκε στο 1,4%, τη χαμηλότερη σε ετήσια βάση που έχουμε δει τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια.

Η εικόνα στα Airbnb στην Ευρώπη

  • Τα διαθέσιμα καταλύματα ανήλθαν συνολικά σε 3,8 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 14,8% σε ετήσια βάση
  • Η ζήτηση έφτασε τα 44,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε ετήσια βάση
  • Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ήταν κατά μέσο όρο 167 €, όσο και τον Ιούνιο του 2023
  • Η πληρότητα αυξήθηκε 1,4% σε ετήσια βάση και μειώθηκε 3,8% σε σύγκριση με το 2019
  • Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν 1,4% σε ετήσια βάση στα 99 €
  • Οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν 14,2% σε ετήσια βάση

Στη Σκανδιναβία το προβάδισμα

Οι σκανδιναβικές χώρες ξεκίνησαν δυναμικά το καλοκαίρι. Η κορυφαία αύξηση της ζήτησης από έτος σε έτος (YOY) τον Ιούνιο ήταν:

Τσεχία (+25,3%)
Σουηδία (+27,4%)
Πολωνία (+27,7%)
Νορβηγία (+29,3%)
Φινλανδία (+32,3%)

Το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στο top 10, είναι 22%, καταγράφοντας ταχύτερη ανάπτυξη από τις λοιπές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο όπως Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία αλλά και Κροατία. Εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία με αύξηση 24%.

Το RevPAR αυξήθηκε σε 13 από τις 20 κορυφαίες αγορές της ΕΕ

Η έντονη αύξηση της ζήτησης δεν σημαίνει πάντα περισσότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες. Οι 4 από τις 5 κορυφαίες χώρες που οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης τον Ιούνιο σημείωσαν πτώση στα RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση) από έτος σε έτος. Σημειώνεται ότι τα RevPAR συνδυάζουν τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) με το ποσοστό πληρότητας, παρέχοντας δώσει μια εικόνα του δυνητικού και του πραγματικού εισοδήματος.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά τους μεταξύ των ταξιδιωτών, η έντονη αύξηση σε νέες διαθέσιμα καταλύματα έχει αφήσει τους οικοδεσπότες με περισσότερες διανυκτερεύσεις χωρίς κράτηση, λιγότερη ισχύ τιμών και λιγότερα έσοδα στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Νορβηγία. Οι φιλοξενούμενοι είναι γεμάτοι με επιλογές για καταλύματα και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός είναι υψηλός.

Εν τω μεταξύ, οι ισχυρότεροι παίκτες RevPAR επωφελούνται τόσο από την πληρότητα όσο και από τα κέρδη ADR:

  • Στη Δανία, η αύξηση του ετήσιου έτους RevPAR κατά 15,4% ετησίως οφείλεται στην αύξηση του ετήσιου ADR κατά 12,8% και στην αύξηση της πληρότητας κατά 2,3% σε ετήσια βάση.
  • Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί το EURO 2024 από τις 14 Ιουνίου, σημείωσε άνοδο των ADRs κατά 6,7% ετησίως τον περασμένο μήνα, ενώ η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,3%.
  • Στην Ισπανία, η αύξηση της πληρότητας κατά 5,9% σε συνδυασμό με την αύξηση της ADR κατά 2,9% οδήγησαν σε αύξηση 9% σε ετήσια βάση στα RevPAR του Ιουνίου.

Οι αυξήσεις στις πόλεις

Η αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς ήταν ισχυρότερη στις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις από ό,τι εκτός αυτών. Το τελευταίο έτος, η αύξηση της ζήτησης μεταξύ των 50 κορυφαίων πόλεων ήταν κατά μέσο όρο 19%, ενώ η αύξηση της ζήτησης σε περιοχές εκτός αυτών των πόλεων ήταν κατά μέσο όρο 10%. Η αύξηση της προσφοράς ήταν κατά μέσο όρο περίπου 23% εντός των κορυφαίων 50 πόλεων και μόνο 13% εκτός αυτών.

Ωστόσο, παρά την έντονη ανάπτυξη από έτος σε έτος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζήτηση και η προσφορά στις 50 κορυφαίες πόλεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019. Τον Ιούνιο, οι διανυκτερεύσεις συνολικής ζήτησης στις 50 κορυφαίες πόλεις παρέμειναν 1% κάτω από τα επίπεδα του 2019, ενώ η προσφορά παρέμεινε 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Καταλύτης οι συναυλίες

Ο ρυθμός της ζήτησης για την Ευρώπη δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η τρέχουσα ζήτηση για Airbnb για τον Αύγουστο είναι αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Αύγουστος είναι συνήθως ο μήνας αιχμής για τη ζήτηση βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (STR) στην Ευρώπη. Οι πιο καυτοί προορισμοί φαίνεται να είναι εκεί όπου οι μεγάλοι μουσικοί καλλιτέχνες βγαίνουν στη σκηνή.

Κορυφαία στις 50 πόλεις σε αύξηση της ζήτησης για τον Αύγουστο είναι το Μόναχο. Η πόλη αναμένει την Adele τον επόμενο μήνα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει 10 υπαίθριες συναυλίες κατά τη διάρκεια πέντε Σαββατοκύριακων στο Messe München, ένα στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 80.000 θεατές.

Σε συνδυασμό με τις συναυλίες της Adele είναι και αυτή των Coldplay στο Olympiastadion στις 15 και 17 Αυγούστου. Η ζήτηση αυξάνεται σε όλες τις βραδιές συναυλιών της Adele και των Coldplay. Η τρέχουσα ζήτηση για τον Αύγουστο είναι αυξημένη κατά 109% σε σύγκριση με πέρυσι.

Στη δεύτερη θέση για την αύξηση της ζήτησης τον Αύγουστο βρίσκεται η Βιέννη της Αυστρίας, η οποία φιλοξενεί την Taylor Swift και τους Coldplay τον επόμενο μήνα. Η Taylor Swift έχει προγραμματιστεί να κάνει τρεις νύχτες στο Ernst-Happel-Stadion από τις 8 έως τις 10 Αυγούστου. Οι Coldplay θα εμφανιστούν τέσσερις βραδιές από τις 21 έως τις 25 Αυγούστου. Η ζήτηση αυξάνεται για όλες τις βραδιές συναυλιών και οι κρατήσεις STR για τον Αύγουστο έχουν αυξηθεί κατά 58% σε ετήσια βάση στη Βιέννη.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το οποίο αυξάνεται σε δημοτικότητα μεταξύ των ταξιδιωτών τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η εμφάνιση του Ed Sheeran στην πόλη προσφέρει μια επιπλέον ώθηση, τοποθετώντας το στην τρίτη θέση για την αύξηση της ζήτησης από έτος σε έτος τον Αύγουστο, η οποία διαμορφώνεται στο 56%.

Στις τρεις τελευταίες θέσεις για την αύξηση της ζήτησης τον Αύγουστο βρίσκονται το Άμστερνταμ, το Χβαρ της Κροατίας και η Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Οι κανονισμοί STR έχουν ακρωτηριάσει την αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης τόσο στη Λισαβόνα όσο και στο Άμστερνταμ τον τελευταίο χρόν

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
«Visa express»: Ενίσχυση στον τουρισμό του Αιγαίου από την Τουρκία
Τουρισμός |

Οικονομική «ανάσα» στο Αιγαίο από τον τουρκικό τουρισμό - Πώς βοήθησε η "Visa Express"

Μέχρι και 500 τούρκους επισκέπτες αφήνουν καθημερινά τα πλοιάρια που κάνουν το δρομολόγιο μεταξύ τουρκικών παραλίων και Λέσβου, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να κάνουν χρήση της "visa express"