Το ισχυρό δολάριο και η αναβίωση των ελπίδων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οδηγούν σε πτώση των τιμών στο πετρέλαιο την Παρασκευή.

Οι τιμές του αργού Brent υποχώρησαν κάτω από τα 84 δολ. το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate  διαμορφώνονται κάτω από 81,74 δολ.

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στην τιμή – Τι αποκαλύπτει το premium του Brent με το WTI

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι εδώ και πυρός επιδιώκεται μία κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς: «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, που πρέπει να διαπραγματευθούν. Είμαστε στη μέση να κάνουμε ακριβώς αυτό» ανέφερε ο Μπλίνκεν στο Aspen Security Forum στο Κολοράντο.

Πετρέλαιο και ασφάλιστρα κινδύνου

Ο πόλεμος στη Γάζα οδήγησε τους επενδυτές να αποτιμήσουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου κατά τη διαπραγμάτευση πετρελαίου, καθώς οι εντάσεις αποτελούν απειλή για τις παγκόσμιες προμήθειες.

«Η γεωπολιτική αρχίζει να χαλαρώνει λίγο έως λίγο, έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει υπέρ μας, μετά την είδηση ​​αυτής της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει στο Reuters, δήλωσε ο Τιμ Σνάιντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Matador Economics.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ ανέβηκε μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ στις αρχές της εβδομάδας, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου, σχολίασε από την πλευρά του ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Το ΙΤ black out

Το παγκόσμιο IT black out διέκοψε τις λειτουργίες σε πολλές βιομηχανίες, με τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν τις πτήσεις τους, ορισμένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να κλείνουν τον αέρα και τα πάντα, από τις τράπεζες μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, να πλήττονται από προβλήματα συστήματος.

Τα δεδομένα και οι υπηρεσίες του Ομίλου LSEG ήταν εφεδρικά και λειτουργούσαν την Παρασκευή μετά από μια διακοπή λειτουργίας που προκάλεσε κάποια αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Ο όμιλος παραγωγών του ΟΠΕΚ+, εν τω μεταξύ, είναι απίθανο να προτείνει αλλαγή της πολιτικής παραγωγής του, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη μείωσης ενός στρώματος περικοπών πετρελαίου από τον Οκτώβριο, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters την Πέμπτη.

«Τα ισοζύγια του τρίτου τριμήνου πρόκειται να σφίξουν λόγω της συνεχιζόμενης συγκράτησης του ΟΠΕΚ και της εποχικής αύξησης της ζήτησης, πριν εξασθενήσουν το τέταρτο τρίμηνο λόγω πρόσθετων προμηθειών από τον ΟΠΕΚ+ και τις ΗΠΑ», έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα ο αναλυτής της BNP Paribas, Aldo Spanjer.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities