Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε μια αναβάθμιση του λογισμικού της Microsoft παγκοσμίως, ενώ οι επενδυτές φοβήθηκαν για τυχόν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τη λειτουργία τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και μέσων ενημέρωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,73% στις 8.145 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,03% στις 18.165 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκεισε χαμηλότερα κατά 0,84% στις 7.522 μονάδες.

Τι προκάλεσε το παγκόσμιο ΙΤ black out – Πώς και πότε θα λυθεί το πρόβλημα

Άκρως αρνητική ήταν και η εβδομάδα όμως στην Ευρώπη, με τον FTSE 100 να χάνει 1,3%, π τον DAX να υποχωρεί κατά 3,1% και τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες 2,6%.

Βέβαια σήμερα, οι αγορές επηρεάστηκαν από τις μεγάλες διακοπές που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και χρήστες που χρησιμοποιούν τη Microsoft σε όλο τον κόσμο, καθώς οι φορητοί υπολογιστές και τα συστήματα δεν λειτουργούσαν. Η διακοπή επηρέασε τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής και αεροπορικές εταιρείες.

Ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής οδήγησε τις απώλειες με -2,5%, λόγω της πτώσης της Evolution, αν και διατήρησε την καθοδήγηση για ολόκληρο το έτος, ενώ ο κλάδος των μεταλλευμάτων υποχωρεί κατά 1,8% λόγω χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων που προκαλεί η έλλειψη μέτρων τόνωσης από την Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, σημείωσε άνοδο 6,2% καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες με τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου. Επίσης, η κατέγραψε ισχυρή πιστωτική ποιότητα και υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ ανακοίνωσε και ενδιάμεσο μέρισμα για τους μετόχους.

Στα μάκρο της ημέρας, οι όγκοι λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν μείωση 0,2% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,2%, πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο. Η πτώση καταγράφηκε σε όλους τους κλάδους εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο, οι όγκοι μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 0,2% σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Επίσης, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν μείωση 1,6% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Μάιο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας συνέχισαν να είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία σε ετήσια βάση. Το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση και διολίσθησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Στο φίνις διαπέρασε και τις 1.460 μονάδες το ΧΑ

Κατακόρυφα έπεσε η συναλλακτική δραστηριότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, σε μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από τα διεθνή προβλήματα με πληροφοριακά συστήματα, αλλά με την ελληνική αγορά να καταφέρνει ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 1.460 μονάδες, τις οποίες και πολιορκεί αρκετές ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 1.464,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.449,65 μονάδων (-0,55%) και 1.464,40 μονάδων (+0,46%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 3.577,95 μονάδες, ενώ στο -0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.307,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 1.321,80 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε την τρίτη θετική εβδομάδα στη σειρά, με τον ΓΔ να σημειώνει άνοδο 0,83%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,21% και ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 3,77%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές