Με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch σε BBB- τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και την αναβάθμιση του S&P σε επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα επέστρεψε στους δείκτες της κύριας αγοράς ομολόγων, και αυτό, κατά την UBS, ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον επιλέξιμα για πολλούς διεθνείς επενδυτές που δομούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με αναφορά σε δείκτες IG (επενδυτικής βαθμίδας).
Ελληνικά ομόλογα: Ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης η JP Morgan – Σταθερή η οικονομία
Επιπλέον, ο S&P ενημέρωσε τις πιστωτικές προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές στις 19 Απριλίου, κυρίως λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω μειώσεις του λόγου χρέους/ΑΕΠ εν μέσω ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης (σε σχέση με τους ομολόγους της ευρωζώνης) και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπενθυμίζει επίσης η UBS.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα παραμένει θετική (bullish) για τα ελληνικά ομόλογα, παρά την εκτίμηση ότι τα αυξανόμενα ασφάλιστρα κινδύνου λόγω της αβεβαιότητας των γαλλικών εκλογών πιθανότατα θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον, διατηρώντας τα περιφερειακά spreads υπό πίεση.
Η πρόσφατη διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων (GGB) προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και πιστωτικές προοπτικές και τη σταθερή κυβέρνηση της Ελλάδας, εξηγεί η UBS.
Επιπλέον, αναμένει ότι τα ομόλογα θα βρουν περαιτέρω υποστήριξη καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να χαλαρώνει σταδιακά την πολιτική της. Αναμένει, παρεμπιπτόντως, δύο ακόμη περικοπές από την ΕΚΤ φέτος στο 3,25% και άλλες 100 μονάδες βάσης το 2025 στο 2,25%.
Ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής
Με περίπου το 81% των δανειοδοτικών αναγκών του 2024 να έχει καλυφθεί, η προσφορά ελληνικών ομολόγων στην αγορά προηγείται σημαντικά από τους περισσότερους εκδότες ευρωπαϊκών ομολόγων. Φέτος, μάλιστα, κατά την UBS, παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος, με τις νέες κοινοπραξίες 10 και 30 ετών να προσελκύουν προσφορές ρεκόρ σε σύγκριση με την ιστορική ζήτηση ελληνικού χρέους.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προγραμματίσει άλλες τέσσερις δημοπρασίες φέτος, κατά τις οποίες η UBS αναμένει ότι χρέους θα ανοίξει εκ νέου τις υπάρχουσες γραμμές GGBs. Επί του παρόντος, η ΕΚΤ κατέχει σχεδόν το 40% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία στο χαρτοφυλάκιο PEPP.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από αυτόν τον μήνα, η ΕΚΤ θα μειώσει το χαρτοφυλάκιό της PEPP κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ/μήνα μέχρι το τέλος του έτους, με την UBS να αναμένει ότι αυτό θα έχει μικρό αντίκτυπο στα GGB, δεδομένου του μικρού μεριδίου (δηλαδή 2%) στο χαρτοφυλάκιο. Συνολικά, αναμένει τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και 2,7% έως το τέλος του 2025.
Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας
Η UBS βλέπει πέντε βασικούς λόγους της πιο αισιόδοξης μακροοικονομικής της άποψης για την Ελλάδα.
Πρώτον, η μεταφορά ανάπτυξης έφτασε τις 120 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που είναι μάλλον αυξημένο και δίνει μια καλή βάση εκκίνησης.
Δεύτερον, συνεχίζει να αναμένει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τις εισροές ρεκόρ του 2023 (20,5 δισ. ευρώ) κατά 5-10% περίπου, δεδομένης της διψήφιας αύξησης της επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο και των θετικών τάσεων πριν από τις κρατήσεις. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 22% ετησίως σε ρεκόρ σε υψηλά επίπεδα – αν και ομολογουμένως τους πρώτους τέσσερις μήνες αντιπροσωπεύουν μόνο το 6-7% της συνολικής τουριστικής εισροής.
Τρίτον, η UBS βλέπει ένα πιο θετικό σκηνικό για τον καταναλωτή, λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού, της βελτίωσης της δυναμικής της αγοράς εργασίας και του δανεισμού, που είναι πιθανό να παραμείνει η τάση και για το δεύτερο εξάμηνο.
Τέταρτον, υψηλότερα οφέλη από τα κονδύλια της ΕΕ με προγραμματισμένες εισροές RRF 6,9 δισ. ευρώ – από τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει αιτήματα για 2,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και άλλο 1 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Δεδομένης της καθυστερημένης άφιξης της τελευταίας δόσης RRF του 2023, ύψους 3,64 δισ. ευρώ, στις 28 Δεκεμβρίου 2023, αυτό το ποσό πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό για τα έργα του τρέχοντος έτους. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 15 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα κεφάλαια των 36 δισ. ευρώ, και με τα δύο αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί φέτος, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για χρήση άνω του 50% από τα κεφάλαια του RRF.
Πέμπτον, η UBS δεν βλέπει καμία ουσιαστική δημοσιονομική οπισθοδρόμηση. Η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, ενώ στοχεύει σε 2,1% του ΑΕΠ το 2024, κάτι που θα συνεπαγόταν στην πραγματικότητα μια δημοσιονομική χαλάρωση κατά 20 μονάδες βάσης του ΑΕΠ σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Iσχυρές απώλειες στη Wall Street, αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη Federal Reserve
Το κλίμα στη Wall Street επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Έριξαν και τις αγορές της Ευρώπης τα αμερικανικά στοιχεία
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ροκάνισαν σημαντικά τα κέρδη μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας
«Λάμπει» ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός
Η αβεβαιότητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ - Γιατί στρέφονται στο χρυσό οι επενδυτές
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Βουτιά φέρνει στη Wall Street η… ισχυρή αγορά εργασίας
Tα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία από την αγορά εργασίας μπορεί και να οδηγήσουν τη Fed να σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου