Κατακόρυφα έπεσε η συναλλακτική δραστηριότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, σε μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από τα διεθνή προβλήματα με πληροφοριακά συστήματα, αλλά με την ελληνική αγορά να καταφέρνει ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 1.460 μονάδες, τις οποίες και πολιορκεί αρκετές ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 1.464,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.449,65 μονάδων (-0,55%) και 1.464,40 μονάδων (+0,46%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,9 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

Η UBS «ψηφίζει» ελληνικά ομόλογα – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 3.577,95 μονάδες, ενώ στο -0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.307,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 1.321,80 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε την τρίτη θετική εβδομάδα στη σειρά, με τον ΓΔ να σημειώνει άνοδο 0,83%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,21% και ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 3,77%.

Τράπεζες σε ρόλο οδηγού

Οι αναβαθμίσεις αποδείχθηκαν το δίχτυ ασφαλείας της εγχώριας αγοράς στις έξωθεν πιέσεις καθώς το ΧΑ συνέχισε ανοδικά παρά την εικόνα μεταβλητότητας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Οι τράπεζες είχαν την μεγαλύτερη αντανάκλαση των θετικών απόψεων που διατυπώθηκαν από ξένους και εγχώριους οίκους μπαίνοντας στην τελική ευθεία των τακτικών γενικών συνελεύσεων αλλά και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου που θα προσδώσουν νέο περιεχόμενο στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή η ανακοίνωση της επιβολής έκτακτης φορολογίας στους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο περιόρισε το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό rotation παρά την μικρή σχετικά επίδραση στην κερδοφορία τους. Αν και το περιεχόμενο νέων παρουσίασε φθίνουσα πορεία οι συστημικές τράπεζες είχαν μια δυνατή εβδομάδα κρατώντας τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά του οδηγώντας πρακτικά την εγχώρια τάση.

Στο εσωτερικό πέρα από την φόρτιση των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ η εκκίνηση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου είναι ως τώρα υποστηρικτική. Για τις 45 εταιρίες του S&P-500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα η αύξηση στην καθαρή κερδοφορία κινείται υψηλότερα κατά 8,7% και καλύτερα των αναμενομένων.

Οι μεγάλες τράπεζες εκτός από τις καλύτερες των αναμενομένων επιδόσεις τους έδωσαν στην πλειοψηφία τους θετικότερο outlook για το υπόλοιπο της χρήσης παρά την μικρή πιστωτική επέκταση καθώς αναμένεται αλλαγή στην νομισματική πολιτική από το Σεπτέμβριο που θα επιδράσει θετικά στην Πίστη.

Η Τεχνολογία θα δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής την ερχόμενη εβδομάδα, κλάδος κλειδί για την διαμόρφωση της τάσης των μεγεθών του β’ τριμήνου.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την περιοχή αντίστασης των 1.452 μονάδων χωρίς όμως να πάρει αποστάσεις ασφαλείας από το σημείο καμπής της χρονοσειράς του Γενικού Δείκτη. Το νέο ανοδικό σήμα έρχεται να συμπληρώσει το τεχνικό σετ των δεικτών που ενισχύουν τις πιθανότητες προσέγγισης των υψηλών έτους χωρίς ωστόσο να βγάλει ένταση διαφυγής σε τζίρο ή διακύμανση όπως είθισται σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Παρόλα αυτά η εικόνα των πρόσφατων ημερήσιων κλεισιμάτων δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι μειώνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες σε πτωτικές ημέρες ή ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας ενώ είναι ενδεικτικό ότι και η εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο υψηλό του εβδομαδιαίου εύρους.

Η μεγάλη εικόνα αν και παραπέμπει σε μια πλάγια αργή συσσώρευση δεν είναι απαισιόδοξη και αναμένουμε την επέκταση της ανοδικής κίνησης και την ερχόμενη εβδομάδα με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Eurobank, η Motor Oil, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, η Λάμδα και η Εθνική έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Jumbo, Alpha Bank και ΔΑΑ.

Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Cenergy και Σαράντης διαμορφώθηκαν στο 1,64% και 1,25% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Aegean και Autohellas. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών