Ο βασικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής, παρατείνοντας μια περίοδο άνω των δύο ετών πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες της αγοράς για βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων.

Ιαπωνία: Έχει τη λύση για τις επιχειρήσεις-ζόμπι – Αφήστε τις να αποτύχουν

Ωστόσο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων και αυτόν τον μήνα, καθώς η ήπια κατανάλωση επιβαρύνει την ήδη εύθραυστη οικονομία.

«Η πληθωριστική πίεση λόγω της ζήτησης παραμένει ασθενής. Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις των τιμών που προκαλούνται από το υψηλότερο κόστος εισαγωγής μειώνουν τους πραγματικούς μισθούς και μειώνουν την κατανάλωση», δήλωσε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Norinchukin.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην άποψή μας ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων δεν θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο το νωρίτερο», είπε.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος αφαιρεί την επίδραση των ασταθών τιμών των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε 2,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 2,7%.

Ανοδος 2,5% είχε καταγραφεί τον Μάιο, και πλέον μετά τα αποτελέσματα του Ιουνίου, ξεπεράστηκε ο στόχος της BOJ για 27ο συνεχόμενο μήνα, εν μέρει λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 7,7% που αντανακλά τη μείωση των επιδοτήσεων κοινής ωφέλειας.

Ένας ξεχωριστός δείκτης που αφαιρεί τις επιπτώσεις του κόστους των νωπών τροφίμων και των καυσίμων, τον οποίο παρακολουθεί στενά η BOJ ως ένας ευρύτερος δείκτης τάσης τιμών, αυξήθηκε 2,2% τον Ιούνιο μετά από αύξηση 2,1% τον Μάιο.

Πληθωρισμός στην Ιαπωνία: Νέα δεδομένα στο τραπέζι της BOJ

Τα δεδομένα θα είναι μεταξύ των παραγόντων που θα εξετάσει η BOJ στη συνεδρίαση πολιτικής της στις 30-31 Ιουλίου, όταν το διοικητικό συμβούλιο θα δημοσιεύσει νέες τριμηνιαίες προβλέψεις και θα συζητήσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια από τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Στη συνεδρίαση, η BOJ πιθανότατα θα προβλέψει ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία θα παραμείνει γύρω από τον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια, ανέφεραν πηγές στο Reuters, σηματοδοτώντας την ετοιμότητά της να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Η BOJ βγήκε από τα αρνητικά επιτόκια και τον έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων τον Μάρτιο, σε μια κίνηση ορόσημο που αποτέλεσε ανατροπή στο δεκαετές δόγμα της τόνωσης της οικονομίας.

Ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, υπαινίσσεται ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι αυξήσεις σε μισθούς και κόστος υπηρεσιών ενισχύσουν τις προοπτικές για σταθερή επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι συνθήκες για μια αύξηση των επιτοκίων έχουν ήδη διαμορφωθεί.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στην Ιαπωνία αυξήθηκε έως και 1,7% τον Ιούνιο από 1,6% τον Μάιο, ένδειξη ότι οι εταιρείες συνέχισαν να μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος εργασίας μέσω των αυξήσεων των τιμών.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 2% μέχρι τις αρχές του 2025, κάτι που πιστεύουμε ότι θα ωθήσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια τόσο αυτόν τον μήνα όσο και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Marcel Thieliant, επικεφαλής της Ασίας-Ειρηνικού στην Capital Economics. .

Ένα αδύναμο γιεν περιπλέκει την πολιτική πορεία της BOJ. Ενώ ανεβάζει τις τιμές των εισαγωγών και τον ευρύτερο πληθωρισμό, η πτώση του νομίσματος έχει βλάψει τα νοικοκυριά καθιστώντας τα τρόφιμα και τα καύσιμα ακριβότερα.

Ορισμένα μέλη ανώτατου οικονομικού συμβουλίου προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραβλέψει τα προβλήματα που προκαλεί στα νοικοκυριά το αδύναμο γιεν και οι αυξανόμενες τιμές.

«Υπάρχουν όρια στο πόσο οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τις τιμές εάν οι καταναλωτές δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις αυξήσεις», δήλωσε ο Yoshiki Shinke, επικεφαλής οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute. «Το κλειδί είναι εάν οι αυξήσεις στους μισθούς και οι φορολογικές περικοπές θα βοηθούσαν στην άρση της αδύναμης κατανάλωσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή