Με πιο αργούς ρυθμούς αρχίζουν οι κεντρικές τράπεζες να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική μετά τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης που ξεκίνησαν το 2021 για να τιθασεύουν τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας άνοιξε την αυλαία των μειώσεων πρώτη ανάμεσα στις δυτικές οικονομίες, ενώ οι αγορές εστιάζουν στο πότε θα κάνει την πρώτη μείωση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.Η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε πρώτη να αυξάνει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2021.

Λαγκάρντ: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο- «Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»

Το Reuters συγκέντρωσε που βρίσκονται οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο μείωσε το επιτόκιο της από 4% σε 3,75% και στη χθεσινή της συνεδρίαση το  διατήρησε αμετάβλητο. Σύμφωνα με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές και ο πληθωρισμός θα κινείται σ αυτά τα επίπεδα σ΄όλη τη διάρκεια του 2024. Η πρόεδρος της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είναι μετά από πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε ότι τα ενδεχόμενα για μια κίνηση στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτά. Επανέλαβε ότι «δεν δεσμευόμαστε σε ένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής» και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά συνεδρίαση σύμφωνα με τα δεδομένα.

Οι αγορές τιμολογούν τώρα 64% πιθανότητες να μειωθούν τα ευρωεπιτόκια τον Σεπτέμβριο έναντι 75% που ήταν πριν την απόφαση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνονται όλο και λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι σίγουρη.

Ένα επιχείρημα υπέρ μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο είναι οι επιδόσεις της οικονομίας, η οποία ήταν αδύναμη το δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι υπερβολικά κολλώδης, γεγονός που θα μπορούσε να βαρύνει κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Κανείς από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Bloomberg δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων και όλοι τόνισαν ότι οι αποφάσεις για οποιαδήποτε κίνηση δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Federal Reserve

H υποχώρηση του πληθωρισμού  στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, έδωσαν ένα ισχυρό επιχείρημα στους traders να προβλέπουν ό ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, αφού τα διατήρησε στο εύρος 5,25% έως 5,5% για σχεδόν ένα χρόνο, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας  επανέρχονται σε ισορροπία.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων τιμολογούν πλήρως μια μείωση του Σεπτεμβρίου και 63% πιθανότητες για άλλη μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με την πεποίθηση να εξασθενεί πέραν αυτού, καθώς οι πιθανότητες να ανακαταλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Λευκό Οίκο θολώνουν τις οικονομικές προοπτικές.

Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος της  Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον είπε ότι τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς δεν θα περιμένουν να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια καθώς τα αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιγξης αποτυπώνονται στην πραγματική με μεγάλες και μεταβλητές  καθυστερήσεις.

Οι τρεις μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «ενισχύουν την εμπιστοσύνη» ότι ο ρυθμός των πληθωριστικών πιέσεων επιστρέφει στον στόχο της Fed με βιώσιμο τρόπο. «Το δεύτερο τρίμηνο, στην πραγματικότητα, κάναμε κάποια μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού. Είχαμε τρεις καλύτερες αναγνώσεις, και αν τις μετρήσετε κατά μέσο όρο, αυτό είναι ένα πολύ καλό μέρος.» Οι παρατηρήσεις του ερμηνεύονται  ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να μην είναι μακριά.

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), η οποία αιφνιδίασε τον Μάρτιο με την απόφαση της να μειώσει τα επιτόκια, προχώρησε σε νέα μείωση τον Ιούνιο κατά 25 μονάδες βάση στο 1,25% και τείνει προς νέα μείωση τον Σεπτέμβριο.

Ο ελβετικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,3% σε ετήσια βάση, σταθερά εντός του εύρους στόχου της SNB.

Η SNB έδωσε λίγες ενδείξεις για το εάν ήταν πιθανό να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό. Τώρα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 1,3% φέτος σε 1% το 2026 και είπε ότι «η υποκείμενη πληθωριστική πίεση έχει μειωθεί ξανά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Κεντρική Τράπεζα Σουηδίας

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ήταν η δεύτερη που προχώρησε σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων τον Μάιο καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2% και η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των σουηδικών επιτοκίων από το 2016.

Τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προβεί σε έως και τρεις μειώσεις στα επιτόκια μέσα στο 2024 με τον επικεφαλής της Erik Thedéen, να προειδοποιεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή.

Erik Thedeen, διοικητής της Riksbank

«Δύο ή τρεις περικοπές είναι μια πρόβλεψη, δεν είναι μια υπόσχεση και θα προσαρμόσουμε τη νομισματική πολιτική σύμφωνα με τις εισερχόμενες πληροφορίες», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Thedéen  μιλώντας στο CNBC.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Σουηδίας καταγράφηκε τελευταία στο 1,3%, κάτω από το κόστος δανεισμού αναφοράς του 3,75%.

Κεντρική Τράπεζα Καναδά

Οι έμποροι αναμένουν ευρέως μια γρήγορη δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά στις 24 Ιουλίου, αφού μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,75% τον Ιούνιο και οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν αδύναμη ζήτηση.

Ο καναδικός πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στο 2,7% σε ετήσια βάση, αν και οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος σε ένα έθνος που εξαρτάται από τις εισαγωγές των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει την αύξηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα.

Τράπεζα της Αγγλίας

Τα στοιχεία της Τετάρτης που έδειξαν επίμονα υψηλή πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών ώθησαν τους εμπόρους να μειώσουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) την 1η Αυγούστου. Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης είναι περίπου 44%, ενώ την περασμένη εβδομάδα η πιθανότητα ήταν 50-50.

Η BoE διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, στο 5,25%, τον Ιούνιο. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων Huw Pill και Catherine Mann εξέφρασαν ανησυχίες για την αύξηση των μισθών και των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών.

Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας

Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,6% τον Ιούνιο σε ετήσια και  μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αυτά είναι καλά νέα για τη Norges Bank, η οποία τον περασμένο μήνα διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών, στο 4,50%, και ανέβαλε την πρόβλεψή της για μείωση των επιτοκίων το 2025 από τον Σεπτέμβριο.
Παρόλα αυτά οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει περίπου 45% πιθανότητα να μειώσει το κόστος δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους.

Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί ακόμη στο στρατόπεδο των περιστεριών. Στην πραγματικότητα, η RBA εξέτασε το ενδεχόμενο να χρειαστεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Το βασικό επιτόκιο της Αυστραλίας διαμορφώνεται στο 4,35%, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει στο 4%  πολύ πάνω από το εύρος του στόχου της 2-3%. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές δεν αποτιμούν ισχυρή πιθανότητα χαλάρωσης μέχρι και το 2025.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτελεί εξαίρεση, καθώς αύξησε τα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος τον Μάρτιο στην πρώτη της αύξηση μετά από 17 χρόνια.
Συνεδριάζει στις 30-31 Ιουλίου και τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυξήσεις των μισθών διαχέονται σε όλη την οικονομία ενισχύουν την υπόθεση για νέα αύξηση σύντομα. Οι αγορές εκτιμούν μια πιθανότητα περίπου 43% για μια αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και εκτιμούν πλήρως μια κίνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μια αιφνιδιαστική αύξηση τον Ιούλιο θα μπορούσε να δώσει στο γεν άλλη ώθηση μετά από μια περίοδο ύποπτης παρέμβασης για την ενίσχυση του αδύναμου νομίσματος.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τουρκία: Επενδυτική «απόβαση» στην Αφρική
Διεθνή |

Το ουράνιο του Νίγηρα, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι άλλες business της Τουρκίας στην Αφρική

Εκτός απο τις ανάγκες για ουράνιο, που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου, η Τουρκία αναζητά στο Νίγηρα δουλειές για τις κατασκευαστικές της εταιρείες αλλα και για την αμυντική της βιομηχανία