Κινέζοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν την Παρασκευή ότι ο σαρωτικός κατάλογος των οικονομικών στόχων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας κομβικής συνάντησης στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος για την κινεζική οικονομία, αυτή την εβδομάδα, περιείχε «πολλές περίπλοκες αντιφάσεις», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ένας κακοτράχαλος δρόμος για την εφαρμογή της πολιτικής που αποφασίστηκε, όπως υπογραμμίζει το  Reuters.

Είδη πολυτελείας: Tα ακριβά brand χάνουν τη «λάμψη» τους, καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται

Μετά από μια τετραήμερη, κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με επικεφαλής τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η οποία λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε περίπου πέντε χρόνια, οι ανώτατοι κομματικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν μια σειρά από δεσμεύσεις, από τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών υποδομών έως την επέκταση της εγχώριας ζήτησης και την τόνωση της ανάπτυξης, περιορίζοντας τους κινδύνους χρέους.

Η αρχική περίληψη της συνάντησης, γνωστή ως Plenum, δεν περιείχε λεπτομέρειες για το πώς το Πεκίνο σχεδιάζει να επιλύσει αυτές τις εντάσεις μεταξύ αυτών των στόχων, όπως και το πώς να κάνει τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα ενώ οι πόροι ρέουν κυρίως στους παραγωγούς και τις υποδομές. «Η προώθηση του εκσυγχρονισμού κινεζικού τύπου αντιμετωπίζει πολλές περίπλοκες συγκρούσεις και προβλήματα και πρέπει να ξεπεράσουμε πολλαπλές δυσκολίες και εμπόδια», δήλωσε την Παρασκευή ο Τανγκ Φανγκιού, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου έρευνας πολιτικής της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος, καθώς τα μέλη της επιτροπής συναντούσαν τα ΜΜΕ.

Αυτές οι αντιφάσεις στις προσπάθειες της κινεζικής πολιτικής υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, όπως και οι στόχοι για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης, την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, την απελευθέρωση της χρήσης γης και τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λήψη σκληρών αποφάσεων για την κινεζική οικονομία

Ωστόσο, η λήψη σκληρών επιλογών είναι ένα ολοένα και πιο επείγον καθήκον, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και τους κινδύνους αποπληθωρισμού, έως την αδυσώπητη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ακόμα και κρίσεις χρέους σε ορισμένες πόλεις και υψηλότερους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από δυτικές χώρες.

Η Κίνα αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, στηρίζοντας έντονα τη βιομηχανική παραγωγή και την εξωτερική ζήτηση, αλλά εμφανίζοντας επίμονη εγχώρια αδυναμία. Ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν απογοητευτικό το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της ολομέλειας ουσιαστικά κινήθηκε στο πλαίσιο της παραδοσιακής κατεύθυνσης της Κίνας.
Οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα την Παρασκευή, σε συμφωνία με άλλες ασιατικές αγορές, υποδηλώνοντας ότι η ολομέλεια απέτυχε να ανυψώσει το επενδυτικό κλίμα. «Τίποτα καινούργιο κάτω από τον ήλιο: οι ίδιες βιομηχανικές πολιτικές, η ίδια αίσθηση των πραγμάτων», δήλωσε η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Asia-Pacific στο Natixis. “Πραγματικά καμία αλλαγή κατεύθυνσης, καμία ανάπτυξη που καθοδηγείται από την κατανάλωση, τίποτα. Καμία πρόταση για τη δύναμη της αγοράς, τίποτα. Επομένως, είναι πραγματικά απογοητευτικό.”

Η Κίνα αναμένεται να δημοσιεύσει ένα έγγραφο με πιο λεπτομερή σχέδια πολιτικής τις επόμενες ημέρες.

Στην άκρη η εγχώρια κατανάλωση

Μετά από μια παρόμοια ολομέλεια το 2013, το Πεκίνο ξεκίνησε μια πολιτική ατζέντα που περιλάμβανε τους περισσότερους από τους στόχους που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, αλλά και φιλοδοξίες να απελευθερώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να καταστήσει την εγχώρια κατανάλωση πιο σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Ένας φόβος εκροών κεφαλαίων το 2015 σταμάτησε πολλά από αυτά τα σχέδια. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας έχουν ωθήσει την Κίνα προς την αντίθετη κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τον έλεγχο σε τμήματα της οικονομίας με ρυθμιστικές καταστολές σε κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και της χρηματοδότησης. Αντί να στηρίζεται στη ζήτηση των νοικοκυριών, το Πεκίνο διοχέτευσε πόρους σε υποδομές και ακίνητα, γεγονός που οδήγησε πολλές τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα να συσσωρεύσουν χρέος με μη βιώσιμο ρυθμό. Το Πεκίνο τόνισε πρόσφατα ότι η προηγμένη μεταποίηση μπορεί να αποτελέσει τον νέο μοχλό ανάπτυξης, παρακάμπτοντας και πάλι τους καταναλωτές, με τους ηγέτες να ελπίζουν ότι ένα βιομηχανικό άλμα θα μπορούσε να σώσει την Κίνα από την παγίδα του μεσαίου εισοδήματος και να σταθεροποιήσει την αγορά εργασίας στη διαδικασία.

Η ολομέλεια επιβεβαίωσε την αναζήτηση της Κίνας για «νέες παραγωγικές δυνάμεις», έναν όρο που επινοήθηκε από τον Xi πέρυσι και οραματίζεται την επιστημονική έρευνα και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις για βιομηχανική επέκταση.

«Υπάρχει ακόμη ένταση μεταξύ της επέκτασης της πλευράς της προσφοράς της οικονομίας και της ενίσχυσης των δαπανών των νοικοκυριών», δήλωσε ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος στο Moody’s Analytics. «Το ανακοινωθέν επικεντρώθηκε κυρίως στις «νέες παραγωγικές δυνάμεις», «την επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση» και τον «βιομηχανικό μετασχηματισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή