Τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, σιδηρόδρομοι, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, ακόμα και σούπερ μάρκετ έχουν τεθεί εκτός σύνδεσης αφότου εμφανίστηκαν οι χαρακτηριστικές μπλε οθόνες του θανάτου σε χώρους εργασίας που χρησιμοποιούν λειτουργικό Windows της Microsoft σε όλο τον κόσμο.

Live οι εξελίξεις

14:23 – Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε η βρετανική κυβέρνηση για να συζητήσει το παγκόσμιο τεχνολογικό μπλακ άουτ, δήλωσε την Παρασκευή η Downing Street, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης PA.

«Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στις υπηρεσίες και η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τους αντίστοιχους τομείς και βιομηχανίες για το θέμα αυτό, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ότι κάποια κυβερνητική επιχείρηση έχει πληγεί από τη διακοπή λειτουργίας.

Ερωτηθείς γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer δεν προήδρευσε στη συνεδρίαση της επιτροπής, ο εκπρόσωπος είπε: «Ο πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο Ζελένσκι και το υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί, αλλά όλοι οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, ενημερώνονται με τα τελευταία νέα».

14:18 – Η Microsoft δήλωσε ότι η «υποκείμενη αιτία» που προκάλεσε την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας «έχει διορθωθεί», προσθέτοντας ότι παρόλα υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που εξακολουθούν να επηρεάζονται.

«Η υποκείμενη αιτία έχει διορθωθεί, ωστόσο, ο υπολειπόμενος αντίκτυπος εξακολουθεί να επηρεάζει ορισμένες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365», ανέφερε η Microsoft σε ανάρτηση στο X την Παρασκευή.

14:16 – Η ανακοίνωση του Αεροδρομίου Αθηνών – Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία

«Καθώς το παγκόσμιο φαινόμενο τεχνικής βλάβης σε συστήματα πληροφορικής παραμένει σε εξέλιξη, το επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει, παρακαλείται να επικοινωνεί προηγουμένως με την αεροπορική εταιρεία του, αναφέρει σε ανακοίνωση του προς τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες καταγράφεται ήδη μια αναστάτωση στο αεροδρόμιο και καθυστερήσεις πτήσεων κυρίως από τις αεροπορικές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα συστήματα τους. Σημειώνεται ότι καθώς δεν λειτουργούν τα συστήματα το check in πραγματοποιείται χειροκίνητα. Επίσης καθώς βρισκόμαστε στη θερινή σεζόν, καθυστερήσεις μπορεί να οφείλονται και στη συνήθη λειτουργία των αερομεταφορών αυτή την περίοδο».

14:10 – Ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Πολωνίας, Baltic Hub, αποκατέστησε τις δραστηριότητές του μετά την τεχνολογική διακοπή που σημειώθηκε νωρίτερα την Παρασκευή.

Η εγκατάσταση στη λιμενική πόλη Γκντανσκ της Πολωνίας ανέφερε στο Facebook ότι «η διακοπή λειτουργίας έχει επιλυθεί και οι λειτουργίες του τερματικού σταθμού έχουν αποκατασταθεί».

Το Baltic Hub είναι η «μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίων της Πολωνίας και ο μοναδικός τερματικός σταθμός βαθέων υδάτων στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», αναφέρει το CNN.

14:08 – Ο Λευκός Οίκος «εξετάζει» την αναστάτωση που προκάλεσε το τεχνολογικό μπλακ άουτ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής και έπληξε αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε ενήμεροι για το περιστατικό και εξετάζουμε το ζήτημα και τις επιπτώσεις», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

14:06 – Στο X, το αφεντικό της Tesla και του X, ο Ίλον Μασκ, μίλησε με σκληρά λόγια για το σημερινό μπλακ άουτ.

«Η μεγαλύτερη αποτυχία πληροφορικής που υπήρξε ποτέ», λέει.

14:04 – Οι χρήστες υπολογιστών γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά μηνύματα σφάλματος που μπορούν να προκαλέσουν πανικό και απογοήτευση.

Η λεγόμενη «μπλε οθόνη θανάτου των Windows (BSoD)» που εμφανίστηκε σήμερα σε πολλούς χρήστες είναι αυτό που εμφανίζεται όταν υπάρχει ένα κρίσιμο σφάλμα που επηρεάζει τη λειτουργία του υπολογιστή – στην προκειμένη περίπτωση συνοδεύεται από έναν ατελείωτο βρόγχο προσπαθειών και αποτυχιών να επανεκκινήσει και να ξεκινήσει σωστά.

Ένα BSoD μπορεί να προκληθεί από προβλήματα υλικού ή λογισμικού, αλλά όπως ανέφερε το BBC, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να επιλυθεί – και μπορεί να είναι λιγότερο εύκολο όταν πρόκειται για περίπλοκα σφάλματα λογισμικού.

Παρόλο που η Crowdstrike λέει ότι έχει εντοπίσει και διορθώσει την εσφαλμένη ενημέρωση που έκανε μπρικιά στις συσκευές των Windows – όσοι έχουν συσκευές που πιάστηκαν στο βρόχο, θα πρέπει να κάνουν τις δικές τους ενέργειες.

13:58 – Οι γερμανικοί φορείς ασφαλείας συνεργάζονται με διεθνείς εταίρους για την επίλυση των τεχνολογικών προβλημάτων που επηρέασαν τα αεροπορικά ταξίδια, τις τράπεζες και αρκετές εταιρείες, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σολτς, ο οποίος επισκέπτεται αυτή την περίοδο το Βελιγράδι, συνέχισε λέγοντας ότι δεν έχει να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση αυτή τη στιγμή.

13:56 – Στις ΗΠΑ, περισσότερες από 27.000 πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να μεταφέρουν περισσότερους από 3,7 εκατομμύρια επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αναχωρήσεων. Μέχρι το πρωί, ακυρώθηκαν 512 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να απογειωθούν από τις ΗΠΑ – περίπου 1,9%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το συνηθισμένο σε αυτό το σημείο της ημέρας.

Σύμφωνα με το CNN, στη Γερμανία, έχουν προγραμματιστεί να απογειωθούν 4.386 πτήσεις, οι οποίες μεταφέρουν έως και 791.000 επιβάτες. Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί 92 πτήσεις.

Στη Γαλλία, έχουν προγραμματιστεί να απογειωθούν 3.630 πτήσεις, με έως και 666.000 επιβάτες. Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί 28 πτήσεις.

Στην Ινδία, έχουν προγραμματιστεί να απογειωθούν 3.652 πτήσεις. Περίπου 56 έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής.

Στον Καναδά, 3.549 πτήσεις θα αναχωρήσουν από τη χώρα, μεταφέροντας έως και 444.000 επιβάτες. Μέχρι στιγμής, 21 έχουν ακυρωθεί.

13:53 – Μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης στην Ευρώπη, που βρίσκεται στη Γερμανία, έχει επηρεαστεί από το μπλακ άουτ.

Το γερμανικό Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Schleswig-Holstein (UKSH) ακύρωσε όλες τις διαδικασίες διαλογής την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπό του.

Επηρεάστηκαν και οι δύο τοποθεσίες στις πόλεις Κίελο και Λούμπεκ, στη βόρεια Γερμανία. Τα εξωτερικά ιατρεία είναι επίσης κλειστά.

13:46 – Περίπου 110.000 εμπορικές πτήσεις ήταν προγραμματισμένες για σήμερα σε όλο τον κόσμο – μέχρι στιγμής 1.390 έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium και το BBC.

Ειδικότερα από το Ην. Βασίλειο έχουν ακυρωθεί:

ΗΠΑ: 512 πτήσεις
Γερμανία: 92
Ινδία: 56
Ιταλία: 45
Στον Καναδά: 21

13:44 – Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού πως περιορίστηκε ο αντίκτυπος του μπλακ άουτ και οι πωλήσεις εισιτηρίων δεν επηρεάστηκαν ενόψει των Αγώνων που αρχίζουν σε μια εβδομάδα.

«Προς το παρόν, οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως την παράδοση των στολών και των διαπιστεύσεων», δήλωσε η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρώπους που επηρεάζονται προκειμένου να αναβάλουν τις επισκέψεις τους στα κέντρα διαπίστευσης.

«Τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων του Παρισιού 2024 δεν έχουν επηρεαστεί. Οι εργασίες γύρω από την προετοιμασία των χώρων συνεχίζονται κανονικά και τα χρονοδιαγράμματα εργασίας δεν κινδυνεύουν. Η λαμπαδηδρομία συνεχίζει κανονικά τη διαδρομή της».

13:33 – Εξομαλύνθηκαν τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί νωρίτερα στο μετρό τη αμερικανικής πρωτεύουσας, Ουάσινγκτον, που ενημέρωσε τους χρήστες να αναμένουν καθυστερήσεις λόγω των προβλημάτων πληροφορικής.

Τώρα λέει, ότι«όλοι οι σταθμοί του Metrorail άνοιξαν εγκαίρως και η υπηρεσία λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα».

13:30 – Το BBC ανέφερε πως ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Pat McFadden βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τις ομάδες που συντονίζουν την αντίδραση μέσω της Cobra – μιας επιτροπής που χειρίζεται θέματα εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Ο McFadden πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συνεργάζονται με τους τομείς και τις βιομηχανίες για το θέμα.

13:27 – Ο υπόγειος σιδηρόδρομος / μετρό της Νέας Υόρκης ανέφερε πως οι πληροφορίες άφιξης των συρμών δεν είναι διαθέσιμες, χωρίς ωστόσο να έχουν προκληθεί διακοπές των δρομολογίων.

13:20 – Το CBBC επανήλθε στον αέρα, αφού ήταν εκτός λειτουργίας όλο το πρωί. Το παιδικό κανάλι και το Sky News ήταν τα μόνα βρετανικά κανάλια που είχαν προβλήματα.

Ορισμένα παγκόσμια κανάλια εξακολουθούν να είναι εκτός λειτουργίας – τα Paramount MTV, VH1, CMT και Pop TV είναι εκτός λειτουργίας, καθώς και τα καλωδιακά κανάλια ESPN.

Τόσο το Sky News όσο και το ABC News Australia είναι ξανά στον αέρα, αλλά εκπέμπουν χωρίς γραφικά.

13:17 – Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένας από τους πιο πολυσύχναστους αεροπορικούς κόμβους στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι επανήλθε στην κανονική του λειτουργία.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως το παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα έχει επηρεάσει ορισμένα από τα ηλεκτρονικά του συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας πιστοποίησης.

13:10 – Σε ανάλυσή του το BBC τονίζει πως η Crowdstrike έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ – με πτώση 21% στις ανεπίσημες συναλλαγές.

Εάν επιβεβαιωθεί το παραπάνω με το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, θα σημαίνει σημαίνει απώλεια 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αποτίμησή της.

Οι γνώστες του κλάδου λένε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες ασφάλειας cloud έχουν πολύ υψηλά προνόμια για την ενημέρωση των βασικών συστημάτων των πελατών τους.

Όταν αυτό λειτουργεί, βοηθά στην προστασία των συστημάτων τους. Όταν μια απόπειρα ενημέρωσης αποτυγχάνει, φέρνει σε κατάρρευση τα συστήματα που υποτίθεται ότι προστατεύουν, όλα μαζί.

Ενώ η λύση είναι θεωρητικά απλή -η φυσική ενημέρωση των συστημάτων από εφεδρικούς δίσκους- στην πράξη αυτό είναι πλέον πιο δύσκολο σε έναν κόσμο υπολογιστικού νέφους.

13:06 – Ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike, George Kurtz, δήλωσε ότι το πρόβλημα πληροφορικής που προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ έχει εντοπιστεί και ότι έχει αναπτυχθεί λύση.

Σύμφωνα με το CNN, ο Kurtz τόνισε πως η εταιρεία κυβερνοασφάλειας «εργάζεται ενεργά με τους πελάτες» που επλήγησαν από τη διακοπή και ότι το ζήτημα δεν ήταν «περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».

13:00 – Η American Airlines ανακοίνωσε ότι επανήλθαν οι λειτουργίες της «με ασφάλεια».

12:54 – Το μπλακ άουτ προκάλεσε την προσωρινή απενεργοποίηση ορισμένων συστημάτων πληροφόρησης των επιβατών της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών (MTA) το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το CNN.

«Οι υπηρεσίες των τρένων και των λεωφορείων δεν επηρεάζονται», ανέφερε η MTA σε ανάρτησή της.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφορών της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, και εξυπηρετεί πληθυσμό 15,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

12:52 – Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) κρατά καθηλωμένα τα αεροπλάνα των American, Delta και United, αναφέρει το CNBC.

«Η FAA παρακολουθεί στενά ένα τεχνικό ζήτημα που επηρεάζει τα συστήματα πληροφορικής στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ζήτησαν τη βοήθεια της FAA με στάσεις εδάφους για τους στόλους τους μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα».

12:50 – Η Crowdstrike αναφέρει ότι τα παγκόσμια προβλήματα προκλήθηκαν από «ελάττωμα» στην «ενημέρωση περιεχομένου».

Η ανακοίνωση που έβγαλε στον αέρα το BBC, αναφέρει πως «η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα ελάττωμα που εντοπίστηκε σε μια ενιαία ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για Windows hosts.

«Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση.

«Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και διορθώνεται.

«Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας.

«Συνιστούμε επιπλέον στους οργανισμούς να διασφαλίζουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους της Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών.

«Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».

12:47 – Όπως αναφέρει το CNN, η Commonwealth Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, ανέφερε προβλήματα στις δραστηριότητές της. Οι ANZ και Westpac έχουν επίσης επηρεαστεί, σύμφωνα με το Downdetector, που εντόπισε προβλήματα για την ASB Bank της Νέας Ζηλανδίας.

Η Capitec της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι αντιμετωπίζει διακοπές στις υπηρεσίες της σε εθνικό επίπεδο λόγω απροσδόκητου προβλήματος με διεθνή πάροχο υπηρεσιών. Οι πληρωμές με κάρτες και τα ΑΤΜ της Capitec λειτουργούν και οι λογαριασμοί των πελατών παραμένουν ασφαλείς, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «επιλύει το θέμα το συντομότερο δυνατό».

Στο Ισραήλ, εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι μια παγκόσμια τεχνική δυσλειτουργία στην CrowdStrike έχει «μερικό τεχνικό αντίκτυπο» στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι τα συστήματά της δεν έχουν επηρεαστεί. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις επιχειρήσεις και άλλες αρχές», ανέφερε η τράπεζα.

12:42 – Οι low budget αεροπορικές εταιρείες στο διεθνές αεροδρόμιο Incheon της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες check-in και επιβίβασης λόγω εσωτερικών βλαβών του συστήματος, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Οι Air Premia, Jeju Air, Eastar Jet, Jetstar και Hong Kong Express έχουν καθυστερήσεις στην έκδοση καρτών επιβίβασης στα γκισέ check-in και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών επιβίβασης, όπως αναφέρει το CNN.

Οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν υπολογιστικά συστήματα που βασίζονται στην υπηρεσία cloud της Microsoft. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon δεν χρησιμοποιεί το σύστημα της Microsoft και έτσι δεν αντιμετωπίζει διαταραχές.

Ο νοτιοκορεατικός αερομεταφορέας Korean Air δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Amazon Web Services (AWS) και δεν επηρεάστηκε από τη διακοπή.

12:40 – Τα συστήματα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν επηρεάσθηκαν, αναφέρουν πηγές του αεροδρομίου, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα συστήματα της Microsoft που αντιμετώπισαν πρόβλημα και κυρίως τις υπηρεσίες εδάφους αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Ως εκ τούτου οι υπηρεσίες εδάφους σε αυτές τις εταιρείες, π.χ το check in γίνεται χειροκίνητα.

12:33 – Ο Ινδός υπουργός Πληροφορικής Ασβίνι Βαϊσνάου δήλωσε ότι το υπουργείο του βρίσκεται «σε επαφή με τη Microsoft και τους συνεργάτες της σχετικά με το παγκόσμιο μπλακ άουτ».

«Η αιτία αυτής της διακοπής λειτουργίας έχει εντοπιστεί και έχουν κυκλοφορήσει ενημερώσεις για την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο Βαϊσνάου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

12:30 – Περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί σήμερα σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Ο αριθμός αυτός – επί του παρόντος 1.078 – θα αυξηθεί όσο αυξάνονται οι επιπτώσεις.

12:28 – To BBC μεταδίδει πως το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) πλήττεται επίσης από το παγκόσμιο μπλακ άουτ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα, «έχουμε ενημερωθεί για την παγκόσμια διακοπή των πληροφοριακών συστημάτων  και ενός προβλήματος με το EMIS, το σύστημα καταγραφής ραντεβού και ασθενών, το οποίο προκαλεί διαταραχή στην πλειονότητα των ιατρείων γενικής ιατρικής.

«Το NHS έχει από καιρό λάβει μέτρα για τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης έντυπων αρχείων ασθενών και χειρόγραφων συνταγών, καθώς και των συνηθισμένων τηλεφωνικών συστημάτων».

12:20 – Σύμφωνα με το CNBC, η γερμανική Allianz λέει ότι η δυνατότητα των εργαζομένων να συνδεθούν σε υπολογιστές επηρεάζεται από τη διακοπή λειτουργίας.

Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της έχουν επηρεαστεί από τη διακοπή της πληροφορικής που περιβάλλει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εργάζεται για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στους πελάτες και τις επιχειρήσεις.

12:15 – Το CNN αναφέρει πως το αεροδρόμιο του Βερολίνου στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check-in λόγω «τεχνικής βλάβης».

Το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ δήλωσε ότι η «παγκόσμια βλάβη του συστήματος» επηρέασε «τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ» και ο αντίκτυπος «τώρα χαρτογραφείται». Η KLM Royal Dutch Airlines τόνισε ότι οι βλάβες «καθιστούν αδύνατη τη διεκπεραίωση των πτήσεων».

Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας δήλωσε ότι οι διακοπές των συστημάτων πληροφορικής σημαίνουν ότι «οι χρόνοι αναμονής είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο στο αεροδρόμιο». Ομάδες είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν, ενώ το αεροδρόμιο εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του, ανέφερε.

Η αρχή αεροδρομίων της Ισπανίας, η AENA, η οποία εποπτεύει τα αεροδρόμια της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και άλλα σε όλη τη χώρα, ανέφερε σε ανάρτησή της στο X ότι υπήρξε «περιστατικό στο σύστημα πληροφορικής» το οποίο «μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις», προσθέτοντας ότι εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων.

Το αεροδρόμιο της Πράγας ανέφερε στο Χ ότι τα προβλήματα επηρέασαν το παγκόσμιο σύστημα check-in, καθυστερώντας τις πτήσεις.

Η Ryanair επιβεβαίωσε επίσης τη διαταραχή στο δίκτυο της αεροπορικής εταιρείας, συμβουλεύοντας τους επιβάτες να φθάνουν τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

Η Air France, ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, δήλωσε ότι το παγκόσμιο πρόβλημα πληροφορικής έχει διαταράξει τις δραστηριότητές της – αν και οι πτήσεις που βρίσκονται ήδη στον αέρα δεν επηρεάζονται.

Η Turkish Airlines δήλωσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την έκδοση εισιτηρίων, το check-in και τις κρατήσεις. «Οι ομάδες μας εργάζονται επιμελώς για την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

12:13 – Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η AEGEAN για να ενημερώσει τους επιβάτες της ότι λόγω του τεχνολογικού ζητήματος που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως ενδεχομένως να επηρεαστούν ορισμένες υπηρεσίες του site της, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις της από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Κάλεσε τους επιβάτες να ενημερώνονται από τα επίσημα κανάλια της εταιρείας.

12:12 – Οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών προειδοποιήθηκαν για καθυστερήσεις, καθώς τα παγκόσμια προβλήματα πληροφορικής πλήττουν τα συστήματά τους, με πολλούς να προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα «νωρίς σήμερα το πρωί», τα οποία επηρεάζουν «ορισμένα συστήματα check-in των αεροπορικών εταιρειών, τις αποσκευές και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πυλών».

11:40 – Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αναφέρει ότι επηρεάστηκαν οι λειτουργίες πληροφορικής της.

Όμως – μόλις μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των Αγώνων – η επιτροπή λέει ότι έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Προβλήματα σε όλο τον κόσμο

«Ο κόσμος που ακινητοποιείται λόγω της παγκόσμιας κατάρρευσης της πληροφορικής δείχνει τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας και ότι η στήριξη στους υπολογιστές δεν διευκολύνει πάντα τη ζωή», εκτίμησε ο Dan Coatsworth, αναλυτής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή AJ Bell, μιλώντας στον Guardian.

Και πρόσθεσε: « Αμέτρητες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να φτάσουν από το Α στο Β και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις βιομηχανίες σε όλο τον τομέα, εάν το προσωπικό δεν είναι εκεί για να εκτελέσει σημαντικές λειτουργίες ή τα συστήματα είναι εκτός σύνδεσης. Η σοβαρότητα του προβλήματος συνοψίζεται στο πόσο διαρκεί. Η διακοπή λίγων ωρών δεν είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι καταστροφή. Η παρατεταμένη διακοπή είναι ένα άλλο θέμα, που ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά σε εταιρείες και οικονομίες».

Όλα ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) όπου πολλές εταιρείες σε διάφορες χώρες του κόσμου άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα λειτουργίας που σχετίζονται με συστήματα πληροφορικής και υπολογιστών.

Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους χώρους εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.

Το Sky News, συγκεκριμένα, δεν μπόρεσε να μεταδώσει την πρωινή εκπομπή στις 6 το πρωί, με τους τηλεθεατές να μένουν με ένα στατικό μήνυμα που ζητούσε συγγνώμη για τη «διακοπή» της υπηρεσίας.

Τα αεροδρόμια

Πολλά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες παρουσίασαν προβλήματα και ανέστειλαν τις πτήσεις τους καθηλώνοντας τα αεροσκάφη τους στο έδαφος.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι “ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία — ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης — ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία. Image

Νωρίτερα το αεροδρόμιο του Βερολίνου είχε αναφέρει ότι αναστέλει την εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 λόγω τεχνικού προβλήματος.

“Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεχνικό συμβάν και κατά συνέπεια (…) χρειάστηκε να ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας)”, εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της βλάβης και χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης ενημέρωσε τους πελάτες ότι «αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο τεχνολογικό πρόβλημα που επηρεάζει τις διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες» και συμβούλεψε τους επιβάτες να «δώσουν λίγο επιπλέον χρόνο για το check-in».

Η Ryanair ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της διακόπτονται λόγω των προβλημάτων της Microsoft. Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε διακοπή σε όλο το δίκτυο λόγω παγκόσμιας διακοπής IT τρίτων που είναι εκτός ελέγχου μας. Συνιστούμε σε όλους τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής τους».

Η Turkish Airlines ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι «λόγω ενός παγκόσμιου τεχνικού ζητήματος στα πληροφοριακά μας συστήματα, αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή προβλήματα με τις διαδικασίες έκδοσης εισιτηρίων, check-in και κρατήσεων».

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines ανακοίνωσαν ακύρωση πτήσεων με τα αεροσκάφη τους να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος το πρωί της Παρασκευής αναφέροντας προβλήματα επικοινωνίας.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η κλήση να μην απογειωθούν οι πτήσεις σχετίζονταν με τα προβλήματα της Microsoft. Εκτός από την American και την Delta, η UAL και η Allegiant Air ανέστειλαν τις πτήσεις τους.

Από το τεχνικό πρόβλημα επηρεάστηκε και το σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία, καθώς βρίσκεται εκτός δικτύου, όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Πώς αντιδρούν οι αγορές

Σε πτωτική τροχιά επιστρέφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις συναλλαγές λόγω προβλημάτων της Microsoft παγκοσμίως, ενώ οι επενδυτές φοβούνται για τυχόν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τη λειτουργία τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και μέσων ενημέρωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,61%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,73% στις 8.145 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,83% στις 18.210 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,69% στις 7.534 μονάδες.

Οι αγορές

Οι αγορές έχουν επηρεαστεί από τις μεγάλες διακοπές που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και χρήστες που χρησιμοποιούν τη Microsoft σε όλο τον κόσμο, καθώς οι φορητοί υπολογιστές και τα συστήματα δεν λειτουργούν. Η διακοπή έχει επηρεάσει τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής και αεροπορικές εταιρείες.

Μέχρι τώρα, στις αγορές, ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής οδηγεί τις απώλειες με -2,5%, λόγω της πτώσης της Evolution, αν και διατήρησε την καθοδήγηση για ολόκληρο το έτος, ενώ ο κλάδος των μεταλλευμάτων υποχωρεί κατά 1,8% λόγω χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων που προκαλεί η έλλειψη μέτρων τόνωσης από την Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, σημειώνει άνοδο 6,2% καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες με τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου. Επίσης, η κατέγραψε ισχυρή πιστωτική ποιότητα και υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ ανακοίνωσε και ενδιάμεσο μέρισμα για τους μετόχους.

Διακοπή λειτουργίας από τον γίγαντα κυβερνοασφάλειας CrowdStrike

Σοβαρό ρόλο στην εκδήλωση των προβλημάτων αυτών έπαιξε η διακοπή λειτουργίας της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike καθώς αυτή η εξέλιξη επηρεάσε πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η διακοπή προήλθε από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην τελευταία ενημέρωση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της ενημέρωσης, σύμφωνα με το CNBC.

Η επιβεβαίωση ήρθε μετά από εκτεταμένες αναφορές για τεχνικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο, με πολλά να συνδέονται με προϊόντα της Microsoft. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας επιβεβαίωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι υπηρεσίες cloud του είχαν αποκατασταθεί κυρίως μετά από διακοπή λειτουργίας.

«Η CrowdStrike έχει ενημερωθεί  για τις αναφορές συντριβών σε υπολογιστές Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon», δήλωσε η εταιρεία  ηχογραφημένο μήνυμα.

Τι ανακοίνωσε η Microsoft

Λίγες ώρες αργότερα αποκατάσταση των υπηρεσιών cloud ανακοίνωσε η Microsoft.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την Πέμπτη όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δήλωσε ότι οι πελάτες στην περιοχή των κεντρικών ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με πολλαπλές υπηρεσίες Azure και τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «αποτυχίες με τις λειτουργίες διαχείρισης υπηρεσιών και τη συνδεσιμότητα ή τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών».

Την Παρασκευή, η Microsoft δήλωσε ότι προσδιόρισε την υποκείμενη αιτία και ότι η πλειονότητα των υπηρεσιών αποκαταστάθηκε. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Ένα μικρό σύνολο υπηρεσιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του black out», δήλωσε η Microsoft.

Διάφορες υπηρεσίες του Microsoft 365 επηρεάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των Teams. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο, το cloud της Microsoft υπέστη παγκόσμια διακοπή λειτουργίας που επηρέασε υπηρεσίες από το Outlook έως το Teams. Τότε, η Microsoft δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν σε αλλαγή δικτύου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή