Μεγάλες διακοπές αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και χρήστες που χρησιμοποιούν τη Microsoft σε όλο τον κόσμο, καθώς οι φορητοί υπολογιστές και συστήματα δεν λειτουργούν.

Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.

Το Sky News, συγκεκριμένα, δεν μπόρεσε να μεταδώσει την πρωινή εκπομπή στις 6 το πρωί, με τους τηλεθεατές να μένουν με ένα στατικό μήνυμα που ζητούσε συγγνώμη για τη «διακοπή» της υπηρεσίας.

Η διακοπή έχει επηρεάσει τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής και αεροπορικές εταιρείες όλο το πρωί της Παρασκευής.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «μεγάλη τεχνική βλάβη», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σοβαρά προβλήματα σε πολλά αεροδρόμια

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι “ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία — ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης — ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία. Image

“Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ”, εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.

Νωρίτερα το αεροδρόμιο του Βερολίνου είχε αναφέρει ότι αναστέλει την εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 λόγω τεχνικού προβλήματος.

“Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεχνικό συμβάν και κατά συνέπεια (…) χρειάστηκε να ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας)”, εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της βλάβης και χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τεχνική βλάβη σε σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τράπεζες, εταιρείες, μέσα ενημέρωσης, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές μεταφορές σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης ενημέρωσε τους πελάτες ότι «αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο τεχνολογικό πρόβλημα που επηρεάζει τις διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες» και συμβούλεψε τους επιβάτες να «δώσουν λίγο επιπλέον χρόνο για το check-in».

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines ανακοίνωσαν ακύρωση πτήσεων με τα αεροσκάφη τους να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος το πρωί της Παρασκευής αναφέροντας προβλήματα επικοινωνίας.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η κλήση να μην απογειωθούν οι πτήσεις σχετίζονταν με τα προβλήματα της Microsoft. Εκτός από την American και την Delta, η UAL και η Allegiant Air ανέστειλαν τις πτήσεις τους.

Από το τεχνικό πρόβλημα επηρεάστηκε και το σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία, καθώς βρίσκεται εκτός δικτύου, όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Τι ανακοίνωσε η Microsoft

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας.

“Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Γιατί συμβαίνει η διακοπή λειτουργίας της Microsoft;

Ο τεχνικός δημοσιογράφος Chris Stokel-Walker εκτίμησε ότι η μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Microsoft οφείλεται σε μια ενημέρωση από τον έλεγχο απειλών υπολογιστή Crowdstrike Falcon.

Δημοσίευσε στο X το ακόλουθο μήνυμα:

«Καλημέρα. Μείνε στο κρεβάτι σήμερα. Οι πρώτες αναφορές υποδηλώνουν Crowdstrike Falcon – ένας έλεγχος απειλών υπολογιστή που χρησιμοποιείται από πολλές (και πολλές, πολλές) επιχειρήσεις κυκλοφόρησε μια ενημέρωση που μπορεί να είχε καταρρεύσει, επηρεάζονται πολλοί υπολογιστές, αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις κ.λπ.».

Στο X, η  Microsoft 365 αναγνώρισε το ζήτημα που επηρέαζε πολλούς χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Σε δημοσίευσή της νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε: «Διερευνούμε ένα ζήτημα που επηρεάζει την ικανότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή