Το γενικευμένο black out στον κυβερνοχώρο, που έχει επηρεάσει τα παγκόσμια δίκτυα και στα συστήματα της Microsoft από νωρίς το πρωί τη Παρασκευής, έπληξε επιχειρηματικούς κολοσσούς σε όλον τον κόσμο, από αεροπορικές εταιρείες μέχρι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ομίλους μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση.

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή, εργαζόμενοι σε πόλεις από το Τόκιο έως το Λονδίνο δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στους υπολογιστές τους, οι λειτουργίες των νοσοκομείων αναβλήθηκαν και ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια έσβησαν.

Τα Windows και η Microsoft

Η διακοπή οφείλεται σε μια ενημέρωση ασφαλείας από τον αμερικανικό όμιλο CrowdStrike, η οποία προκάλεσε πρόβλημα στα Windows της Microsoft. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν υπολογιστές και διακομιστές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί να επιδιορθωθούν εκατομμύρια υπολογιστές για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Τι προκάλεσε το παγκόσμιο ΙΤ black out – Πώς και πότε θα λυθεί το πρόβλημα

«Δεν νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το ονομάσουμε: αυτή θα είναι το μεγαλύτερο black out πληροφορικής στην ιστορία», σχολιάζει ο Troy Hunt, ένας εξέχων σύμβουλος ασφαλείας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό είναι βασικά για το οποίο όλοι ανησυχούσαμε με το Y2K, εκτός από το ότι συνέβη στην πραγματικότητα αυτή τη φορά».

Το δικό του σχόλιο για παγκόσμιο μπλακ άουτ που προκλήθηκε στα δίκτυα της Microsoft από την αναβάθμιση της Crowdstrike έκανε ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ. Μέσω απάντησης σε άρθρο των Financial Times που δημοσιεύθηκε στο X (πρώην Twitter), ο Μασκ αποκάλεσε τα σημερινά γεγονότα ως «τη μεγαλύτερη αποτυχία της πληροφορικής που έχει συμβεί έως σήμερα».

Αναγκαστικά… ρεπό  στην Κίνα λόγω Microsoft

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, στην Κίνα, ορισμένοι εργαζόμενοι καλωσόρισαν την πρόωρη έναρξη του Σαββατοκύριακου αφού οι εργοδότες τους είπαν να πάνε σπίτι τους. «Ευχαριστούμε τη Microsoft για τις πρόωρες διακοπές» είναι η τάση στον ιστότοπο microblogging Weibo, με τους χρήστες να δημοσιεύουν φωτογραφίες με «μπλε οθόνες θανάτου».

Οι αυστραλιανές επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες που προειδοποίησαν για το πρόβλημα, με τις δραστηριότητες των εμπόρων λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Woolworths και 7-Eleven hit. Το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ είπε ότι «μια παγκόσμια τεχνική διακοπή» επηρέασε τις δραστηριότητές του.

Στην Ευρώπη, οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προειδοποίησαν για καθυστερήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Delta, η United και οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν τις πτήσεις που επρόκειτο να απογειωθούν. Οι τρεις μεγαλύτεροι αερομεταφορείς των ΗΠΑ συνέχισαν αργότερα τις πτήσεις, αλλά σχεδόν 4.000 πτήσεις στις ΗΠΑ καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον πάροχο αεροπορικών δεδομένων FlightAware.

«Αυτή είναι μια πολύ, πολύ άβολη απεικόνιση της ευθραυστότητας της παγκόσμιας βασικής υποδομής διαδικτύου», δήλωσε ο Ciaran Martin, καθηγητής στη Σχολή Κυβέρνησης Blavatnik του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας.

Παρά τις δεσμεύσεις ωστόσο, ότι η διαδικασία για επίλυση της κατάστασης έχει ξεκινήσει, η φύση του προβλήματος καθιστά τη διαδικασία σύνθετη και χρονοβόρα, καθώς πολλά θα πρέπει να γίνουν χειροκίνητα.

Και το πρόβλημα έχει επεκταθεί πολλούς κλάδους…

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι FT, παγκόσμιες τράπεζες, χρηματιστές και εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, UBS και Bloomberg, επλήγησαν, με αποτέλεσμα αρκετοί traders να μην έχουν πρόσβαση στα συστήματά τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές.

Τα συστήματα εκτέλεσης συναλλαγών της JPMorgan επηρεάστηκαν, ενώ η UBS και η εταιρεία fintech ION Group αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT.

Ορισμένοι χρήστες του τερματικού Bloomberg αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα και διακοπές πριν ανοίξει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Broker CMC Markets είπε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα «επί του παρόντος που επηρεάζουν την πρόσβαση στις πλατφόρμες συναλλαγών μας».

«Είναι ένα χάος», σχολιάζει trader στους FT , υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη ανατροπή εδώ και χρόνια».

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου είπε ότι οι συναλλαγές διεξάγονταν κανονικά στον τόπο διεξαγωγής του, αλλά η υπηρεσία ειδήσεών του δεν ήταν διαθέσιμη το πρωί, πριν αποκατασταθεί αργότερα.

Μεταφορές

Αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να λάβουν μέτρα. Ακυρώσεις πτήσεων πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με μερικά από τα χειρότερα προβλήματα να καταγράφονται στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM είπε ότι τα προβλήματα «κατέστησαν αδύνατο τον χειρισμό πτήσεων» και ότι η αεροπορική εταιρεία ανέστειλε τις «περισσότερες» από τις δραστηριότητές της.

«Δεν είναι όλα τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες πελάτες της CrowdStrike, γι’ αυτό δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο», δήλωσε ο Christiaan Hen, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αεροπορικής τεχνολογίας Assaia. «Ωστόσο, [δεδομένης] της εξαιρετικά συνδεδεμένης φύσης του κλάδου, ακόμα κι αν δεν επηρεάζεται άμεσα, τα περισσότερα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες επηρεάζονται με κάποιο τρόπο».

ΜΜΕ, καταναλωτές και αθλητισμός

Το Sky News αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμα το πρωί της Παρασκευής, αλλά έκτοτε άρχισε να εκπέμπει ξανά. Ο Ντέιβιντ Ρόουντς, εκτελεστικός πρόεδρος του Sky News, δήλωσε στο X ότι ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «δεν μπόρεσε να μεταδώσει ζωντανό πρόγραμμα σήμερα το πρωί».

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ένας από τους πολλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Αγγλία και τη Σκωτία που αναγκάστηκε να καθυστερήσει την κυκλοφορία των εισιτηρίων για τους αγώνες της, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην «παγκόσμια διακοπή των διακομιστών της Microsoft που επηρεάζει πολλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας».

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είπαν ότι η διακοπή έπληξε τις δραστηριότητές τους στον τομέα της πληροφορικής, μόλις μια εβδομάδα πριν η πόλη καλωσορίσει εκατομμύρια επισκέπτες.

Υγεία

Η πλειονότητα των ιατρείων GP στο ΗΒ έχουν επηρεαστεί από ένα πρόβλημα με το EMIS, ένα σύστημα ραντεβού και αρχείου ασθενών, αναγκάζοντας τα ιατρεία να χρησιμοποιούν μη ψηφιακές μεθόδους επικοινωνίας με ασθενείς. Η ικανότητα των φαρμακείων του Ηνωμένου Βασιλείου να διανέμουν ζωτικά φάρμακα έχει επηρεαστεί.

Στη Γερμανία, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Schleswig-Holstein, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις προαιρετικές επεμβάσεις και να κλείσει τις κλινικές του.

Το μεγαλύτερο δίκτυο νοσοκομείων στην πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, το Mass General Brigham, ακύρωσε όλες τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ιατρικά ραντεβού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή