Τα ξεσπάσματα του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα. Ιδίως το μένος του για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που συνδυάζει δύο ενοχλήσεις: είναι κινεζικά και είναι ηλεκτροκίνητα.

Όμως, ίσως κάτι να άλλαξε, καθώς ο πρώην πρόεδρος και γνωστός dealmaker Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι είναι ανοιχτό για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάζουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ ως τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας, σηματοδοτώντας μια δυνητικά διαφορετική προσέγγιση από την κυβέρνηση Μπάιντεν που επιδίωξε να κρατήσει έξω τα οχήματα που συνδέονται με τη χώρα.

Τραμπ: Υπέρ εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου, «πράσινη απάτη» τα μέτρα για το κλίμα

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μεγάλα εργοστάσια χτίζονται πέρα ​​από τα σύνορα στο Μεξικό» από την Κίνα για την κατασκευή αυτοκινήτων προς πώληση στις ΗΠΑ, είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι την Πέμπτη. «Αυτά τα εργοστάσια θα κατασκευαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο λαός μας θα επανδρώσει αυτά τα εργοστάσια», είπε, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα επιβάλει δασμούς έως και 200% σε κάθε αυτοκίνητο για να αποτρέψει την είσοδό τους στη χώρα, σημειώνει το Bloomberg.

Τα σχόλια είναι παρόμοια με τα σχόλια που έκανε τον Μάρτιο σε συγκέντρωση οπαδών του στο Οχάιο προσκαλώντας κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων να κατασκευάσουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας BYD θέλει να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στο Μεξικό.

Ανεπιθύμητα όσα κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν επιδιώκουν να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα κατασκευασμένα στην Κίνα να εισέλθουν στις ΗΠΑ για να προστατεύσουν τους εγχώριους κατασκευαστές. Αλλά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαίνεται να ακολουθεί μια πιο συναλλακτική προσέγγιση όσον αφορά τις κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, αντίθετα, έχει εξετάσει ενδελεχώς κινεζικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά οχημάτων που κατασκευάζονται εκτός της χώρας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αποκλείσει εταιρείες που ανήκουν τουλάχιστον κατά 25% σε κινεζική οντότητα από το να επωφελούνται από φορολογικές εκπτώσεις. Ξεκίνησε επίσης έρευνα για αυτοκίνητα με λογισμικό κατασκευασμένο στην Κίνα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα και την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ.

Και οι δύο υποψήφιοι θέλουν να φανούν σκληροί με το Πεκίνο καθώς κατευθύνονται προς τις κάλπες τον Νοέμβριο. Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην Covid-19 ως «ο ιός της Κίνας» κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, υπό τα χειροκροτήματα του κοινού, καθώς θυμήθηκε τις εμπορικές του διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να τερματίσει την «εντολή ηλεκτρικών οχημάτων» την πρώτη ημέρα, εάν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει τέτοια «εντολή», οι επικριτές των νέων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος είπαν ότι θα ανάγκαζαν παράνομα τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πουλήσουν EV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή